Hlavní obsah

O Čapím hnízdě jsem lhal, omluvil se Babiš. „Jsem především táta, chránil jsem děti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO a prezidentský kandidát Andrej Babiš aktuálně stojí jako obžalovaný před soudem kvůli padesátimilionové eurodotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo. V rozhovoru pro Novinky přiznal, že lhal, když tvrdil, že neví, kdo farmu vlastní. Byly to prý jeho dvě dospělé děti a bratr manželky. „Jsem především táta,“ zdůvodnil pronesenou lež.

O Čapím hnízdě jsem lhal, omluvil se Babiš. „Jsem především táta, chránil jsem děti.“Video: Novinky

 

Reklama

Článek

„Ano, lhal jsem kvůli tomu, že jsem chránil rodinu. Moje rodina byla mým vstupem do politiky extrémně poškozená a ano, bohužel jsem musel lhát, protože jsem chránil rodinu. Můžu se za to omluvit, vám i divákům, ale rodina je pro mě prostě důležitější než kariéra politika,“ řekl v rámci předvolebního rozhovoru ve studiu Novinek Babiš.

Luxusní resort Farma Čapí hnízdo v Olbramovicích na Benešovsku byl otevřen v roce 2010. Společnost Farma Čapí hnízdo, původně pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Babišovu Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele, kdy měla utajenou vlastnickou strukturu. O rok později získala 50milionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

V roce 2011 firma dostala pokutu za porušení podmínek dotace. Ta byla následně v téměř celé výši odpuštěna.

Od roku 2016 policie vyšetřovala okolnosti získání eurodotace. Babiš do té doby tvrdil, že neví, kdo farmu vlastní. Až v Poslanecké sněmovně pod tlakem prohlásil, že majiteli byly v době získání dotace jeho dvě dospělé děti Andrej Babiš mladší a Adriana Bobeková, manželka Monika a její bratr Martin Herodes.

V roce 2017 byl Babiš - spolu s několika dalšími lidmi včetně jeho nejbližších - obviněn kvůli podezření z dotačního podvodu. Dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch však stíhání později zrušil a rozhodnutí potvrdil také jeho nadřízený. Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zastavení stíhání potvrdil, ale s výjimkou Andreje Babiše a jeho poradkyně Jany Nagyové. Oba nyní v kauze stojí před pražským městským soudem. Jakoukoliv vinu odmítají.

Nový posudek: Babiš mladší má schizofrenii. S léky ji zvládá

Krimi

„V prvé řadě jsem táta a rodina je na prvním místě. Ano, nechtěl jsem to říct, nebylo to nezákonné. Vy to interpretujete jako něco nezákonného, ale bylo to podle práva tehdy,“ dodal ke svému tehdejšímu počínání Babiš.

Padesátimilionovou dotaci farma v roce 2018 vrátila. Na tom, že splnila podmínky pro udělení dotace, však trvala.

Babiš: Nechci rozdělovat společnost. Prezidentské volby by beze mě byly nuda

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám