Hlavní obsah

„Suplujeme stát.“ Středočeský kraj uvolní 90 milionů na rozšíření škol

Praha

Obce ve středních Čechách, které se potýkají s nedostatkem míst v mateřských a základních školách, mohou žádat o peníze od kraje na rozšiřování kapacity škol. Dva nové dotační programy schválilo v pondělí krajské zastupitelstvo, celkem v nich je 90 milionů Kč.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Středočeský radní pro školství Milan Vácha na snímku z loňského října

Článek

Na rozšíření a stavbu nových škol vypisují dotace ministerstva financí a školství, převis žádostí je však velký a situace v regionu natolik špatná, že je podle vedení hejtmanství nutné přidat další podporu mimo dosavadní systém. Cílem je obcím alespoň částečně pomoci s financováním.

„Suplujeme stát, chtěli jsme se k tomu postavit čelem,“ uvedl hejtmančin náměstek pro finance Michael Kašpar (STAN).

Podle náměstka pro regionální rozvoj Jiřího Snížka (Piráti) jsou např. v okrese Praha-východ a na Kolínsku školy, které jsou zavřené a jejich obnovení by nevyžadovalo tak velkou investici jako projekty výstavby nových škol pro 540 dětí, které podporuje Ministerstvo školství.

Do nebe volající arogance: Politici místo studu mistrují budoucí středoškoláky a rodiče

Domácí

40 + 50 milionů

Radní pro školství Milan Vácha (STAN) uvedl, že kraj vypsáním titulů podporuje i školy, které si chtějí vytvořit jednu paralelní třídu na druhém stupni, i když je to nesystémové.

Trendem je však podle radního slučování škol, jemuž se starostové sice brání, ale pokud má být vzdělávací systém konkurenceschopný, budou muset časem „kousnout do kyselého jablka“. Vypsáním nových titulů kraj podle Váchy vyslyšel volání o pomoc.

Fiala s Bekem řešili s hejtmany přijímačky na střední školy

Domácí

Míst na středních školách je dost, tvrdí pražský radní pro školství

Domácí

První program je určený ke spolufinancování projektů primárně podpořených ze státního rozpočtu, rozdělí se z něj 40 milionů korun.

Druhý program, v němž je 50 milionů Kč, půjde výhradně na projekty, které nejsou spolufinancované z jiných veřejných zdrojů. Měly by souviset s výstavbou, přístavbou, vestavbou nebo nákupem budovy pro účely provozu základní školy.

„U tohoto druhého programu jde o finance na drobnější navýšení kapacity ZŠ. Máme tu zkrátka boj o každou novou židličku, než se najde systémové řešení,“ doplnil Vácha pro Novinky.

Klíma: U žáků vidím zoufalství. Můžeme navýšit počet míst ve třídách

Domácí

Žadatelem o dotaci může být obec ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Beroun, Kladno, Český Brod, Kolín, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Říčany a Černošice. Podle kraje jde o oblasti, kde se aktuálně starostové potýkají s největšími problémy.

Snížek dále zmínil, že hejtmanství registruje 118 projektových záměrů týkajících se rozšiřování škol za více než 13 miliard korun, a věří, že se projekty postupně budou uskutečňovat. Problém je podle něj mj. v tom, že lidé si mohou zapsat trvalé bydliště kdekoli a vzniká tzv. zápisová turistika.

Dáme dítě na jazyky, spádovost jde stranou

Domácí

Ve středních Čechách nyní končí výstavba svazkové Základní školy Panské Pole u Prahy, která poslouží obcím Přezletice, Podolanka a Jenštejn. Staví se též svazková škola v Ondřejově u Prahy. Vzniknout má také dalších šest svazkových škol, a to Český Brod – Doubravčice, Drahelčice – Úhonice, Chýně – Hostivice, Povýmolí v Úvalech, Pod Beckovem, Svazková škola LOŠBATES (Louňovice, Tehovec, Štíhlice, Svojetice).

Připravuje se i stavba školy v Říčanech a projekt na přestavbu bývalého plicního sanatoria na školu v Kostelci nad Černými lesy. Projektování školy chystá i Brandýs nad Labem.

Některé SŠ zvýší počet žáků ve třídě

Minulý týden se navíc objevila informace, že některé střední školy kvůli silnému populačnímu ročníku uchazečů o studium počítají s tím, že zvýší pro příští školní rok počet žáků ve třídách prvních ročníků na 32, výjimečně až na 34. Několik krajů už školám ještě před začátkem letošního přijímacího řízení udělilo výjimku, případně o tom nyní jednají. Záleží ale na rozhodnutí konkrétní školy, zda má na víc žáků dost prostoru i vybavení.

Zástupci školských asociací již vyjádřili obavy, že zvýšení počtu studentů v prvních ročnících až na 34 může snížit kvalitu výuky. Upozornili také na to, že školy často pro takové opatření nemají potřebné zázemí. Nemusí proto kapacitu tříd navýšit ani v případě, že je k tomu vyzve zřizovatel.

Opět přecpané třídy? Je to ve hře

Domácí

Přijetí 34 žáků do třídy by mohlo snížit kvalitu výuky, obávají se zástupci škol

Věda a školy

Za jednu z cest, jak krátkodobě v některých krajích a typech škol řešit nynější nápor žáků devátých tříd, označil využití maximální kapacity třídy premiér Petr Fiala (ODS) po čtvrtečním jednání s hejtmany a ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN). V nejžádanějších oborech mohou podle něj vzniknout nové třídy.

Vzhledem k tomu, že přihlášky jsou papírové a přijímací proces včetně odvolání a druhých kol stále pokračuje, zatím chybí přesné informace o přijatých a nepřijatých dětech. Mnohé regiony navíc hlásí, že zásadní problém s nedostatečnou kapacitou škol nemají. Problém se týká hlavně středních Čech, Prahy a některých krajských měst.

Kupříkladu Jihomoravský kraj už 19. dubna udělil středním školám plošnou výjimku, že mohou navýšit svoji kapacitu. „Ale musí k tomu samozřejmě mít patřičné personální, hygienické i materiální možnosti,“ řekla ČTK mluvčí kraje Alena Knotková.

Žádné změny pro příští školní rok ale nechystá ve svých školách např. Pardubický či Ústecký kraj.

Podle platných norem smí být ve třídě střední školy 30 žáků. Zřizovatel může povolit výjimku a povolený počet žáků ve třídě zvýšit ještě o čtyři. Podmínkou je, že to neohrozí kvalitu vzdělávání a dodrží se podmínky bezpečnosti a ochrany zdraví.

Bek: Situace na základních školách je ještě horší než na středních

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám