Hlavní obsah

Posádku Crew Dragonu cestou na ISS vystrašil neznámý předmět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu 24. dubna zakotvila kosmická loď Crew Dragon Endeavour společnosti SpaceX. Plavidlo odstartovalo z Floridy v pátek, na oběžnou dráhu dopravilo čtyři astronauty z USA, Japonska a Francie. Nyní je na orbitálním komplexu dlouho nevídaných 11 lidí. Během letu však přišlo pro onu čtveřici jedno varování, s neznámým objektem se minula o 45 kilometrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítání nové posádky na ISSVideo: Reuters

 
Článek

Poslední fázi přibližovacího manévru k ISS, která obíhá ve výšce 420 kilometrů nad povrchem Země, zahájila loď Crew Dragon Endeavour nad Indickým oceánem. K úspěšnému zakotvení došlo v sobotu v 11:08 SELČ u dokovacího adaptéru IDA-2 na modulu Harmony.

Ve 13:15 se otevřel průlez a posádka stanice ISS se rozrostla o čtyři nové členy.

K ISS vyrazila nová posádka. Ve „zrecyklovaném” modulu firmy SpaceX

Věda a školy

Na oběžnou dráhu dorazili dva zástupci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Megan McArthurová a Shane Kimbrough, jejich japonský kolega Akihiko Hošide (vesmírná agentura JAXA) a Francouz Thomas Pesquet zastupující Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Ve vesmíru stráví šest měsíců a vystřídají na stanici čtyři členy stávající posádky, tři Američany a jednoho Japonce, kteří se ve své lodi Crew Dragon vrátí na Zemi ve středu 28. dubna přistáním do moře v Mexickém zálivu.

„Ve středu se z ISS astronauti Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walkerová a Soiči Noguči vrátí v kabině SpaceX Crew-1 po 163 dnech zpět na Zemi,“ upřesnil pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek, předseda astronautické sekce České astronomické společnosti.

Z ISS se na Zemi vrátili dva ruští kosmonauti a americká astronautka

Věda a školy

Do té doby však bude na ISS i s ruskými kosmonauty celkem 11 lidí, stanice má přitom jen sedm stálých „postelí”. Dva astronauti tak budou spát přechodně ve dvou lodích Crew Dragon připojených k ISS, další dva se pak na několik dní uloží na provizorních místech.

V modrém zleva původní část Expedice 65: Michael Hopkins (USA), Soiči Noguči (Japonsko), Mark Vande Hei (USA), Oleg Novickij (Rusko), Pjotr Dubrov (Rusko), Shannon Walkerová (USA) a Victor Glover (USA). Vepředu uprostřed nová posádka: zleva Thomas Pesquet (Francie), Akihiko Hošide (Japonsko), Shane Kimbrough (USA) a Megan McArthurová (USA).

Podle agentury AP je nyní na ISS nejvíce lidí za posledních více než deset let. Měli co dělat, aby se vtěsnali do záběru kamery při gratulačním rozhovoru s šéfy jednotlivých kosmických agentur.

Hrozba na přeplněné oběžné dráze

Samotné zhruba 24hodinové putování nových členů osazenstva ISS však nebylo úplně poklidné. Když se připravovali na spánek, řídící pracovníci mise v ústředí SpaceX v Kalifornii varovali posádku, že kolem modulu v pátek zhruba v 19:43 našeho času prosviští kousek vesmírného odpadu. Astronautům v Crew Dragonu bylo řečeno, aby si oblékli skafandry, posadili se zpět na sedadla a sklopili ochranné štíty.

Šedesát metrů. Tolik chybělo ke srážce Muskova satelitu s konkurenční družicí na orbitě

Věda a školy

Podle amerického internetového magazínu Interesting Engineering byl totiž zpozorován objekt, který se původně považoval za bezprostřední riziko pro posádku a loď.

Podle mluvčí NASA Kelly Humphriesové byl sledovaný objekt klasifikován jako „neznámý“ a loď neměla čas provést úhybný manévr.

Vesmírný úřad nicméně později zmínil, že objekt byl 45 kilometrů daleko a nepředstavoval pro astronauty hrozbu, připomněl server The Daily Mail.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

I když bylo kosmické smetí od kapsle nejblíže 45 km, tak pokud jde o cestování do vesmíru, je to ve skutečnosti znepokojivě blízko. S rostoucím počtem startů raket a satelitů, zejména s množením družic na orbitě, jako je např. systém Starlink od SpaceX, je nízká oběžná dráha Země stále více zaplněna různými úlomky a troskami – kusy raket či již nefunkčními satelity, napsal list The New York Times.

Nad Seattlem proletěly hořící trosky rakety Falcon, která nečekaně zůstala 22 dní na orbitě

Věda a školy

Odborníci opakovaně vyjadřují obavy ohledně rizika kolizí.

První let „recyklované“ lodi i rakety

Ačkoli loď od SpaceX letěla s posádkou už potřetí, nyní šlo o první let s využitím prostředku, který se do vesmíru vydal opakovaně, což podle AP znamená zásadní krok v plánech zakladatele firmy Elona Muska dostat lidi na Měsíc a na Mars.

Záznam: Start posádky k ISS ve zrecyklovaném modulu SpaceX.Video: NASA

Soukromá loď Endeavour se poprvé na oběžnou dráhu podívala loni v květnu s testovací dvoučlennou posádkou, první stupeň nosné rakety k ISS vynesl čtyři astronauty loni v listopadu.

Rusko začalo se stavbou vlastní orbitální stanice, oznámil šéf Roskosmosu

Věda a školy

NASA využívá služeb soukromých společností při dopravě na ISS poté, co v roce 2011 ukončila provoz raketoplánů. SpaceX začala v roce 2012 nejdřív zajišťovat přepravu nákladů a nyní se díky ní už NASA nemusí plně spoléhat na Rusko při vysílání svých astronautů na orbitální laboratoř.

Reklama

Související články

NASA vybrala pro let na Měsíc SpaceX

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si pro svou příští misi na Měsíc, která by se mohla uskutečnit už v roce 2024, vybral k výrobě lunárního...

Výběr článků

Načítám