Hlavní obsah

Jako v Kocourkově. Migranti bez pasu mohou do Německa, ale z něho ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jeden z věčných problémů migrační krize ve Spolkové republice: migranti přicházejí do země bez pasu, ale bez cestovního dokladu nemohou být deportováni do zemí, které uvádějí jako svou vlast.

Foto: Profimedia.cz

Afghánec deportovaný z Německa líbá ranvej na letišti v Kábulu

Článek

Do očí bijící příklad z Bavorska ukazuje, že zákon schválený tzv. semaforovou koalicí v Berlíně, tedy zástupci sociální demokracie (SPD), Zelených a liberální FDP, práci úřadů ještě více ztěžuje, až znemožňuje, všiml si list Bild.

Paragraf 48 zákona o pobytu stanoví, že úřady mohou prohledávat mobilní telefony migrantů, pokud tají svou totožnost. Cílem je najít vyfotografované pasy nebo jiné doklady totožnosti. Úředníci Státního úřadu pro azyl a navracení (LfAR) v Bavorsku u jednoho uprchlíka několik vyfotografovaných pasů.

Nemohli s nimi však téměř nic dělat. „Kvůli ochraně osobních údajů je však není možné použít dál. To znamená, že údaje nebudou předány imigračním úřadům.,“ řekla Bildu Barbara Freymüllerová, mluvčí LfAR.

Proč vlastně? V únoru 2024 byl zákon o pobytu cizinců novelizován tak, že získané údaje, které nevedou k nezpochybnitelné identifikaci konkrétního cizince, musí být vymazány. To předpokládá, že migrant vlastnictví svého cestovního dokumentu potvrdí. To platí i pro nalezené pasy i další dokumenty migrantů, ať se týkají přímo jich, nebo jiných osob.

Kancléř jen slibuje?

Podle Hecka (41, CDU), poslance Spolkového sněmu, musí spolková vláda přijmout opatření a ke slovu musí přijít zdravý rozum. „Tato situace je neúnosná. Stát nesmí sám sebe zaslepit. Pokud spolkový kancléř Olaf Scholz myslí svou repatriační ofenzivu vážně, musí semafory konečně jednat,“ podotkl v narážce na fakt, že kancléř Scholz (65, SPD), loni v říjnu v týdeníku Der Spiegel prohlásil, že Spolková republika „musí konečně deportovat ve velkém měřítku ty, kteří nemají právo zůstat v Německu.

Přidala se i Nancy Faeserová (53, SPD), spolková ministryně vnitra. „Kdo nemá právo zůstat v této zemi, musí odejít. Je to důležité, abychom dál mohli poskytovat humanitární pomoc lidem, kteří na ni mají nárok a které musíme chránit před válkou a terorismem. Příkladem je 1,1 milionu ukrajinských válečných uprchlíků,“ uvedla.

Jejich slova narazila na ostrý nesouhlas zejména Zelených. „Za třicet let bychom se měli naučit, že izolace, odstrašování a deportace nejsou migrační politikou, ale ekonomickým stimulačním programem pro rasismus a pravicové extremisty,“ reagoval například na sociální síti X na kancléře Jürgen Trittin (69. Zelení), jeden z nejvlivnějších poslanců Zelených.

Útočníci v Drážďanech těžce zranili lídra kandidátky saské SPD, vylepoval plakáty

Evropa
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám