Hlavní obsah

Rusko začalo se stavbou vlastní orbitální stanice, oznámil šéf Roskosmosu

Moskva

Rusko zahájilo budování vlastní orbitální stanice. V úterý to oznámil šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin, který informoval, že první modul tohoto budoucího vesmírného komplexu by měl být připraven k vypuštění na oběžnou dráhu v roce 2025.

Foto: Alexander Ryumin/TASS, Profimedia.cz

Šéf ruské vesmírné korporace Roskosmos Dmitrij Rogozin

Článek

„Na prvním, základním modulu nové ruské orbitální služební stanice se už pracuje. Raketové kosmické korporaci Eněrgija (RKK Eněrgija) byl zadán úkol zajistit v roce 2025 jeho připravenost k vypuštění na určenou oběžnou dráhu,” uvedl Rogozin na svém účtu na sociální síti Telegram.

Informaci přitom doplnil i na svém Twitteru videem zachycujícím práci v korporaci Eněrgija na vědecko-energetickém modulu (NEM) budoucí stanice.

ISS skončit nemá

Agentura Interfax připomněla, že vedle informací o vlastní ruské vesmírné stanici se neustále opakují úvahy o odchodu Ruska z projektu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). To souvisí se zhoršováním technického stavu ruské části komplexu.

Z ISS se na Zemi vrátili dva ruští kosmonauti a americká astronautka

Věda a školy

Náměstek generálního konstruktéra RKK Eněrgija Vladimir Solovjov loni v říjnu sdělil, že specialisté korporace předpokládají, že po roce 2025 začnou četné prvky na palubě ISS lavinovitě vypovídat službu.

Na ISS opět nefungoval ruský generátor kyslíku

Věda a školy

Rogozin ovšem v listopadu označil úvahy o konci využívání Mezinárodní vesmírné stanice po roce 2025 za předčasné. Podle dosavadní dohody účastníků projektu ISS by stanice měla fungovat do roku 2024, nicméně pokračují jednání o tom, že by se komplex využíval dál i po uplynutí tohoto termínu.

ISS by měla být v provozu do roku 2028, tvrdí Moskva

Věda a školy

Tento týden v pondělí šéf Roskosmosu řekl, že Rusko neplánuje omezovat program experimentů na ISS před zprovozněním ruské orbitální stanice.

Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj napsal, že podle předběžných propočtů může být na vybudování ruské vesmírné stanice do roku 2030 vyčleněno kolem pěti až šesti miliard dolarů (přibližně 107 až 129 miliard korun). Jiný „informovaný zdroj” nicméně minulý týden tvrdil, že projekt ani financování této stanice ještě nejsou schválené.

Spolupráce s Čínou na Měsíci

V březnu se navíc objevila zpráva, že Rusové spolu s Číňany plánují vytvořit vědeckou stanici na Měsíci. Napsala to ruská média s odvoláním na memorandum, které podepsali Rogozin a jeho čínský protějšek Čang Kche-ťien.

Rusko a Čína plánují společnou vědeckou stanici na Měsíci

Věda a školy

Mezinárodní vědecká stanice může vzniknout na povrchu Měsíce, případně na oběžné dráze okolo něj, poznamenal tehdy list Kommersant s tím, že Rogozin už dříve označil Čínu za hlavního partnera Ruska při výzkumu Měsíce.

Dva základní moduly stanice Gateway dopraví k Měsíci SpaceX, rozhodla NASA

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám