Hlavní obsah

Trosky všude. Muskově firmě nevyšel ani čtvrtý výškový test prototypu rakety Starship

– Washington

Ani čtvrtý výškový zkušební let prototypu rakety Starship, která má v budoucnu dopravovat náklad i lidi na Měsíc či Mars, se společnosti SpaceX zcela nevydařil. Nepilotovaný prototyp sice v úterý vystoupal do plánované výšky 10 kilometrů, ale při sestupu k přistání se opět rozpadl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: SpaceX se nezdařil ani čtvrtý výškový test prototypu rakety StarshipVideo: SpaceX, AP/Reuters

 
Článek

Test bylo možné sledovat v přímém přenosu na internetu, ale vzhledem k husté mlze nebylo vidět, co se přesně stalo. Záběry z jiných kamer ale ukázaly odlétající trosky stroje a bylo slyšet i výbuchy, upozornila agentura AP.

„Krátce po zažehnutí (motorů) k přistání se stalo něco zásadního. Měli bychom zjistit, co to bylo, jakmile budeme moci prozkoumat trosky,” napsal ten den na Twitteru zakladatel a šéf společnosti SpaceX Elon Musk. Podle něj zřejmě měl při stoupání problémy druhý motor, který neměl potřebný tlak při zažehnutí během sestupu.

Úlomky kosmické lodi byly nalezeny rozptýleny dokonce až osm kilometrů od místa plánovaného přistání, doplnila agentura Reuters.

Nad Seattlem proletěly hořící trosky rakety Falcon, která nečekaně zůstala 22 dní na orbitě

Věda a školy

Jedenáctý zkušební prototyp rakety s označením SN11 (Serial Number 11) vzlétl v úterý v 8.00 místního času (15.00 SEČ). Jako v předchozích případech startoval z vývojového a testovacího areálu firmy SpaceX, který se nachází v Boca Chica na texaském pobřeží Mexického zálivu nedaleko hranic Mexika.

Přistávání je problém

Nynější nezdar následoval po třech předchozích zkušebních letech, které sice měly správný průběh, ale skončily s problémy při přistání. Ve dvou případech prototypy SN8 a SN9, které se testovaly v prosinci a v únoru, explodovaly při dosednutí.

Prototyp rakety Starship při testovacím letu opět explodoval

Věda a školy

Úspěšný let i s přistáním absolvoval 4. března prototyp SN10, jenže zakrátko po dosednutí rovněž vybuchl a také došlo k jeho zničení.

Krásné přistání, zaznělo po dosednutí rakety Starship. Následoval výbuch

Amerika

Starship je druhým stupněm vyvíjeného celkem 120 metrů vysokého raketového dopravního systému, který bude podle SpaceX schopný dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars.

První stupeň společnost pojmenovala jako Super Heavy, neboť bude vybaven 35 motory Raptor. Druhý stupeň bude mít šest motorů a bude schopen letů nezávisle na prvním stupni. Super Heavy má být stejně jako Starship opakovaně použitelný, což by mělo výrazně snížit náklady na vesmírné výpravy.

Oblohu brázdí další „vláček” Starlinků. Na orbitu putovaly i družice konkurenční služby OneWeb

Věda a školy

Reklama

Související články

Raketa SpaceX při přistání explodovala

Prototyp rakety Starship společnosti SpaceX při přistání na závěr cvičeného letu explodoval a roztrhl se, uvedly ve čtvrtek tiskové agentury. Společnost SpaceX...

Výběr článků

Načítám