Hlavní obsah

K ISS vyrazila nová posádka. Ve „zrecyklovaném” modulu firmy SpaceX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral v 11:49 SELČ po jednodenním odkladu odstartovala raketa Falcon 9 s pilotovanou kosmickou lodí Crew Dragon Endeavour v rámci mise označené Crew-2 k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Čtyři noví členové posádky orbitálního komplexu poprvé v historii cestují již použitou lodí i raketovým stupněm.

Záznam: Start posádky k ISS ve zrecyklovaném modulu SpaceXVideo: NASA

 
Článek

Soukromá loď Endeavour se poprvé na oběžnou dráhu podívala loni v květnu s testovací dvoučlennou posádkou, první stupeň nosné rakety k ISS vynesl čtyři astronauty loni v listopadu. Oboje patří společnosti SpaceX podnikatele a miliardáře Elona Muska.

Téměř 24hodinové putování

Zhruba dvě a půl minuty po pátečním startu se oddělil první stupeň Falconu, který o přibližně sedm minut později přistál na mořské plošině nazvané Of Course I Still Love You v Atlantiku, jak SpaceX potvrdila.

Z ISS se na Zemi vrátili dva ruští kosmonauti a americká astronautka

Věda a školy

Od druhého (horního) stupně Falconu 9 se Crew Dragon Endeavour odpoutal ve 12:01 našeho času, tedy 12 minut po zážehu motorů ke startu. Ke staničnímu modulu Harmony se Endeavour má připojit po necelých 24 hodinách cesty, v sobotu v 11:10 SELČ.

Modul Endeavour každopádně v pátek dosáhl již necelých deset minut po startu oběžné dráhy ve výšce takřka 200 kilometrů a s rychlostí 27 000 km/h má v příštích hodinách naplánovaných pět manévrů, které plavidlo nasměrují k dráze ISS, která obíhá asi 400 km nad povrchem naší planety.

Posádku nynější mise tvoří americký astronaut Shane Kimbrough a jeho kolegyně Megan McArthurová, japonský astronaut Akihiko Hošide a francouzský Thomas Pesquet.

Podle popularizátora kosmonautiky a astronoma Michala Václavíka z České kosmické kanceláře jde o velmi zkušené členy, z nichž ani jeden na oběžnou dráhu neletí poprvé – pouze McArthurová zatím nebyla na palubě ISS.

„Její první kosmická mise byla totiž pátou a poslední servisní výpravou k Hubbleovu kosmickému dalekohledu,” vysvětlil Václavík.

Na ISS budou do podzimu

Astronauti americké vesmírné agentury NASA McArthurová a Kimbrough, Pesquet z Evropské kosmické agentury (ESA) a Hošide z japonské JAXA měli původně odstartovat z Floridy ve čtvrtek ve 12:11 SELČ, odlet však zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky nad Atlantským oceánem, které by mohly způsobit potíže v případě nepovedeného startu a nouzového přistání.

Na ISS zamířila nová posádka, loď se připojila ke stanici na orbitě

Věda a školy

„Crew Dragon je každopádně vybavený novým tepelným štítem, jsou vyměněny některé ventily, robustnější vnější panely umožňují přistání v horším počasí, částečně upraveny jsou únikové motory SuperDraco a jejich nádrže, vyměněny padáky,” popsal pro Novinky Milan Halousek, předseda Astronautické sekce České astronomické společnosti.

Nový milník v dobývání vesmíru. Soukromá loď Crew Dragon míří k ISS

Věda a školy

Soukromá vesmírná loď přivezla k ISS čtyři astronauty

Věda a školy

„Megan McArthurová je manželkou astronauta Roberta Behnkena a bude sedět přesně v tom samém křesle stejné lodě jako při zkušební misi CrewDragon DM-2 její manžel v loňském roce,” doplnil Halousek jednu zajímavost.

Zmínil, že na ISS loď navíc veze i přes 200 kilogramů drobnějšího nákladu.

Astronauti pod vedením Kimbrougha na ISS stráví přes šest měsíců, podle Halouska se mají vydat zpět na zemský povrch nejdříve 31. října. Aktuálně nahradí čtyři kolegy, kteří se mají na Zemi vrátit příští středu. Pokud by v pátek start nevyšel, jako záložní termín je stanoveno pondělí 26. dubna.

Foto: NASA

Noví členové posádky před letem na ISS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám