Hlavní obsah

Pekarová Adamová: Náhradu za Tuleju najdeme v řádu dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Post ministra pro vědu a výzkum nebude prázdný dlouho, nového kandidáta po rezignaci Pavla Tuleji najde TOP 09 v řádu dnů. Novinkám to v sobotu sdělila předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Foto: Milan Malíček, Právo

Markéta Pekarová Adamová na sněmu TOP 09, listopad 2023

Článek

„V příštích dnech bude o kandidátovi rozhodnuto předsednictvem a výkonným výborem strany, aby post nebyl dlouho neobsazený,“ napsala Novinkám Pekarová Adamová.

Ministryni Heleně Langšádlové (TOP 09), která podala demisi na funkci poté, co si od svých kolegů ze strany vyslechla kritiku, že je neviditelná, mandát skončí v neděli.

Zbytečný vlastňák a tragikomedie, hodnotí manévry TOP 09 politologové

Domácí

Tuleja se nominace na ministra bez portfeje pro vědu a výzkum vzdal poté, co byl pranýřován za kvalitu své vědecké práce. „Žádný ministr nesmí být zatížen pochybnostmi o způsobilosti vykonávat svůj úřad,“ uvedl.

Řada vědců zpochybnila obsah jeho vědeckých prací a zkritizovala, že je Tuleja publikoval v takzvaných predátorských časopisech.

Vedení TOP 09 tak začalo už v pátek hledat nového kandidáta. Podle informací Novinek a Práva nabídku dostal předseda zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek. Vrátily se i úvahy o místopředsedovi a poslanci Matěji Ondřeji Havlovi, ten to však odmítl.

Tulejovo rozhodnutí se nominace vzdát ocenil i premiér Petr Fiala (ODS). „Pochybnosti o etice vědecké práce a nutnost dalšího vysvětlování by byly zatěžující zvláště pro ministra, který se má věnovat vědě a výzkumu,“ uvedl.

Úroveň Tulejových publikací děsí ekonomy. Udivuje chabá angličtina i čarovné mnohoúhelníky

Domácí

Související články

Tuleja se vzdal nominace

Kandidát TOP 09 na post ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja se v pátek vzdal nominace. Zdůvodnil to svými selháními, která vyšla v souvislosti...

Výběr článků

Načítám