Hlavní obsah

Evakuace Rusů z Chersonu je jen iluze, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Evakuace obyvatel z Chersonu má pouze vytvořit iluzi, že se Rusové z města chtějí stáhnout, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Okupanti podle něj naopak povolávají do zbraně další muže. Proruské úřady se dokonce snaží zmobilizovat místní muže, kteří ve městě zůstali, do domobrany.

Foto: ISW, Novinky

Ukrajinská ofenziva v Chersonské oblasti

Článek

„V mnoha aspektech se jedná o informační operaci a manipulaci. Jejím cílem je vytvořit iluzi, že je všechno pryč. Současně ale přicházejí do města další jednotky, které se připravují na obranu města,“ řekl Budanov serveru Ukrajinska pravda.

Šéfovi ukrajinských špionů dává za pravdu také fakt, že v Chersonu ruské okupační úřady zřídily domobranu. Vyzývají všechny muže, kteří ve městě zůstali, aby do ní vstoupili.

Animace ukazuje možné následky protržení Kachovské přehrady

Válka na Ukrajině

„Pro všechny muže, kteří si přejí zůstat v Chersonu, bez ohledu na zvýšené ohrožení bezpečnosti kvůli počínání ukrajinských nacionalistů, byla vytvořena příležitost připojit se k jednotkám územní obrany města,“ citovala agentura TASS z úředního oznámení.

Evakuací si Rusové podle Budanova částečně připravují půdu pro možný rychlý útěk. Z jeho rozhovoru pro Ukrajinskou pravdu plyne, že důležitým prvkem v boji o Cherson bude Kachovská vodní elektrárna.

K té totiž vede most, jenž je v tuto chvíli jedinou plně funkční dopravní tepnou, přes kterou je možné přejít Dněpr.

Je těžké hledat logiku v ruské hlouposti

„Rusové vědí, že pokud nad ním získáme kontrolu, musí jednat rychle. Buď zmizí, nebo zůstanou ve městě jako naši vojáci dříve v Mariupolu (zůstali obklíčeni v ocelárnách Azovstal - pozn. red.). Ty situace jsou velmi podobné. Teď se ale nechystají k úniku, nýbrž k obraně,“ uvedl Budanov.

Šéf ukrajinské rozvědky také hovořil o možnosti, že Rusové zaútočí na Kachovskou přehradu. Tyto informace se objevily už dříve. „Je těžké hledat logiku v ruské hlouposti. Odpálení hráze by ale jistě způsobilo ekologickou katastrofu,“ upozornil Budanov.

Okamžitě opusťte Cherson, vyzvaly civilisty ruské okupační úřady

Válka na Ukrajině

Dodal, že přehrada je částečně zaminovaná. K jejímu kompletnímu zničení by bylo zapotřebí více trhaviny. Podle Budanova by tím ale ztratili hodně i sami Rusové.

„Záplavy by postihly i levý břeh Chersonu (kam probíhá evakuace obyvatel - pozn. red.). Ztratili by i teoretickou možnost zásobovat vodou Krym,“ přemítal Budanov.

„Především by tím ale zničili Záporožskou jadernou elektrárnu, která je s přehradou nerozlučně spjata. Samozřejmě že by tím po zhruba dva týdny ztížili náš postup. Byli by ale nuceni ustoupit přímo na Krym. Jsou na to připraveni? Já myslím, že ne,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám