Hlavní obsah

Animace ukazuje možné následky protržení Kachovské přehrady

– Moskva/Kyjev

Ruský server Avia.pro zveřejnil animaci, co by se stalo, kdyby se protrhla Kachovská přehrada u ukrajinského města Cherson. Vychází ze sovětské analýzy z půlky osmdesátých let. Obě strany konfliktu se navzájem obviňují z plánu hráz poškodit.

Vizualizace možných následků protržení hráze Kachovské přehradyVideo: Bez zdroje

 
Článek

Pokud by se hráz protrhla, byly by zaplaveny stovky kilometrů Chersonské oblasti a Dněpr by se rozlil do šířky pěti kilometrů.

Výrazně postižen by byl levý břeh řeky. Zaplaveno by bylo asi 80 obcí včetně několika měst a zničen by byl Severokrymský průplav, který zásobuje Krym sladkou vodou z Dněpru.

Ukrajinský server Vikna zveřejnil vyjádření prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského s podobnými údaji – v oblasti bleskové povodně může být přes osmdesát obcí včetně části Chersonu a postiženy mohou být statisíce lidí, protože je v nádrži 18 milionů kubických metrů vody.

Za stažením Rusů z Chersonu může být plán odpálit přehradu, obávají se analytici

Válka na Ukrajině

Mohou být také přerušeny dodávky vody pro velkou část jihu Ukrajiny, ale také na Krym. A nebyla by ani voda pro Záporožskou jadernou elektrárnu, která ji z přehrady odebírá, dodal ukrajinský prezident.

Podle ukrajinské vojenské rozvědky GUR by šlo o rozsáhlou ekologickou katastrofu, jež by zasáhla celou oblast Černého moře.

Sovětský odhad

Mapu zaplavených oblastí zveřejnil i ruský list Komsomolskaja pravda, který napsal, že dopad protržení analyzovali sovětští experti v roce 1985. Závěry zveřejněny nebyly, aby se nevystrašil národ.

Vlna vysoká pět metrů by se valila rychlostí 25 km/h. Do samotného Chersonu by se dostala za dvě hodiny a většinu města by zatopila. Stoupala by navíc dalších 14 hodin.

Rusko chystá útok na Kachovské přehradě a může zatopit Cherson, uvedl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Pod vodou by skončily obce Antonivka, Oleški, Kozači Lageri, většina Nove Zburivky a Hole Pristaně.

Maximální zatopení by vydrželo tři hodiny. Pak by voda začala klesat. Rozsah záplav a rychlost vody by také závisely na velikosti poškození hráze.

Okupační správa počítá s menšími škodami

Představitelé okupační správy ale uvedli pro server Nastojaščeje vremja méně hrozivá čísla, podle nich by se hladina Dněpru mohla zvednout o půldruhého metru. I tak by ale voda zaplavila obytné čtvrti.

Také zástupce Rusy dosazeného okupačního správce Chersonské oblasti Kirill Stremousov pro agenturu TASS mírnil obavy. I on uvedl, že Dněpr stoupne o 150 cm.

„Nedělal bych tragédii ze situace u Kachovské vodní elektrárny. I kdyby se Kachovská přehrada protrhla, může voda maximálně stoupnout o půldruhého metru,“ uvedl.

Dodal, že na podobnou situaci je správa připravena, voda by se prý odváděla kanály.

Podle něj je navíc nereálné vyhodit hráz do povětří. „Příkladem je Antonivský most, který (Ukrajinci) už tři měsíce srovnávají se zemí, ale stojí, nezřítil se, protože byl postaven v sovětských dobách,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám