Hlavní obsah

Za stažením Rusů z Chersonu může být plán odpálit přehradu, obávají se analytici

Washington

Ruské úřady už připravují své obyvatele na ztrátu Chersonu. Velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovikin v úterním projevu přiznal „obtížné rozhodnutí“ týkající se Chersonské oblasti. Jeho vyjádření ohledně ostřelování Kachovské přehrady ale vyvolávají obavy, jestli nepodniknou útok sami Rusové, aby zaplavili území pod ní, uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: ČTK/AP

Ruský velitel sil na Ukrajině Sergej Surovikin

Článek

Když Surovikin říkal, že hlavním úkolem je záchrana životů civilistů a že „ruská armáda zajistí bezpečný odchod obyvatelstva“, které se přesídlí, zmiňoval i ostřelování přehrady ze strany ukrajinské armády.

„Podnikají údery na infrastrukturu a obytné domy, na objekty sociální, hospodářské i průmyslové infrastruktury. Rakety z HIMARSů dopadaly na Antonivský most i Kachovskou přehradu nedaleko elektrárny,“ řekl Surovikin.

Současně tvrdil, že se Ukrajinci chystají na přehradu zaútočit: „Máme informace o přípravě zakázaných způsobů boje a rozsáhlém raketovém útoku na Kachovskou vodní elektrárnu i město. Může dojít ke zničení infrastruktury velkého průmyslového střediska.“

Ruský Generál armagedon: Ukrajince zachraňujeme, ale jde to pomalu, protože jsme ohleduplní

Válka na Ukrajině

Varování opakoval i Rusy dosazený správce okupované Chersonské oblasti, bývalý starosta Chersonu Vladimir Saldo.

Že se Rusové zřejmě stáhnou ze západního břehu Dněpru, uvedla ve čtvrtek ráno i britská vojenská rozvědka. I podle ní Surovikinova slova o „obtížné situaci“ naznačují, že ruské úřady vážně zvažují velké stažení svých sil z oblasti západně od Dněpru“.

Britská rozvědka současně zdůrazňuje, že by šlo o složitou operaci: „Klíčovou výzvou jakéhokoli ruského ústupu by bylo bezproblémové stažení vojáků a jejich vybavení přes 1000 metrů širokou řeku. Když jsou všechny mosty vážně poškozené, Rusko by s vysokou pravděpodobností záviselo dočasném přívozu zřízeném v posledních dnech u Chersonu a pontonových mostech, které dál provozuje v několika oblastech.“

Rusko může přehradu zničit samo

Hrozba údajného útoku na přehradu, po němž by voda zalila oblast, může sloužit jako obhajoba stažení, kdy Rusové ztratí jediné správní středisko ukrajinské oblasti, které během letošní války získali.

Podle ISW jde o pokus „připravit informace obhajující úplné ruské stažení za Dněpr“ z jeho západního břehu. Tím by se ruské síly vzdaly Chersonu i značné části Chersonské oblasti.

„Ruské vojenské velení se očividně poučilo z předchozích informačních i operačních selhání při nedávné ukrajinské protiofenzivě v Charkovské oblasti,“ píše ISW s odkazem na bleskový ukrajinský postup na severovýchodní frontě v září, za který si Kreml vysloužil kritiku i ze strany některých svých podporovatelů.

Situace není snadná, přiznali Rusové. Evakuují města u Chersonu

Evropa

ISW ale naznačuje možnost, že Rusové po stažení sami takový útok zinscenují a nechají oblasti pod přehradou zalít vodou, což by dostalo postupující ukrajinské vojáky do problémů.

„Ruská armáda může být přesvědčena, že zničení přehrady by mohlo krýt jejich stažení z pravého břehu Dněpru a předejít nebo odložit ukrajinský postup přes řeku,“ uvedl ISW

Zprávy o útoku Ukrajiny by pak pomohly Kremlu odpoutat pozornost od ústupu jeho sil a dál vykreslit domácímu publiku Kyjev podporovaný NATO jako teroristický režim, který neváhá útočit na civilisty.

Postupující Ukrajinci by přitom neměli žádný zájem přehradu zničit.

Evakuace je vynucené přesídlení

ISW uvádí, že organizovaná evakuace civilistů z Chersonu slouží jako zástěrka pro masový přesun civilních obyvatel z Ruskem okupované Ukrajiny. Institut zdůraznil, že stejně jako dříve se za fasádou evakuace z humanitárních důvodů skrývá deportace velkého množství Ukrajinců do Ruska.

Evakuace kvůli „ukrajinské protiofenzivě“, kterou v úterý oznámil Saldo, poslouží i k bezpečnému stažení představitelů ruské okupační správy, kolaborantů a dalších okupačních orgánů před hrozbou bezprostředního ukrajinského postupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám