Hlavní obsah

Obavy v Trumpově okolí. Strachujeme se, že se jeho stav zhorší, říká poradce

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Cítím se dobře, myslím. Těmito slovy shrnul americký prezident Donald Trump svůj zdravotní stav poté, co byl převezen s koronavirem do vojenské nemocnice Waltera Reeda. I jeho lékař Sean Conley tvrdí, že je vše v pořádku. Přesto zejména v blízkém okolí panují obavy, neboť Trump patří do rizikové skupiny.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Donald Trump při cestě do vojenské nemocnice Waltera Reeda

Článek

Už včera Bílý dům informoval, že se Trump, ač nakažen koronavirem, cítí velmi dobře a uchýlil se s manželkou Melanií do izolace. Večer před jeho převozem do vojenské nemocnice ale vyšly na povrch informace, že se cítil unavený, a především měl horečku.

Trump převezen do nemocnice. Dostává remdesivir

Koronavirus

„Situace je vážná. Teď je Trump v pořádku, ale máme obavy, že se to rychle může změnit,“ citovala CNN jednoho prezidentova poradce, jeho jméno však zůstává utajené. Další zdroj serveru potvrdil, že Trumpův stav je oproti Melanii horší.

Někteří Američané už na sociálních sítích začali současného prezidenta pohřbívat. Viceprezident Mike Pence, který byl mimochodem testován na koronavirus s negativním výsledkem, ale Američany uklidnil, že Trump stále o všem rozhoduje.

Trump má zatím mírné příznaky. Patří ale do rizikové skupiny, varují experti

Koronavirus

Trumpův zdravotní stav výrazně komplikuje jeho prezidentskou kampaň, která měla touto dobou vrcholit. Volby se uskuteční 3. listopadu.

Pokud by byl Trumpův stav vážný, či by dokonce zemřel, situace by se výrazně zkomplikovala právě kvůli volbám. Republikáni by totiž narychlo museli uspořádat nový nominační sjezd a vybrat nového kandidáta.

Donald Trump kvůli svému věku (74) a nadváze patří k mezi rizikovou skupinu lidí nakažených koronavirem. Ve vojenské nemocnici Waltera Reeda, kam byl v noci převezen, mu lékaři podávají experimentální lék remdesivir vyvinutý společností Gilead pod vedením Čecha Tomáše Cihláře.

Reklama

Výběr článků

Načítám