Hlavní obsah

Trump převezen do nemocnice. Dostává remdesivir

Novinky, kov
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump, nakažený koronavirem, byl v pátek večer místního času převezen speciálním vrtulníkem s lékařským vybavením do vojenské nemocnice Waltera Reeda. Prezident tam má na doporučení lékařů zůstat preventivně několik dnů a vládní záležitosti bude řídit ze speciálně upraveného apartmá. Z Bílého domu přešel do vrtulníku sám a svižným krokem. Na obličeji měl černou roušku. Novinářům neodpovídal, jen ukázal zdvižené palce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trump převezen do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Kolem půlnoci poděkoval Trump na Twitteru za podporu. Jeho tweet začal slovy: „Cítím se dobře, myslím”.

Trump a jeho manželka Melania měli ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Prezident patří kvůli věku a hmotnosti mezi rizikové skupiny.

Původně se hovořilo o tom, že má jen mírné příznaky. Server NBC ale v pátek s odvoláním na nejmenované zdroje uvedl, že měl prezident celý den horečku. V noci na sobotu se k tomu měly v nemocnici přidat dýchací potíže a byl mu nasazen lék remdesivir. Jeho lékař uvedl, že nepotřebuje dodatečný kyslík.

Trump před oznámením, že má koronavirus, rozhazoval kšiltovky voličům

Koronavirus

Lékaři Trumpovi doporučili, aby v nemocnici strávil pár dnů z preventivních důvodů.

Trumpův lékař Sean Conley v pátek uvedl, že prezident dostal experimentální lék vyvinutý farmaceutickou společností Regeneron, u něhož se prokázaly dobré výsledky v klinických studiích u menšího počtu pacientů. Podle Conleyho dostává Trump i zinek, vitamín D, aspirin, famotidin a melatonin.

Lék, který byl Trumpovi aplikován infúzí, je v poslední, třetí fázi klinického testování. Má sloužit nejen k léčbě, ale i k prevenci na nákazu covidem-19 a začal být testován v červenci. Plánovano je testování zhruba dvou tisíc pacientů, ale zatím jich testy prošlo jen 275, přičemž žádný z nich nebyl hospitalizován.

Firma je však s ohledem na výborné výsledky druhé fáze testů velmi optimistická.

Lék, který má vytvářet v organismu účinné protilátky na nákazu covidem je označován za „koktejl” nejrůznějších  přípravků, mezi nimi i výtažku z krevní plazmy vyléčených pacientů. Po zprávě, že je Trump léčen právě tímto lékem, vzrostly raketově ceny akcií jeho výrobce

V pátek byli pozitivně testováni na koronavirus tři novináři akreditovaní v Bílém domě a podle stanice CNN se teď nechávají urychleně testovat mnozí z těch, kdo byli v posledních dnech v Trumpově blízkosti, Může jít až o stovky lidí

Trump má koronavirus

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám