Hlavní obsah

Zápas s umělou inteligencí se bude týkat všech, varoval zpěvák Sting

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský zpěvák Sting neskrývá své obavy z nástupu umělé inteligence. Podle něj hudebníci nyní čelí velké výzvě, kdy musí bránit své dílo proti stále většímu množství písní vytvořených umělou inteligencí (AI). V rozhovoru pro stanici BBC navíc varoval, že „souboj s umělou inteligencí se bude v následujících letech týkat všech“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Gordon Matthew Thomas Sumner, známý spíš pod svým uměleckým jménem Sting.

Článek

„Hudba má stavební kameny, které patří nám – lidským bytostem,“ prohlásil Sting v půlhodinovém rozhovoru pro televizní stanici BBC.

I když své obavy dával do spojitosti s hudbou, předpokládá, že postupně se budou s podobnými problémy potýkat i další lidské činnosti. „Čeká nás bitva, kterou budeme muset všichni svést v nadcházejících letech – musíme bránit svůj lidský kapitál proti AI,“ doplnil v rozhovoru.

Sting se ostře vymezil proti umělé inteligenci poté, co začaly vznikat písně, do kterých umělá inteligence naklonovala vokály slavných umělců. Například v únoru francouzský DJ David Guetta využil tuto technologii k přidání hlasu amerického rapera Eminema do jedné ze svých skladeb.

Foto: Profimedia.cz

David Guetta

Umělá inteligence si vymyslela rozhovor se Schumacherem. Trest přišel záhy

Internet a PC

Pomoc při tvůrčí krizi

Podobně jako Guetta vidí budoucnost v umělé inteligenci také frontman skupiny Pet Shop Boys Neil Tennant. „Už v roce 2003 jsme napsali refrén k písni, kterou jsme však nikdy nedokončili, protože jsme nemohli přijít na žádné zajímavé verše. Nyní ale můžeme AI poskytnout napsané úryvky, stisknout tlačítko a nechat vše automaticky dopsat. Můžete to následně přepsat, ale i tak to bude užitečná pomůcka,“ podotkl Tennant s tím, že AI může umělcům pomoci překonat tvůrčí krizi.

Stinná stránka umělé inteligence se ale projevuje v šoubyznysu už nyní. Minulý měsíc se na internetu šířil falešný duet kanadských zpěváků známých pod pseudonymy Drake a The Weekend. Tato píseň byla nakonec stáhnuta ze streamovacích platforem poté, co si stěžovala společnost Universal Music Group (UMG), která vydává i Stingovu hudbu.

Sting proti umělé inteligenci vystoupil navzdory tomu, že nevěří v popularitu takto vytvořených děl. „Je to stejné, jako když ve filmu vidím počítačem vytvořené obrazy. Okamžitě se začnu nudit. Možná to funguje u elektronické taneční hudby, ale u písní – při vyjadřování emocí – si to nemyslím,“ prohlásil muzikant.

Kdo vlastní autorská práva?

Mezitím stále probíhají debaty o tom, zda hudba vytvořená umělou inteligencí podléhá autorským právům. Podle britského zákona je teoreticky chráněná, avšak americký Úřad pro ochranu autorských práv nedávno rozhodl, že umění vytvořené pomocí umělé inteligence – včetně hudby – není autorskými právy chráněno, protože se nejedná o výtvor založený na lidské tvorbě.

Hudební průmysl už spustil kampaň Human Artistry Campaign (Kampaň za lidské umění), ve které hlásá, že firmy vytvářející umělou inteligenci porušují autorská práva tím, že svůj software zkoušejí na komerční hudbě.

Umělá inteligence nahradila na celý den moderátory ve švýcarském rádiu

Software

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Technologická společnost IBM v tomto měsíci dokonce již ukončila nábor na pozice, jež mohou být nahrazeny AI. Podle odhadů ředitele firmy Arvinda Krishny bude moci umělá inteligence ve firmě nahradit až třetinu ze 26 000 pracovních míst, která nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem.

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může rovněž vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Fenomén ChatGPT není jediný

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělou inteligencí se zabývají ale i další společnosti, podobný textový generátor nabízejí například společnosti Google či Anthropic, generátor obrazových materiálů pak Stability AI.

Umělá inteligence není jen ChatGPT. Start-upy se poohlížejí po konkurenci

Software

Zaujmout s AI se snaží také český start-up Digitoo, který se snaží nahradit chybějící účetní umělou inteligencí. „Jedná se o umělou inteligenci, která dokáže číst text na faktuře a podle toho přiřadit správné kódy k dané faktuře i položkám,“ vysvětlila zakladatelka start-upu Karin Fuentesová s tím, že současné řešení zvládne fakturu zpracovat za pár vteřin.

Umělou inteligencí se zabývá také již několik let společnost Nvidia. U nejnovějších grafik řady GeForce RTX 40, které jsou dostupné ve stolních PC i noteboocích, je přitom technologie DLSS (Deep Learning Super Sampling) k dispozici již ve třetí verzi.

DLSS dokáže analyzovat sekvenční snímky a pohybová data pomocí umělé inteligence a strojového učení, tak aby zvýšila grafický výkon využitím dedikovaných jader Tensor. Technologie DLSS tedy v podstatě využívá sílu neuronových sítí se strojovým učením a tím zvyšuje snímkovou frekvenci. Výsledkem jsou v praxi ostré snímky a plynulejší obraz v podporovaných hrách.

Ukázka her s DLSS 3.Video: archív výrobce

Umělá inteligence pomáhá i při hraní. Na PC i notebooku

Hardware

Reklama

Související články

Umělá inteligence umožní čtení myšlenek

Výzkumníci z Texaské univerzity vyvinuli unikátní dekodér pro lidi, kteří se nemohou vyjádřit slovně. Tento vynález umožňuje pomocí umělé inteligence číst...

Výběr článků

Načítám