Hlavní obsah

Umělá inteligence není jen ChatGPT. Start-upy se poohlížejí po konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT, za kterým stojí skupina OpenAI sponzorovaná americkým Microsoftem. Podle agentury Reuters je nyní tento start-up lídrem trhu, neohrožený ale není. Softwaroví vývojáři totiž už hledají alternativy, aby získali nástroje přizpůsobené konkrétním úkolům a nezáviseli na jednom jediném dodavateli.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Trh s umělou inteligencí je teprve v plenkách, ale rozvíjí se velmi rychle. Analytici očekávají tržby v řádu desítek miliard dolarů ročně. Na první pohled by se mohlo zdát, že ChatGPT je tahounem celého sektoru. Více než tucet start-upů a investorů již nicméně prohlásilo, že spolupracují s konkurenty OpenAI.

Obrat některých vývojářů k alternativním modelům podle agentury Reuters naznačuje, jak by se mohla vyvíjet další kapitola rozvoje tzv. generativní umělé inteligence. Tato technologie je schopna vytvářet texty, obrázky a další média na základě zadaných parametrů.

George Mathew, investor z firmy Insight Partners, srovnává situaci s jinými technologickými průlomy, které spustily konkurenční boj. „Copak jsme měli jen jednoho poskytovatele internetového připojení?“ položil řečnickou otázku Mathew.

A rovnou si na ni odpověděl: „Budeme potřebovat vícero poskytovatelů základních modelů pro vytvoření zdravě fungujícího ekosystému. Náskok, který OpenAI momentálně má, z ní neučiní jedinou volbu.“

Například start-up Tome, který pomáhá uživatelům rychleji sestavovat prezentace pomocí umělé inteligence (AI), původně využíval model GPT-3 od OpenAI. Firma se nicméně nyní rozhodla experimentovat s jinými modely, neboť se snaží najít nástroj, který bude pro každý úkon produkovat nejlepší výsledky v nejkratším čase.

Poptávka neustále roste

V březnu tohoto roku Tome zaznamenal tři miliony uživatelů a nyní využívá textový program od společnosti Anthropic a plánuje nahradit generátor obrazových materiálů DALL-E od OpenAI modelem Stable Diffusion od firmy Stability AI, který by měl být spolehlivější a efektivnější. Podle šéfa Tome Keitha Peirise je cílem najít nejlepší model pro každou specifickou aplikaci.

Někteří vývojáři přecházejí k alternativám jednoduše proto, že OpenAI nedokáže zvládnout rostoucí poptávku. Zakladatel „psacího asistenta“ Regie.ai Srinath Sridhar řekl, že OpenAI servery často padají a používání různých modelů umělé inteligence jim umožňuje zpracovávat požadavky s nižšími výdaji a poskytovat uživatelům lepší zážitek.

I aplikace na podporu psaní Jasper.ai začínala na modelech OpenAI, ale firma nechce být odkázána na jednoho dodavatele. Šéf Jasper.ai Dave Rogenmoser řekl agentuře Reuters, že používání různých modelů umělé inteligence jim pomáhá zpracovávat požadavky s nižšími náklady a poskytovat uživatelům lepší zkušenosti.

Podobně zaměřený projekt HyperWrite používá různé modely umělé inteligence podle různých parametrů, jak řekl jeho ředitel Matt Shumer. Například OpenAI využívá ke generování dlouhých textů a Cohere pro automatické dokončování vět za kratší čas a nižší náklady.

Boj s konkurenty

Celkově se zdá, že vývojáři a investoři v oblasti umělé inteligence se stále více zaměřují na snížení závislosti na jednom dodavateli a využívání různých specializovaných produktů pro zlepšení spolehlivosti a snížení nákladů.

Podle investiční skupiny Index Ventures, která podporuje společnost Cohere – konkurenta OpenAI, se start-upy obávají, že by Microsoft mohl využít svůj vliv v OpenAI při boji s konkurenty. Podle Mika Volpiho z Index Ventures se navíc mnoho firem bude cítit nepříjemně, když budou závislé na Microsoftu nebo na společnosti, kterou Microsoft víceméně kontroluje.

OpenAI se stala významnou značkou díky svému chatovacímu programu ChatGPT, který je schopen odpovídat na složité otázky jasným a gramaticky správným jazykem, který připomíná lidskou řeč. OpenAI získala investici ve výši deseti miliard dolarů (217 miliard Kč) od společnosti Microsoft, zatímco konkurence jako Google a další menší společnosti rychle přicházejí s novými verzemi umělé inteligence.

Nedávno představený model GPT-4 od OpenAI stále patří mezi nejsilnější modely na trhu.

ChatGPT nahradí pokročilejší model umělé inteligence

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám