Hlavní obsah

Umělá inteligence nahradila na celý den moderátory ve švýcarském rádiu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Švýcarské rádio Couleur 3 ve čtvrtek vysílalo program, který vytvořila výhradně umělá inteligence. Stanice veřejnoprávního rozhlasu RTS to oznámila na Twitteru. Výjimku z tohoto experimentu dostalo pouze pásmo zpráv, které nadále tvoří lidé.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Dnes od 06:00 do 19:00 zahajuje Couleur 3 nový experiment v oblasti umělé inteligence. Budou vysílat klonované hlasy, s výjimkou zpravodajských pořadů. Vrátíme se zítra, živě,“ uvedla ve francouzštině vysílající stanice.

Příspěvky mluveného slova ve vysílání stanice zaměřené na hudbu vznikly s pomocí chatbotu umělé inteligence ChatGPT, jehož možné uplatnění v řadě oborů vyvolává od konce loňského roku silný společenský rozruch. Moderátoři si s jeho pomocí nechali naklonovat hlas a tímto způsobem vedli rozhovory mimo jiné s klony amerických exprezidentů Baracka Obamy a Donalda Trumpa.

Stanice do vysílání pravidelně vkládala poznatky o dosavadním průběhu experimentu. „Zní to jako Couleur 3, ale moderátoři byli nahrazeni umělou inteligencí,“ říkal například klon moderátorky, jejíž hlas je od hlasu skutečné novinářky k nerozeznání.

Umělá inteligence si vymyslela rozhovor se Schumacherem. Trest přišel záhy

Internet a PC

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám