Hlavní obsah

ChatGPT otevírá cestu ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu, míní nobelista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nositele Nobelovy ceny Christophera Pissaridese by umělá inteligence (AI) mohla vést ke čtyřdennímu pracovnímu týdnu v mnoha oborech. Řeckokyperský Brit, který působí na Londýnské ekonomické škole, se profesionálně věnuje dopadům automatizace na pracovní trh a tvrdí, že nástup umělé inteligence by mohl vést ke zvýšení produktivity v mnoha oborech.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT

Článek

Množí se obavy, že takový technologický pokrok, jaký představují ChatGPT společnosti OpenAI nebo chatbot Bard od Googlu, povede k rozsáhlému propouštění.

Pissarides se navzdory tomu přiklání k názoru, že takovému vývoji práce by se trh dokázal přizpůsobit velmi rychle. Podle něj by umělá inteligence mohla převzít mnoho nudných úkolů, což by umožnilo lidem se více soustředit na zajímavé úkoly.

Šéf OpenAI se obává vlivu umělé inteligence na práci, volby i dezinformace

Internet a PC

„Jsem přesvědčený, že bychom díky umělé inteligenci mohli zvýšit produktivitu,“ řekl podle agentury Bloomberg Pissarides na konferenci v Glasgow.

„Mohla by se zvýšit kvalita života, díky tomu bychom mohli mít více volného času. Snadno bychom mohli přejít na čtyřdenní pracovní týden,“ dodal.

Generativní umělá inteligence – neboli technologie schopná vytvářet text, obrázky a další média na základě zadání – dokáže generovat články, eseje, vtipy i poezii na základě jednoduchých pokynů. Tato technologie se učí na obrovském množství dat a jako pomocníka ji používají dnes již běžně programátoři. Pissarides nicméně varuje před nebezpečím zneužití AI ke sledování a narušování soukromí.

V ohrožení 300 milionů pracovních míst?

I když se technologie umělé inteligence rychle vyvíjí, Pissarides tvrdí, že přechod k ní pro pracovníky nebude bolestivý, protože firmy ji budou zavádět postupně. Tvrdí, že „bude trvat dlouho, než to bude mít skutečný dopad, a během té doby se lidé přizpůsobí“. Pracovníci podle něj budou muset získat určitou kvalifikaci, aby se dokázali přizpůsobit novým technologiím.

V nedávné zprávě americké investiční banky Goldman Sachs se uvádí, že generativní umělá inteligence by mohla nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Ekonomové této banky také tvrdí, že technologie může změnit produktivitu a ekonomický růst.

Umělá inteligence může přechytračit lidi a sebrat jim kontrolu. IT celebrity volají po zastavení vývoje

Internet a PC

Řada lidí má obavy, že umělá inteligence může nahradit jejich pracovní pozice. Generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer Mathias Döpfner již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit například novináře.

„ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Umělci i programátoři

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může také vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Bard je odpovědí Googlu na ChatGPT. Češi mají ale zatím smůlu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám