Hlavní obsah

Umělá inteligence si vymyslela rozhovor se Schumacherem. Trest přišel záhy

Německý bulvární časopis Die Aktuelle otiskl v tomto měsíci rozhovor s legendou formule 1 Michaelem Schumacherem. Každý, kdo si ho přečetl, ale nakonec zjistil, že je fiktivní. Vymyslela si ho umělá inteligence. Vydavatelství se od tohoto článku distancovalo a rovnou propustilo šéfredaktorku Anne Hoffmannovou.

Německý bulvární časopis Die Aktuelle otiskl rozhovor s Michaelem Schumacherem, který si vymyslela umělá inteligenceVideo: Reuters

 
Článek

Na článek poutala přímo titulní strana časopisu Die Aktuelle, který je mimochodem zaměřený především na ženy. „Michael Schumacher: první rozhovor! Světová senzace!“ křičela titulka, na které nechyběla ani fotka slavného závodníka.

Ani z dalších popisků nešlo poznat, že jde o fiktivní rozhovor. Čtenáři to zjistili až ve chvíli, kdy se začetli trochu více. Poté, co se dostali přes informace o Schumacherově rodině i samotném závodníkovi, zjistili, že mu výroky do úst vložila umělá inteligence. Až na samotném konci, uvedl server CNN.

Rodina Schumachera se proti článku ostře ohradila.

Titulní strana časopisu Die Aktuelle

Umělá inteligence porazila nejlepší fotografy. A nikdo si toho nevšiml

Software

Vydavatelství Funke Mediengruppe, pod které časopis Die Aktuelle patří, patrně i kvůli tomu promptně zareagovalo. V pátek vydalo prohlášení, že „text je v rozporu s novinářskými standardy“. Zároveň se ředitelka vydavatelství Bianca Pohlmannová omluvila rodině za všechny újmy, které mohl neuvážený krok vydavatelství způsobit.

„Článek je zavádějící a nevkusný, nikdy neměl vyjít. V žádném případě tento text neodpovídá novinářským standardům našeho vydavatelství,“ prohlásila Pohlmannová s tím, že s šéfredaktorkou Hoffmannovou byla ukončena spolupráce.

Foto: Profimedia.cz

Německý automobilový závodník Michael Schumacher

Schumacher stále bojuje

Ačkoli bylo jeho zaměstnání celou dobu životu nebezpečné, Michael Schumacher nikdy neutrpěl vážnější zranění. Osudným se mu ale stalo lyžování v Alpách. 29. prosince 2013 při jízdě v neupraveném terénu upadl a narazil hlavou do skály. I když měl helmu, utrpěl vážný úraz hlavy.

Byl transportován do nemocnice v Moutiers, poté byl převezen do nemocnice v Grenoblu. 30. prosince 2013 prodělal druhou operaci hlavy. Jeho stav byl kritický a sportovec zůstal v kómatu. 29. ledna 2014 lékaři začali s postupným probouzením. V červnu téhož roku bylo oznámeno, že Schumacher opustil nemocnici v bdělém stavu a bude podstupovat rehabilitaci na klinice v Lausanne. V září 2014 byl převezen domů. V září 2019 vyšlo najevo, že byl převezen do pařížské nemocnice Hôpital européen Georges-Pompidou.

Momentálně žije v rodinném sídle na Mallorce, detailnější informace o jeho zdravotním stavu však nejsou zveřejňovány. Údajně je schopen vnímat okolí, bohužel však nemůže mluvit. „Vidím ho dvakrát do měsíce a moje odpověď je stejná - bojuje,“ vyjádřil se bývalý šéf Ferrari Jean Todt.

Více se o životě a úspěších německého automobilového závodníka Michaela Schumachera dozvíte v podrobném článku na serveru Sport.cz.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Belgičan se zabil. Umělá inteligence ho povzbuzovala

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám