Článek
Nevím, jaký vztah máte s králíkem vy, ale já ho poprvé ochutnala až jako čerstvě dospělá, když z něj moje budoucí tchyně připravila při mé první návštěvě svíčkovou. Netradiční, ale výbornou. Byla to láska na první sousto. V té době už jsem sama ráda vařila, takže bylo jasné, že se králíka musím naučit zpracovat.
O pár dní později jsem na něj narazila v řeznictví. Ležel úhledně zabalený hřbetem nahoru na velkém tácku a pružné hladké maso lákalo ke kuchařským experimentům. Pyšně jsem si ho nesla domů a těšila se, jak si s ním poradím. Jenže když jsem ho vybalila na kuchyňskou linku, pořádně jsem se vyděsila. Měl hlavu!
Nechápejte mě zle – ve škole jsem dávala pozor a vím, že zvířata hlavu mívají, ale vyrůstala jsem ve městě a maso „do hrnce“ jsem znala naporcované a připravené na vaření. Přiznám se rovnou, první porcování králíka s hlavou jsem nezvládla. Na pomoc musela přijít sousedka a hlavu i předek jsem jí tenkrát vnutila na polévku.
Zbytek masa se mi ale podařilo připravit skvěle - a králík se rázem stal pevnou součástí mé kuchyně. Nějakou dobu jsem si nechávala hlavu odříznout už v řeznictví, později jsem ale pochopila, že pokud nechci být pokrytecká, měla bych umět zpracovat maso „od čumáčku po ocásek“.
První pokusy vyžadovaly špetku sebezapření, dnes ale králíka zvládnu využít téměř beze zbytku. Recepty sbírám od chovatelů i na dovolených a připravuji ho na mnoho způsobů – od české klasiky a jemných králičích paštik až po lehké středomořské recepty. Pusťte se do toho se mnou.
Pečený králík na česneku
Jemné králičí maso se při pečení snadno vysuší. Přidejte proto k němu do pekáče kousek vepřového bůčku a často ho podlévejte, aby zůstalo šťavnaté.
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 králík rozdělený na porce | 2 lžičky kmínu |
| 400 g vepřového bůčku | 400 ml vývaru (kuřecího nebo z králičího ořezu) |
| 5-8 stroužků česneku, prolisovaných | 2 lžičky kmínu |
| 2 lžíce sádla | sůl a pepř |
| 2 cibule nakrájené nadrobno |
POSTUP:
- Rozehřejte troubu na 180 °C. Králíka i bůček osolte, opepřete a ze všech stran pořádně potřete česnekem. Na dno pekáče dejte sádlo, rozprostřete cibuli a přidejte králíka i bůček. Vydatně je posypejte kmínem a podlijte hrnkem vývaru.
- Pekáč přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1,5 hodiny. Poté maso odklopte, přilijte vývar a za častého podlévání výpekem králíka dopečte ještě asi 20 minut do hezké hnědé barvy.
TIP: Pokud máte rádi silnější omáčky, po upečení si dejte maso stranou. Šťávu nechte zredukovat, zaprašte ji dvěma lžícemi hladké mouky a dobře ji v tuku rozmíchejte. Podlijte hrnkem vývaru, dochuťte a provařte asi 20 minut.
Králík na zelenině
V receptu ovlivněném španělskou kuchyní se králík pomalu dusí na víně a se zeleninou. Výsledek je šťavnatý a s bohatou omáčkou. Podobným způsobem můžete připravit i kuře.

Králík na zelenině
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 králík rozdělený na porce | 400 g drcených rajčat (z konzervy nebo čerstvě spařená) |
| 3 lžíce oleje | 200 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový) |
| 2 cibule nakrájené nadrobno | 2 bobkové listy |
| 2 mrkve nakrájené na kolečka | 1 lžička sušeného oregana |
| 2 stonky řapíkatého celeru, nasekané | pár snítek tymiánu či rozmarýnu |
| 4 stroužky česneku, nasekané | sůl a pepř |
| 200 ml suchého bílého vína |
POSTUP:
- V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej a porce králíka na něm ze všech stran zprudka opečte, aby získaly zlatavou barvu. Vyjměte je a dejte si je na chvíli stranou.
- Na výpeku zpěňte cibuli, mrkev a celer, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte víno a nechte ho na středním plameni částečně odpařit.
- Vraťte králíka do kastrolu, přidejte rajčata, vývar, bobkový list a bylinky. Osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte a nechte dusit na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je omáčka příliš řídká, odkryjte ji a nechte chvíli zredukovat.
Králičí játra na jablkách
Zatímco se maso peče nebo dusí, hoďte na pánvičku játra. Budou rychle hotová a poslouží jako úžasný předkrm.

Králičí játra na jablkách
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 200 g králičích jater, očištěných, osušených a nakrájených na kousky | 50 ml bílého vína nebo vývaru |
| 2 lžíce oleje | špetka muškátového oříšku |
| 1 větší cibule nakrájená na půlkolečka | dvě snítky tymiánu |
| 1 větší jablko, pevnější, nakrájené na plátky | sůl a pepř |
POSTUP:
- Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte na mírném ohni, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte jablka a krátce je osmahněte spolu s cibulí, aby změkla, ale neztratila tvar.
- Zvyšte teplotu, přidejte králičí játra a osmažte je 2-3 minuty z každé strany - měla by zůstat šťavnatá, nesmí se vysušit.
- Přilijte víno, promíchejte a nechte 3-4 minuty povařit, aby se chutě propojily. Přidejte muškátový oříšek, tymián a podávejte s kouskem čerstvého chleba nebo pečiva.
TIP: Recept bude fungovat i s kuřecími játry. Když suroviny zdvojnásobíte a přidáte bramborovou kaši, vykouzlíte skvělou podzimní večeři.
Králičí ragú s těstovinami
Tento toskánský recept patří mezi moje nejoblíbenější jídla z králíka. Lahodnou omáčku dotáhne k dokonalosti trocha smetany a hořčice.

Králičí ragú s těstovinami
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1/2 králíka | 120 ml bílého vína |
| 4 lžíce olivového oleje | 3 snítky čerstvého tymiánu |
| 1 mrkev | 400 ml vývaru (kuřecí, zeleninový, králičí) |
| 2 stonky řapíkatého celeru | 100 ml smetany ke šlehání |
| 2 stroužky česneku | 1 lžička dijonské hořčice |
| 1 lžíce rajčatového protlaku | sůl a pepř |
| K podávání: | |
| 500 g širších těstovin | 4 lžíce strouhaného parmazánu |
POSTUP:
- Králíka rozdělte na menší části. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte nadrobno.
- V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte chvíli stranou.
- Do pánve vsypte mrkev a celer a za stálého míchání restujte, až se směs rozvoní a začne chytat barvu. Poté přidejte česnek a krátce ho promíchejte v horkém tuku.
- Do základu přidejte rajčatový protlak, krátce ho orestujte a vše zalijte vínem. Nechte směs částečně odpařit, osolte, opepřete a přidejte tymián.
- Do kastrolu vraťte maso, podlijte ho vývarem, přiklopte a nechte dusit na mírném ohni asi hodinu, dokud nezměkne. Poté jej vyjměte, oberte od kostí a vidličkou natrhejte na menší kousky.
- Do omáčky přilijte smetanu a dijonskou hořčici, promíchejte a povařte, dokud omáčka nezhoustne. Ragú podávejte s těstovinami, posypané parmazánem.
TIP: Aby bylo ragú ještě voňavější, přidejte do základu při restování zeleniny větvičku rozmarýnu nebo šalvěje.





