Hlavní obsah

Králík jako od babičky: čtyři recepty plné chuti

Králičí maso je libové, lehce stravitelné a obsahuje spoustu bílkovin. Hodí se při dietách a ocení ho i ti s citlivějším zažíváním. Dá se připravit na tisíc způsobů. Který si oblíbíte vy?

Foto: Shutterstock

Pečený králík na česneku

Článek

Nevím, jaký vztah máte s králíkem vy, ale já ho poprvé ochutnala až jako čerstvě dospělá, když z něj moje budoucí tchyně připravila při mé první návštěvě svíčkovou. Netradiční, ale výbornou. Byla to láska na první sousto. V té době už jsem sama ráda vařila, takže bylo jasné, že se králíka musím naučit zpracovat.

O pár dní později jsem na něj narazila v řeznictví. Ležel úhledně zabalený hřbetem nahoru na velkém tácku a pružné hladké maso lákalo ke kuchařským experimentům. Pyšně jsem si ho nesla domů a těšila se, jak si s ním poradím. Jenže když jsem ho vybalila na kuchyňskou linku, pořádně jsem se vyděsila. Měl hlavu!

Nechápejte mě zle – ve škole jsem dávala pozor a vím, že zvířata hlavu mívají, ale vyrůstala jsem ve městě a maso „do hrnce“ jsem znala naporcované a připravené na vaření. Přiznám se rovnou, první porcování králíka s hlavou jsem nezvládla. Na pomoc musela přijít sousedka a hlavu i předek jsem jí tenkrát vnutila na polévku.

Zbytek masa se mi ale podařilo připravit skvěle - a králík se rázem stal pevnou součástí mé kuchyně. Nějakou dobu jsem si nechávala hlavu odříznout už v řeznictví, později jsem ale pochopila, že pokud nechci být pokrytecká, měla bych umět zpracovat maso „od čumáčku po ocásek“.

První pokusy vyžadovaly špetku sebezapření, dnes ale králíka zvládnu využít téměř beze zbytku. Recepty sbírám od chovatelů i na dovolených a připravuji ho na mnoho způsobů – od české klasiky a jemných králičích paštik až po lehké středomořské recepty. Pusťte se do toho se mnou.

Pečený králík na česneku

Jemné králičí maso se při pečení snadno vysuší. Přidejte proto k němu do pekáče kousek vepřového bůčku a často ho podlévejte, aby zůstalo šťavnaté.

INGREDIENCE:
1 králík rozdělený na porce 2 lžičky kmínu
400 g vepřového bůčku 400 ml vývaru (kuřecího nebo z králičího ořezu)
5-8 stroužků česneku, prolisovaných2 lžičky kmínu
2 lžíce sádlasůl a pepř
2 cibule nakrájené nadrobno

POSTUP:

  1. Rozehřejte troubu na 180 °C. Králíka i bůček osolte, opepřete a ze všech stran pořádně potřete česnekem. Na dno pekáče dejte sádlo, rozprostřete cibuli a přidejte králíka i bůček. Vydatně je posypejte kmínem a podlijte hrnkem vývaru.
  2. Pekáč přiklopte, vložte do trouby a pečte asi 1,5 hodiny. Poté maso odklopte, přilijte vývar a za častého podlévání výpekem králíka dopečte ještě asi 20 minut do hezké hnědé barvy.

TIP: Pokud máte rádi silnější omáčky, po upečení si dejte maso stranou. Šťávu nechte zredukovat, zaprašte ji dvěma lžícemi hladké mouky a dobře ji v tuku rozmíchejte. Podlijte hrnkem vývaru, dochuťte a provařte asi 20 minut.

Králík na zelenině

V receptu ovlivněném španělskou kuchyní se králík pomalu dusí na víně a se zeleninou. Výsledek je šťavnatý a s bohatou omáčkou. Podobným způsobem můžete připravit i kuře.

Foto: Shutterstock

Králík na zelenině

INGREDIENCE:
1 králík rozdělený na porce400 g drcených rajčat (z konzervy nebo čerstvě spařená)
3 lžíce oleje 200 ml vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
2 cibule nakrájené nadrobno2 bobkové listy
2 mrkve nakrájené na kolečka1 lžička sušeného oregana
2 stonky řapíkatého celeru, nasekanépár snítek tymiánu či rozmarýnu
4 stroužky česneku, nasekanésůl a pepř
200 ml suchého bílého vína

POSTUP:

  1. V hluboké pánvi nebo kastrolu rozehřejte olej a porce králíka na něm ze všech stran zprudka opečte, aby získaly zlatavou barvu. Vyjměte je a dejte si je na chvíli stranou.
  2. Na výpeku zpěňte cibuli, mrkev a celer, přidejte česnek a krátce orestujte. Přilijte víno a nechte ho na středním plameni částečně odpařit.
  3. Vraťte králíka do kastrolu, přidejte rajčata, vývar, bobkový list a bylinky. Osolte, opepřete a promíchejte. Přiklopte a nechte dusit na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Pokud je omáčka příliš řídká, odkryjte ji a nechte chvíli zredukovat.

Králičí játra na jablkách

Zatímco se maso peče nebo dusí, hoďte na pánvičku játra. Budou rychle hotová a poslouží jako úžasný předkrm.

Foto: Shutterstock

Králičí játra na jablkách

INGREDIENCE:
200 g králičích jater, očištěných, osušených a nakrájených na kousky 50 ml bílého vína nebo vývaru
2 lžíce oleješpetka muškátového oříšku
1 větší cibule nakrájená na půlkolečkadvě snítky tymiánu
1 větší jablko, pevnější, nakrájené na plátkysůl a pepř

POSTUP:

  1. Na pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte na mírném ohni, dokud nezměkne a nezačne zlátnout. Poté přidejte jablka a krátce je osmahněte spolu s cibulí, aby změkla, ale neztratila tvar.
  2. Zvyšte teplotu, přidejte králičí játra a osmažte je 2-3 minuty z každé strany - měla by zůstat šťavnatá, nesmí se vysušit.
  3. Přilijte víno, promíchejte a nechte 3-4 minuty povařit, aby se chutě propojily. Přidejte muškátový oříšek, tymián a podávejte s kouskem čerstvého chleba nebo pečiva.

TIP: Recept bude fungovat i s kuřecími játry. Když suroviny zdvojnásobíte a přidáte bramborovou kaši, vykouzlíte skvělou podzimní večeři.

Králičí ragú s těstovinami

Tento toskánský recept patří mezi moje nejoblíbenější jídla z králíka. Lahodnou omáčku dotáhne k dokonalosti trocha smetany a hořčice.

Foto: Shutterstock

Králičí ragú s těstovinami

INGREDIENCE:
1/2 králíka120 ml bílého vína
4 lžíce olivového oleje3 snítky čerstvého tymiánu
1 mrkev400 ml vývaru (kuřecí, zeleninový, králičí)
2 stonky řapíkatého celeru100 ml smetany ke šlehání
2 stroužky česneku1 lžička dijonské hořčice
1 lžíce rajčatového protlakusůl a pepř
K podávání:
500 g širších těstovin4 lžíce strouhaného parmazánu

POSTUP:

  1. Králíka rozdělte na menší části. Mrkev a celer nakrájejte na malé kostičky, česnek nasekejte nadrobno.
  2. V kastrolu nebo hlubší pánvi rozehřejte olivový olej a králíka zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte chvíli stranou.
  3. Do pánve vsypte mrkev a celer a za stálého míchání restujte, až se směs rozvoní a začne chytat barvu. Poté přidejte česnek a krátce ho promíchejte v horkém tuku.
  4. Do základu přidejte rajčatový protlak, krátce ho orestujte a vše zalijte vínem. Nechte směs částečně odpařit, osolte, opepřete a přidejte tymián.
  5. Do kastrolu vraťte maso, podlijte ho vývarem, přiklopte a nechte dusit na mírném ohni asi hodinu, dokud nezměkne. Poté jej vyjměte, oberte od kostí a vidličkou natrhejte na menší kousky.
  6. Do omáčky přilijte smetanu a dijonskou hořčici, promíchejte a povařte, dokud omáčka nezhoustne. Ragú podávejte s těstovinami, posypané parmazánem.

TIP: Aby bylo ragú ještě voňavější, přidejte do základu při restování zeleniny větvičku rozmarýnu nebo šalvěje.

Související témata:

Výběr článků

Načítám