Hlavní obsah

Recepty na masové kuličky na čtyři způsoby

4:32
4:32

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Dají se připravit na tisíc způsobů – v omáčce, na pánvi, v troubě i na grilu. Vždy si ale zachovají šťavnatost a hravost. Teď už se jen rozhodnout, zda je budete servírovat k večeři nebo jako slavnostní pohoštění. Přinášíme top recepty na masové kuličky.

Foto: Shutterstock

Kuličky v rajské omáčce

Článek

V rajské omáčce

Vybaví se vám nejznámější romantická scéna s jídlem? Objevila se v roce 1955 v animovaném filmu Lady a Tramp. Psí pár se v ní dělí o talíř špaget s masovými kuličkami v rajské omáčce. Při společném soustu se náhodou políbí. A i když je tohle jídlo spíše rodinné, stalo se díky filmu symbolem romantiky a sdílení.

INGREDIENCE:
500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězího a vepřového)hrst nasekané čerstvé petrželky
50 g strouhaného parmazánu špetka sušeného oregana
1 vejce sůl, pepř
2 stroužky česneku (prolisované) olivový olej na opékání
Omáčka:
2 lžíce olivového oleje 2 plechovky drcených rajčat (800 g)
1 menší cibule, nakrájená najemno 1 lžička cukru
2 stroužky česneku, najemnosůl, pepř
K podávání:
400 g špaget nebo tagliatelle čerstvá bazalka
parmazán na posypání

POSTUP:

  1. V míse propracujte mleté maso, parmazán, vejce, česnek, petrželku, oregano, sůl a nezapomeňte na pepř. Vytvarujte menší kuličky. V hlubší pánvi rozpalte olivový olej a kuličky krátce opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je stranou.
  2. Ve stejné pánvi orestujte cibuli a česnek, přidejte drcená rajčata a cukr. Směs osolte, opepřete, dobře promíchejte a nechte 10 minut na mírném ohni probublávat.
  3. Do omáčky vraťte opečené kuličky a asi 15 až 20 minut společně vařte na mírném ohni, aby se chutě spojily. Mezitím uvařte těstoviny, smíchejte je s částí omáčky, rozdělte na talíře, navrch položte kuličky se zbytkem omáčky, posypejte parmazánem a ozdobte bazalkou.

TIP: Kuličky z mletého v rajské omáčce milují i děti, které jinak maso moc nemusí. Připravte je den předem, rozleží se a budou ještě chutnější.

Frikadelky

Kořeněné karbanátky jsou oblíbené i v Dánsku, kde se jim říká Frikadeller. Jsou dobré teplé i studené a často se podávají s hořčicí jako piknikové jídlo. Tradičně se koření kardamonem a špetkou muškátového oříšku.

Foto: Shutterstock

Frikadelky

INGREDIENCE:
500 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřového a hovězího) 1 lžička hořčice
1 menší cibule, nakrájená najemno špetka mletého kardamonu
1 stroužek česneku, prolisovaný špetka muškátového oříšku
1 vejce sůl, pepř
2 lžíce strouhanky olej na opékání

POSTUP:

  1. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Přidejte i hořčici, kardamon, muškátový oříšek, sůl a pepř.
  2. Směs velmi dobře propracujte a nechte půl hodiny odpočinout v lednici. Poté vytvarujte menší placičky, které budou po celé ploše stejně vysoké.
  3. Na pánvi rozehřejte olej a frikadelky zvolna opečte ze všech stran dozlatova. Přesuňte je na talíř s papírovým ubrouskem. Nechte na něm okapat přebytečný tuk.
  4. Podávejte teplé s bramborami a dušeným červeným zelím nebo vlažné s chlebem a hořčicí.

TIP: Jemné sladkosti dosáhnete, když cibuli opečete dozlatova a až poté ji vmícháte do masové směsi. Místo strouhanky směs zahustěte jemnými ovesnými vločkami.

Švédské masové kuličky

Žádné jiné švédské jídlo si nezískalo ve světě větší popularitu. Balíček s mraženými kuličkami s typickou vlajkou dnes i u nás najdete ve všech větších obchodech. Domácí ale chutnají mnohem lépe.

Foto: Shutterstock

Švédské masové kuličky

INGREDIENCE:
600 g mletého vepřového masa (plec)1 lžička nového koření
1 cibule, nakrájená najemno 1 lžička mletého zázvoru
1 lžíce másla 1 lžička bílého mletého pepře
1 vejce 1 lžička soli
50 ml smetany ke šlehání 6 lžic oleje
Omáčka:
1 ančovička 200 ml smetany ke šlehání
1 lžíce hladké mouky 1 lžička plnotučné hořčice
300 ml hovězího vývaru špetka soli
K podávání:
vařené brambory nebo bramborová kaše2 snítky čerstvého kopru
4 lžíce brusinkového kompotu

POSTUP:

  1. Cibuli osmažte na másle do světle hněda a nechte zchladnout. V míse smíchejte mleté maso, vejce, smetanu, koření, sůl, osmaženou cibuli a dobře směs propracujte.
  2. Vytvarujte kuličky o průměru 3–4 cm. Ve větší pánvi rozehřejte olej a kuličky zvolna opečte ze všech stran dozlatova, asi 10–15 minut. Poté je odložte na papírový ubrousek a udržujte v teple.
  3. Slijte většinu tuku z pánve. Přidejte ančovičku a rozmačkejte ji vařečkou. Zaprašte hladkou moukou a krátce osmažte. Přilijte vývar, odvařte přípečky ze dna pánve a nechte 15 minut probublávat. Přilijte smetanu, přidejte hořčici a už jen krátce povařte.
  4. Do omáčky vraťte kuličky, prohřejte je a podávejte s bramborami či kaší, brusinkami a čerstvým koprem.

Tsukune s lepkavou glazurou

Jemné japonské masové kuličky nebo špízy z kuřecího masa se často připravují na grilu. Mají výraznou sladko-slanou glazuru a skvěle ladí s rýží a zeleninou připravenou v páře.

Foto: Shutterstock

Tsukune s lepkavou glazurou

INGREDIENCE:
500 g mletého kuřecího masa (směs stehno + prsa, nejlépe s trochou kůže pro šťavnatost) 1 lžíce panko strouhanky
1 vejce 1 lžička sójové omáčky
1 stroužek česneku, jemně nasekaný špetka soli a bílého pepře
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru olej na opékání
1 lžíce nakrájené jarní cibulky
Glazura:
1/4 hrnku vody 1/4 hrnku sójové omáčky
1/4 hrnku saké 2 lžičky hnědého cukru
1/4 hrnku japonského vína mirin

POSTUP:

  1. Připravte si glazuru - ingredience na ni smíchejte v malém kastrolu a krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne.
  2. Rozdělte ji do dvou misek, obsah jedné použijte na potírání a druhé k podávání.
  3. V míse smíchejte všechny ostatní ingredience. Směs dobře propracujte, aby byla kompaktní. Navlhčenýma rukama tvarujte oválné kuličky a napichujte je na špejle.
  4. Grilujte je nebo smažte z každé strany 4–5 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené. Během toho je několikrát potřete glazurou.

Anketa

Máte doma oblíbený recept na masové kuličky?
Ano, nejčastěji je děláme v rajské omáčce.
50 %
Ano, mezi naše oblíbené patří švédské masové kuličky.
11,1 %
Ano, máme svůj vlastní recept.
11,1 %
Ne, masové kuličky jsme zatím doma nedělali.
16,7 %
Ne, mleté maso nejíme.
5,6 %
Zatím ne. Hledáme ten nej recept.
5,5 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.
Související témata:
Masové kuličky
Recepty z mletého masa

Výběr článků

Načítám