Článek
V rajské omáčce
Vybaví se vám nejznámější romantická scéna s jídlem? Objevila se v roce 1955 v animovaném filmu Lady a Tramp. Psí pár se v ní dělí o talíř špaget s masovými kuličkami v rajské omáčce. Při společném soustu se náhodou políbí. A i když je tohle jídlo spíše rodinné, stalo se díky filmu symbolem romantiky a sdílení.
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g mletého hovězího masa (nebo směs hovězího a vepřového) | hrst nasekané čerstvé petrželky |
50 g strouhaného parmazánu | špetka sušeného oregana |
1 vejce | sůl, pepř |
2 stroužky česneku (prolisované) | olivový olej na opékání |
Omáčka: | |
2 lžíce olivového oleje | 2 plechovky drcených rajčat (800 g) |
1 menší cibule, nakrájená najemno | 1 lžička cukru |
2 stroužky česneku, najemno | sůl, pepř |
K podávání: | |
400 g špaget nebo tagliatelle | čerstvá bazalka |
parmazán na posypání |
POSTUP:
- V míse propracujte mleté maso, parmazán, vejce, česnek, petrželku, oregano, sůl a nezapomeňte na pepř. Vytvarujte menší kuličky. V hlubší pánvi rozpalte olivový olej a kuličky krátce opečte ze všech stran dozlatova. Vyjměte je stranou.
- Ve stejné pánvi orestujte cibuli a česnek, přidejte drcená rajčata a cukr. Směs osolte, opepřete, dobře promíchejte a nechte 10 minut na mírném ohni probublávat.
- Do omáčky vraťte opečené kuličky a asi 15 až 20 minut společně vařte na mírném ohni, aby se chutě spojily. Mezitím uvařte těstoviny, smíchejte je s částí omáčky, rozdělte na talíře, navrch položte kuličky se zbytkem omáčky, posypejte parmazánem a ozdobte bazalkou.
TIP: Kuličky z mletého v rajské omáčce milují i děti, které jinak maso moc nemusí. Připravte je den předem, rozleží se a budou ještě chutnější.
Frikadelky
Kořeněné karbanátky jsou oblíbené i v Dánsku, kde se jim říká Frikadeller. Jsou dobré teplé i studené a často se podávají s hořčicí jako piknikové jídlo. Tradičně se koření kardamonem a špetkou muškátového oříšku.

Frikadelky
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřového a hovězího) | 1 lžička hořčice |
1 menší cibule, nakrájená najemno | špetka mletého kardamonu |
1 stroužek česneku, prolisovaný | špetka muškátového oříšku |
1 vejce | sůl, pepř |
2 lžíce strouhanky | olej na opékání |
POSTUP:
- V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, strouhanku. Přidejte i hořčici, kardamon, muškátový oříšek, sůl a pepř.
- Směs velmi dobře propracujte a nechte půl hodiny odpočinout v lednici. Poté vytvarujte menší placičky, které budou po celé ploše stejně vysoké.
- Na pánvi rozehřejte olej a frikadelky zvolna opečte ze všech stran dozlatova. Přesuňte je na talíř s papírovým ubrouskem. Nechte na něm okapat přebytečný tuk.
- Podávejte teplé s bramborami a dušeným červeným zelím nebo vlažné s chlebem a hořčicí.
TIP: Jemné sladkosti dosáhnete, když cibuli opečete dozlatova a až poté ji vmícháte do masové směsi. Místo strouhanky směs zahustěte jemnými ovesnými vločkami.
Švédské masové kuličky
Žádné jiné švédské jídlo si nezískalo ve světě větší popularitu. Balíček s mraženými kuličkami s typickou vlajkou dnes i u nás najdete ve všech větších obchodech. Domácí ale chutnají mnohem lépe.

Švédské masové kuličky
INGREDIENCE: | |
---|---|
600 g mletého vepřového masa (plec) | 1 lžička nového koření |
1 cibule, nakrájená najemno | 1 lžička mletého zázvoru |
1 lžíce másla | 1 lžička bílého mletého pepře |
1 vejce | 1 lžička soli |
50 ml smetany ke šlehání | 6 lžic oleje |
Omáčka: | |
1 ančovička | 200 ml smetany ke šlehání |
1 lžíce hladké mouky | 1 lžička plnotučné hořčice |
300 ml hovězího vývaru | špetka soli |
K podávání: | |
vařené brambory nebo bramborová kaše | 2 snítky čerstvého kopru |
4 lžíce brusinkového kompotu |
POSTUP:
- Cibuli osmažte na másle do světle hněda a nechte zchladnout. V míse smíchejte mleté maso, vejce, smetanu, koření, sůl, osmaženou cibuli a dobře směs propracujte.
- Vytvarujte kuličky o průměru 3–4 cm. Ve větší pánvi rozehřejte olej a kuličky zvolna opečte ze všech stran dozlatova, asi 10–15 minut. Poté je odložte na papírový ubrousek a udržujte v teple.
- Slijte většinu tuku z pánve. Přidejte ančovičku a rozmačkejte ji vařečkou. Zaprašte hladkou moukou a krátce osmažte. Přilijte vývar, odvařte přípečky ze dna pánve a nechte 15 minut probublávat. Přilijte smetanu, přidejte hořčici a už jen krátce povařte.
- Do omáčky vraťte kuličky, prohřejte je a podávejte s bramborami či kaší, brusinkami a čerstvým koprem.
Tsukune s lepkavou glazurou
Jemné japonské masové kuličky nebo špízy z kuřecího masa se často připravují na grilu. Mají výraznou sladko-slanou glazuru a skvěle ladí s rýží a zeleninou připravenou v páře.

Tsukune s lepkavou glazurou
INGREDIENCE: | |
---|---|
500 g mletého kuřecího masa (směs stehno + prsa, nejlépe s trochou kůže pro šťavnatost) | 1 lžíce panko strouhanky |
1 vejce | 1 lžička sójové omáčky |
1 stroužek česneku, jemně nasekaný | špetka soli a bílého pepře |
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru | olej na opékání |
1 lžíce nakrájené jarní cibulky | |
Glazura: | |
1/4 hrnku vody | 1/4 hrnku sójové omáčky |
1/4 hrnku saké | 2 lžičky hnědého cukru |
1/4 hrnku japonského vína mirin |
POSTUP:
- Připravte si glazuru - ingredience na ni smíchejte v malém kastrolu a krátce povařte, dokud se cukr nerozpustí a směs mírně nezhoustne.
- Rozdělte ji do dvou misek, obsah jedné použijte na potírání a druhé k podávání.
- V míse smíchejte všechny ostatní ingredience. Směs dobře propracujte, aby byla kompaktní. Navlhčenýma rukama tvarujte oválné kuličky a napichujte je na špejle.
- Grilujte je nebo smažte z každé strany 4–5 minut, dokud nejsou zlatavé a propečené. Během toho je několikrát potřete glazurou.