Hlavní obsah

Plněné bramborové knedlíky s houbami

1:47
1:47

Chcete-li článek poslouchat, přihlaste se

Plněné bramborové knedlíky patří mezi stálice české kuchyně, které si získaly srdce gurmánů napříč generacemi. Inspiraci na jemné bramborové těsto, které v sobě ukrývá lahodnou houbovou náplň, jsme tentokrát našli ve Velké knedlíkové kuchařce. Ať už sáhnete po hříbcích, žampionech nebo směsi lesních hub, výsledek bude vždy potěšením pro chuťové buňky.

Foto: Velká knedlíková kuchařka

Plněné knedlíky s houbami

Článek
INGREDIENCE
Na těsto:
500 g brambor1 žloutek
60 g máslasůl
60 g jemné dětské krupičkyškrobová moučka
60 g hrubé mouky
Na náplň:
400 g hub2 lžíce nasekané petrželky
1 cibulepár snítek čerstvého tymiánu
2 stroužky česnekusůl
2 lžíce oleje

POSTUP:

  1. Na náplň očistěte houby a nakrájejte je na tenké plátky. Cibuli pokrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte houby, krátce orestujte, osolte a opékejte tak dlouho, až se vypaří voda.
  2. Odstavte ze sporáku, vmíchejte rozmačkané stroužky česneku, tymián a petrželku. Podle chuti přidejte ještě trošku soli a nechte vychladnout.
  3. Brambory uvařte ve slupce a hned oloupejte. Ještě zatepla je protlačte přes lis na brambory. Na horké brambory dejte máslo, promíchejte a nechte rozpustit.
  4. Přidejte krupici, mouku, žloutek a sůl. Propracujte na těsto, podle potřeby přidejte malé množství škrobové moučky na vylepšení konzistence.
  5. Z těsta odlamujte kousky přiměřené velikosti. Vytvarujte z nich nejdřív kuličku, potom je splácněte na prohnutou mističku. Do středu dejte lžíci náplně a pevně uzavřete okraje.
  6. Uhlaďte mezi dlaněmi dokulata. Knedlíčky by měly být menší, o průměru asi 4 cm. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.

Tip šéfkuchaře Petra Kosinera:

Vždy zredukujte dostatečně obsah vody, jinak se knedlíky mohou rozmáčet nebo potrhat. Pokud byste chtěli náplně obměnit, zkuste kombinaci pórku, špenátu, kapusty či kadeřávku a sušených rajčat. A kdo by měl chuť, může je doplnit třeba ještě trochou kozího nebo ovčího sýra.

Související témata:
Bramborové knedlíky

Výběr článků

Načítám