Článek
INGREDIENCE | |
---|---|
Na těsto: | |
500 g brambor | 1 žloutek |
60 g másla | sůl |
60 g jemné dětské krupičky | škrobová moučka |
60 g hrubé mouky | |
Na náplň: | |
400 g hub | 2 lžíce nasekané petrželky |
1 cibule | pár snítek čerstvého tymiánu |
2 stroužky česneku | sůl |
2 lžíce oleje |
POSTUP:
- Na náplň očistěte houby a nakrájejte je na tenké plátky. Cibuli pokrájejte na kostičky a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte houby, krátce orestujte, osolte a opékejte tak dlouho, až se vypaří voda.
- Odstavte ze sporáku, vmíchejte rozmačkané stroužky česneku, tymián a petrželku. Podle chuti přidejte ještě trošku soli a nechte vychladnout.
- Brambory uvařte ve slupce a hned oloupejte. Ještě zatepla je protlačte přes lis na brambory. Na horké brambory dejte máslo, promíchejte a nechte rozpustit.
- Přidejte krupici, mouku, žloutek a sůl. Propracujte na těsto, podle potřeby přidejte malé množství škrobové moučky na vylepšení konzistence.
- Z těsta odlamujte kousky přiměřené velikosti. Vytvarujte z nich nejdřív kuličku, potom je splácněte na prohnutou mističku. Do středu dejte lžíci náplně a pevně uzavřete okraje.
- Uhlaďte mezi dlaněmi dokulata. Knedlíčky by měly být menší, o průměru asi 4 cm. Vařte v osolené vodě 10 až 15 minut.
Tip šéfkuchaře Petra Kosinera:
Vždy zredukujte dostatečně obsah vody, jinak se knedlíky mohou rozmáčet nebo potrhat. Pokud byste chtěli náplně obměnit, zkuste kombinaci pórku, špenátu, kapusty či kadeřávku a sušených rajčat. A kdo by měl chuť, může je doplnit třeba ještě trochou kozího nebo ovčího sýra.