Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
1/2 hrnku kulatozrnné rýže | 6–8 tenkostěnných zelených paprik |
500 g mleté vepřové plece | 1 vejce |
1 cibule, najemno nakrájená | sůl a pepř |
1 lžíce sádla | |
Na omáčku: | |
2 lžíce sádla | 1 bobkový list |
1 lžíce hladké mouky | 4 kuličky celého černého pepře |
1 lžíce rajčatového protlaku | 2 kuličky nového koření |
700 g rajčatové passaty | 1 čtvrtka celeru |
1 lžíce krupicového cukru | 1 lžička soli |
POSTUP:
- Rýži propláchněte a namočte alespoň na půl hodiny do vlažné vody. Mezitím si na sádle osmahněte cibuli dosklovata a nechte lehce zchladnout. Papriky omyjte, seřízněte horní část se stopkou a opatrně odstraňte semínka i vnitřní žilky.
- Do větší mísy vložte mleté maso, přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži a osmaženou cibuli. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Papriky naplňte masovou směsí tak, aby nahoře zůstalo asi půl centimetru volného místa. Ze zbylé směsi vytvarujte navlhčenýma rukama koule o průměru zhruba 6–7 cm.
- Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo, zaprašte ho moukou a připravte světlou jíšku. Vmíchejte rajčatový protlak a také ho krátce zarestujte. Poté vlijte do hrnce asi půl litru vody a jíšku dobře rozmíchejte. Přidejte passatu, cukr, sůl, bobkový list, celé koření a kousek celeru a přiveďte k varu.
- Vložte papriky a masové koule a vařte na mírném plameni asi 50 minut. Pokud omáčka příliš zhoustne, přidejte trochu vody. Po dovaření vyjměte koření a celer a podávejte s vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem.
TIP: Použijte světlé tenkostěnné papriky. Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžou být i pálivé.