Hlavní obsah

Recept na plněné papriky na maďarský způsob

1:28
1:28

Poslechněte si tento článek

Pokud chcete mít při přípravě plněných paprik na maďarský způsob jistotu, že zbude i na přidání, připravte paprik raději víc (a plný hrnec omáčky). Jsou totiž tak dobré, že i tak bude jídla nakonec málo.

Foto: Shutterstock

Plněné papriky na maďarský způsob

Článek
INGREDIENCE:
1/2 hrnku kulatozrnné rýže6–8 tenkostěnných zelených paprik
500 g mleté vepřové plece1 vejce
1 cibule, najemno nakrájenásůl a pepř
1 lžíce sádla
Na omáčku:
2 lžíce sádla 1 bobkový list
1 lžíce hladké mouky4 kuličky celého černého pepře
1 lžíce rajčatového protlaku2 kuličky nového koření
700 g rajčatové passaty1 čtvrtka celeru
1 lžíce krupicového cukru1 lžička soli

POSTUP:

  1. Rýži propláchněte a namočte alespoň na půl hodiny do vlažné vody. Mezitím si na sádle osmahněte cibuli dosklovata a nechte lehce zchladnout. Papriky omyjte, seřízněte horní část se stopkou a opatrně odstraňte semínka i vnitřní žilky.
  2. Do větší mísy vložte mleté maso, přidejte vejce, scezenou a okapanou rýži a osmaženou cibuli. Osolte, opepřete a dobře promíchejte. Papriky naplňte masovou směsí tak, aby nahoře zůstalo asi půl centimetru volného místa. Ze zbylé směsi vytvarujte navlhčenýma rukama koule o průměru zhruba 6–7 cm.
  3. Ve velkém hrnci rozpusťte sádlo, zaprašte ho moukou a připravte světlou jíšku. Vmíchejte rajčatový protlak a také ho krátce zarestujte. Poté vlijte do hrnce asi půl litru vody a jíšku dobře rozmíchejte. Přidejte passatu, cukr, sůl, bobkový list, celé koření a kousek celeru a přiveďte k varu.
  4. Vložte papriky a masové koule a vařte na mírném plameni asi 50 minut. Pokud omáčka příliš zhoustne, přidejte trochu vody. Po dovaření vyjměte koření a celer a podávejte s vařenými bramborami nebo čerstvým chlebem.

TIP: Použijte světlé tenkostěnné papriky. Pokud máte rádi ostřejší jídla, můžou být i pálivé.

Související témata:

Výběr článků

Načítám