Hlavní obsah

Večeře vyřešena toasty: recepty na oblíbené sendviče z celého světa

4:52
4:52

Poslechněte si tento článek

Když není času nazbyt, šunka a sýr mezi dva plátky opečeného chleba umí rychle zahnat hlad. Toasty a sendviče ale mohou být chuťově i mnohem zajímavější.

Foto: Shutterstock

Dvoupatrový toast s kuřetem a křupavou slaninou

Článek

Dvoupatrový toast s kuřetem a křupavou slaninou

Říká se mu club sendvič a patří k nejoblíbenějšímu menu mnoha bister a kaváren. Vypadá stylově a uvnitř má vše podstatné – maso, zeleninu, sýr i trochu křupavé slaniny.

INGREDIENCE:
6 plátků toastového chleba1 lžička hořčice
200 g kuřecích prsou4 listy římského nebo ledového salátu
sůl a pepř1 zralé rajče, nakrájené na tenké plátky
2 lžíce oleje2 silnější plátky sýra (gouda, mladý chedar)
4 plátky anglické slaninypřípadně kousek másla na opékání chleba
2 lžíce majonézy

POSTUP:

  1. Kuřecí prsa podélně rozkrojte, aby se rychleji propekla. Lehce je osolte, opepřete a opečte na troše oleje dozlatova z obou stran (3–4 minuty). Nechte je chvíli odpočinout a pak šikmo nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi nebo pod grilem opečte slaninu dozlatova a dokřupava. Toastový chléb také opečte: nasucho nebo ho lehce potřete máslem z obou stran.
  2. Smíchejte majonézu s hořčicí a potřete spodní plátek chleba. Přidejte list salátu a polovinu opečené slaniny. Druhý plátek chleba potřete majonézou, položte na něj list salátu, rajče, kuřecí maso a sýr.
  3. Přiklopte posledním plátkem chleba, mírně přitlačte a diagonálně překrojte na trojúhelníky. Podávejte propíchnuté párátkem nebo malou špejlí, aby vše drželo pohromadě.

TIP: Nahraďte slaninu avokádem, jídlo bude o něco lehčí. K majonézovému dipu můžete přidat trochu kečupu.

Kubánský sendvič

Z karibského ostrova rovnou na váš stůl. Pikantní vepřové, šunka, okurky a roztékající se sýr mezi křupavým pečivem potěší všechny milovníky masa.

Foto: Shutterstock

Kubánský sendvič

INGREDIENCE:
Marinované maso:
500 g vepřové pečeně (plec nebo krkovice)3 stroužky česneku, prolisované
3 lžíce pomerančové šťávy1 lžička sušeného oregana
2 lžíce limetkové šťávy1/2 lžičky mletého kmínu
3 lžíce olivového olejesůl a pepř
Dokončení:
4 podlouhlé kusy pečiva (bagety nebo ciabatty) 4 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky
4 lžíce hořčice (dijonské nebo hrubozrnné) menší červená cibule, nakrájená na tenká kolečka
4 plátky kvalitní vařené šunkymáslo na opékání
8 plátků sýra (ementál, gouda)

POSTUP:

  1. V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Maso nakrájejte na slabší plátky, zlehka je naklepejte a promíchejte s marinádou. Nechte odležet alespoň hodinu, ideálně přes noc.
  2. Maso vyjměte z marinády a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova z obou stran (4–5 minut z každé strany). Odstavte a nechte chvíli odpočinout.
  3. Rozkrojte pečivo, spodní část potřete hořčicí, poklaďte plátky šunky, opečeným masem, okurkami, cibulí a nakonec přidejte sýr. Přiklopte, pečivo potřete z vnější strany máslem a opečte v kontaktním grilu nebo na pánvi (při opékání sendvič zatižte) z obou stran dozlatova, dokud se sýr nerozpustí a pečivo nebude křupavé.

TIP: Kubánská marináda z citrusů a česneku mojo se tradičně používá na vepřové, ale skvěle funguje i s kuřetem nebo plody moře.

Celozrnný houbový toast s bylinkami

Je šťavnatý, voní lesem a má tak bohatou chuť, že ho ocení nejen vegetariáni. Nejlepší je z vlastnoručně nasbíraných hub, ale ani s kupovanými žampiony neuděláte chybu.

Foto: Shutterstock

Celozrnný houbový toast s bylinkami

INGREDIENCE:
4 plátky celozrnného toastového chleba1 lžíce oleje
250 g žampionů nebo směsi lesních hubsůl a pepř
1 menší cibule, nakrájená najemnočerstvá petrželka nebo tymián
1 stroužek česneku1 lžíce smetany nebo lučiny
1 lžíce másla2 silnější plátky sýra s výraznější chutí (např. ementál, čedar, uzený sýr)

POSTUP:

  1. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, orestujte cibuli dosklovata, přidejte houby a restujte, dokud se neodpaří většina tekutiny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky. Pokud chcete krémovější verzi, vmíchejte lžíci smetany nebo lučiny.
  2. Na plátek chleba naložte houbovou směs, přidejte plátek sýra, přiklopte druhým chlebovým plátkem a krátce zapečte v toasteru nebo v troubě, dokud se sýr nerozpustí.

TIP: Do houbového základu přidejte kapku citronové šťávy, suchého bílého vína či bílého balzamika.

Mozzarella v kočáře (mozzarella in carrozza)

Smažené kousky toastového chleba se sýrem nevypadají jako klasické italské jídlo. A přitom je mozzarella in carrozza v okolí Neapole jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zužitkovat zbytky chleba a sýru.

Foto: Shutterstock

Mozzarella v kočáře (mozzarella in carrozza)

INGREDIENCE:
8 plátků toastového chlebahladká mouka a strouhanka na obalení
150–200 g mozzarelly (pevnější typ) špetka soli
2 vejcerostlinný olej

POSTUP:

  1. Mozzarellu nakrájejte na plátky a nechte chvíli okapat na papírové utěrce. Vložte ji mezi dva plátky chleba a okraje dobře přimáčkněte, aby náplň při smažení nevytekla. Ostrým nožem rozkrojte každý chléb na dva trojúhelníčky. Ty obalte v mouce, pak ve vajíčku rozšlehaném se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
  2. V hlubší pánvi rozehřejte olej a sendviče osmažte z obou stran dozlatova – každou stranu 2–3 minuty. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte nejlépe hned s miskou pikantní omáčky či kečupu.

Francouzský toast s karamelizovanými jablky

Připomíná štrúdl, ale je hotový za pár minut.

Foto: Shutterstock

Francouzský toast s karamelizovanými jablky

INGREDIENCE:
4 plátky toastového chleba 1 lžička cukru
2 vejcešpetka skořice
100 ml mlékamáslo na opékání
Náplň
2 menší jablka špetka skořice
1 lžíce máslapár kapek citronové šťávy
2 lžíce třtinového cukru

POSTUP:

  1. Nejdříve si připravte náplň. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a krátce je poduste na másle s cukrem, skořicí a citronovou šťávou, dokud lehce nezkaramelizují.
  2. Odstavte je a nechte na chvíli zchladnout. Poté v míse prošlehejte vejce s mlékem, přidejte cukr a skořici. Každý plátek chleba namočte z obou stran do vaječné směsi a opečte na másle dozlatova.
  3. Na dva plátky chleba navršte větší část jablek, přiklopte a dozdobte zbytkem jablek. Podávejte teplé, ideálně se lžičkou zakysané smetany.

TIP: Jablka vyměňte za hrušky a přidejte hrst nasekaných ořechů.

Výběr článků

Načítám