Článek
Dvoupatrový toast s kuřetem a křupavou slaninou
Říká se mu club sendvič a patří k nejoblíbenějšímu menu mnoha bister a kaváren. Vypadá stylově a uvnitř má vše podstatné – maso, zeleninu, sýr i trochu křupavé slaniny.
INGREDIENCE: | |
---|---|
6 plátků toastového chleba | 1 lžička hořčice |
200 g kuřecích prsou | 4 listy římského nebo ledového salátu |
sůl a pepř | 1 zralé rajče, nakrájené na tenké plátky |
2 lžíce oleje | 2 silnější plátky sýra (gouda, mladý chedar) |
4 plátky anglické slaniny | případně kousek másla na opékání chleba |
2 lžíce majonézy |
POSTUP:
- Kuřecí prsa podélně rozkrojte, aby se rychleji propekla. Lehce je osolte, opepřete a opečte na troše oleje dozlatova z obou stran (3–4 minuty). Nechte je chvíli odpočinout a pak šikmo nakrájejte na tenké plátky. Na pánvi nebo pod grilem opečte slaninu dozlatova a dokřupava. Toastový chléb také opečte: nasucho nebo ho lehce potřete máslem z obou stran.
- Smíchejte majonézu s hořčicí a potřete spodní plátek chleba. Přidejte list salátu a polovinu opečené slaniny. Druhý plátek chleba potřete majonézou, položte na něj list salátu, rajče, kuřecí maso a sýr.
- Přiklopte posledním plátkem chleba, mírně přitlačte a diagonálně překrojte na trojúhelníky. Podávejte propíchnuté párátkem nebo malou špejlí, aby vše drželo pohromadě.
TIP: Nahraďte slaninu avokádem, jídlo bude o něco lehčí. K majonézovému dipu můžete přidat trochu kečupu.
Kubánský sendvič
Z karibského ostrova rovnou na váš stůl. Pikantní vepřové, šunka, okurky a roztékající se sýr mezi křupavým pečivem potěší všechny milovníky masa.

Kubánský sendvič
INGREDIENCE: | |
---|---|
Marinované maso: | |
500 g vepřové pečeně (plec nebo krkovice) | 3 stroužky česneku, prolisované |
3 lžíce pomerančové šťávy | 1 lžička sušeného oregana |
2 lžíce limetkové šťávy | 1/2 lžičky mletého kmínu |
3 lžíce olivového oleje | sůl a pepř |
Dokončení: | |
4 podlouhlé kusy pečiva (bagety nebo ciabatty) | 4 kyselé okurky, nakrájené na tenké plátky |
4 lžíce hořčice (dijonské nebo hrubozrnné) | menší červená cibule, nakrájená na tenká kolečka |
4 plátky kvalitní vařené šunky | máslo na opékání |
8 plátků sýra (ementál, gouda) |
POSTUP:
- V míse smíchejte všechny suroviny na marinádu. Maso nakrájejte na slabší plátky, zlehka je naklepejte a promíchejte s marinádou. Nechte odležet alespoň hodinu, ideálně přes noc.
- Maso vyjměte z marinády a opečte na pánvi nebo grilu dozlatova z obou stran (4–5 minut z každé strany). Odstavte a nechte chvíli odpočinout.
- Rozkrojte pečivo, spodní část potřete hořčicí, poklaďte plátky šunky, opečeným masem, okurkami, cibulí a nakonec přidejte sýr. Přiklopte, pečivo potřete z vnější strany máslem a opečte v kontaktním grilu nebo na pánvi (při opékání sendvič zatižte) z obou stran dozlatova, dokud se sýr nerozpustí a pečivo nebude křupavé.
TIP: Kubánská marináda z citrusů a česneku mojo se tradičně používá na vepřové, ale skvěle funguje i s kuřetem nebo plody moře.
Celozrnný houbový toast s bylinkami
Je šťavnatý, voní lesem a má tak bohatou chuť, že ho ocení nejen vegetariáni. Nejlepší je z vlastnoručně nasbíraných hub, ale ani s kupovanými žampiony neuděláte chybu.

Celozrnný houbový toast s bylinkami
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 plátky celozrnného toastového chleba | 1 lžíce oleje |
250 g žampionů nebo směsi lesních hub | sůl a pepř |
1 menší cibule, nakrájená najemno | čerstvá petrželka nebo tymián |
1 stroužek česneku | 1 lžíce smetany nebo lučiny |
1 lžíce másla | 2 silnější plátky sýra s výraznější chutí (např. ementál, čedar, uzený sýr) |
POSTUP:
- Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, orestujte cibuli dosklovata, přidejte houby a restujte, dokud se neodpaří většina tekutiny. Ke konci přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a bylinky. Pokud chcete krémovější verzi, vmíchejte lžíci smetany nebo lučiny.
- Na plátek chleba naložte houbovou směs, přidejte plátek sýra, přiklopte druhým chlebovým plátkem a krátce zapečte v toasteru nebo v troubě, dokud se sýr nerozpustí.
TIP: Do houbového základu přidejte kapku citronové šťávy, suchého bílého vína či bílého balzamika.
Mozzarella v kočáře (mozzarella in carrozza)
Smažené kousky toastového chleba se sýrem nevypadají jako klasické italské jídlo. A přitom je mozzarella in carrozza v okolí Neapole jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak zužitkovat zbytky chleba a sýru.

Mozzarella v kočáře (mozzarella in carrozza)
INGREDIENCE: | |
---|---|
8 plátků toastového chleba | hladká mouka a strouhanka na obalení |
150–200 g mozzarelly (pevnější typ) | špetka soli |
2 vejce | rostlinný olej |
POSTUP:
- Mozzarellu nakrájejte na plátky a nechte chvíli okapat na papírové utěrce. Vložte ji mezi dva plátky chleba a okraje dobře přimáčkněte, aby náplň při smažení nevytekla. Ostrým nožem rozkrojte každý chléb na dva trojúhelníčky. Ty obalte v mouce, pak ve vajíčku rozšlehaném se špetkou soli a nakonec ve strouhance.
- V hlubší pánvi rozehřejte olej a sendviče osmažte z obou stran dozlatova – každou stranu 2–3 minuty. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte nejlépe hned s miskou pikantní omáčky či kečupu.
Francouzský toast s karamelizovanými jablky
Připomíná štrúdl, ale je hotový za pár minut.

Francouzský toast s karamelizovanými jablky
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 plátky toastového chleba | 1 lžička cukru |
2 vejce | špetka skořice |
100 ml mléka | máslo na opékání |
Náplň | |
2 menší jablka | špetka skořice |
1 lžíce másla | pár kapek citronové šťávy |
2 lžíce třtinového cukru |
POSTUP:
- Nejdříve si připravte náplň. Jablka oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a krátce je poduste na másle s cukrem, skořicí a citronovou šťávou, dokud lehce nezkaramelizují.
- Odstavte je a nechte na chvíli zchladnout. Poté v míse prošlehejte vejce s mlékem, přidejte cukr a skořici. Každý plátek chleba namočte z obou stran do vaječné směsi a opečte na másle dozlatova.
- Na dva plátky chleba navršte větší část jablek, přiklopte a dozdobte zbytkem jablek. Podávejte teplé, ideálně se lžičkou zakysané smetany.
TIP: Jablka vyměňte za hrušky a přidejte hrst nasekaných ořechů.