Hlavní obsah

Fialova vláda zatím důvěru nedostala. Poslanci se znovu sejdou v podvečer

– Praha • Aktualizováno

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu požádala poslance o důvěru. Koalice SPOLU s Piráty a hnutím STAN má v dolní komoře nadpoloviční většinu 108 hlasů, očekává se tak, že kabinet důvěru získá. Hlasování ale předchází kritické vystoupení ze strany opozice ANO a SPD. Opozice řečnila v kuse 22 hodin, poté poslanci na návrh SPD jednání přerušili kvůli naplánované mimořádné schůzi k financování hnutí STAN. K jednání o vyslovení důvěry vládě se vrátí v 18 hodin.

Záznam: Jednání sněmovny 12.1.2022Video: psp.cz

 
Článek

7:02 - Místopředsedkyně Sněmovny Jana Vildumetzová Mračková (ANO), která řídí schůzi, přerušila po dohodě poslaneckých klubů a na návrh SPD jednání do čtvrtečních 18 hodin.

Poslanci se tak k hlasování o důvěře vládě vrátí až po mimořádné schůzi k financování vládního hnutí STAN.

6:58 - Okamura vyzval premiéra Fialu, aby zbavil předsedu STAN Víta Rakušana funkce vicepremiéra vlády a ministra vnitra kvůli údajně neprůhlednému financování hnutí STAN. Hnutí jakékoliv spekulace o dárcích odmítá a peníze vracet nehodlá.

„Vít Rakušan nemůže být ministrem vnitra ani vicepremiérem této vlády. Měl byste pane premiére vyzvat k demisi Rakušana, navrhněte tam někoho jiného. Tento člověk ve vládě být nemůže,” uvedl šéf SPD.

6:53 - Z místa se přihlásil předseda SPD Tomio Okamura. Vyčítá hnutí STAN jejich finanční dary, které poslanci budou řešit na mimořádné schůzi od 9 hodin.

„Nemůžeme hlasovat o důvěře vládě. Je potřeba nejprve projednat vaše financování, takže si bereme dvouhodinovou pauzu. Je potřeba tuto záležitost vysvětlit. Nemůžete si prohlasovat na sílu důvěru sami sobě, když tady probíhají takto skandální informace,” prohlásil Okamura.

6:43 - Do rozpravy se z místa neočekávaně přihlásil poslanec Jan Volný (ANO). Rozebírá programové prohlášení vlády týkající se kapitoly financí.

6:41 - Babiš skončil své vystoupení, v němž reagoval na tvrzení některých ministrů a znovu vypočítával, co všechno prosadil na Evropské radě.

6:30 - K řečnickému pultíku se postavil poslední přihlášený poslanec, expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten už na schůzi mluvil mezi prvními, jeho vystoupení trvalo hodinu a půl.

Vysvětluje, jak funguje Evropská rada a co je vlastně tzv. Greendeal, tedy zelená dohoda. „Pravda je taková, že Greendeal je politická dohoda. Podařilo se nám prosadit průměr státu a ČR nemá žádný konkrétní závazek,” prohlásil Babiš, který se ohrazuje proti tvrzení, že dohodu podepsal. Zopakoval, že na Evropské radě se nic nepodepisuje.

6:09 - „Dobré ráno. Přemýšlím, o co jim jde...” napsal ráno na Twitter poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL). Sněmovna tou dobou jedná už 22. hodinu.

5:37 - „Je půl šesté ráno. Dáte si to na Instagram a řeknete, že spíme,“ tázal se naštvaně také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

5:34 - S rozčílením vystoupil ještě Tomio Okamura (SPD). „Já jsem nepříjemně překvapen. Nový poslanec ze STAN přišel k naší poslanecké lavici a fotil si prostor, kde sedíme. Řekl jsem, že nás nemá fotit a on nás normálně fotil,“ prohlásil.

„To jsou nové manýry nové koalice? Policie zjistila, že to není nikdo zvenčí. Nezaznamenal jsem přes tu roušku, kdo to byl. Mohl byste to prosím vysvětlit? A kam to chcete dávat? Kdo z vás to byl? To přece není normální,“ doplnil.

Okamura vyčetl Pekarové, že nepodepsala Chartu 77. Ta se přitom učila psát až v roce 1990

Domácí

5:21 -  Do rozpravy se přihlásil ještě expremiér Andrej Babiš (ANO). Ten ve Sněmovně řečnil hned ze středečního rána, jeho proslov však patřil k těm nejdelším.

Nabízí se proto otázka, zda poslanci stihnou vládě důvěru vyslovit. V 9 hodin jim totiž začíná další, tentokrát mimořádná, schůze. Na slovo přitom čeká ještě pět poslanců. Samotné hlasování pak bude trvat zhruba hodinu.

5:17 - „Půjdu vzbudit děti, aby mohly jít do školy,“ podotkl po páté hodině ráno lidovec Marek Výborný.

4:29 - Poslanci jsou ve Sněmovně již přes devatenáct hodin. A stále se jednání neschyluje ke konci. Většina opozičních poslanců u řečnického pultíku pak tepe programové prohlášení vlády.

3:51 -  „Já už ani nemám radost, že na mě přišla řada,“ prohlásil před čtvrtou ráno poslanec ANO Radek Vondráček, když se konečně dostal ke slovu.

3:40 - O důvěře stále není jasno. Vystoupit chce na plénu ještě 12 poslanců. Vypadá to, že hlasování proběhne až ráno.

2:52 -  „Hezké dobré ráno,“ popřál poslancům před třetí ránou bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Sněmovna totiž po zhruba 16 hodinách stále nedospěla k hlasování o důvěře Fialově vládě. Do diskuse je přihlášena ještě více než desítka poslanců.

Brabec současně ocenil, že vládní program v oblasti životního prostředí do značné míry kopíruje programy a legislativu, kterou ministerstvo připravilo pod jeho vedením. Jako nereálnou ale vidí ambici připravit do poloviny roku studie k dopadům opatření pro splnění klimatických cílů EU, protože zdaleka ne všechna jsou jasná. Upozornil také na to, že bývalá vláda nikdy nesouhlasila s klimatickou neutralitou do roku 2050 čistě pro Česko.

2:16 -  „Respektuji, že se hnutí ANO chce vyjádřit k programovému prohlášení, avšak slyšíme hlavně chválu jejich vlády. Realita ale kulhá na obě nohy. Teď po vládnutí pana Babiše musíme dát zemi do pořádku,” napsala na Twitter šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Domácí

1:38 -  „Dneska máme na programu schůze jednání o vyslovení důvěry vládě. Jde o vládu, která balamutila svoje voliče, jak bude šetřit. Zatím nám ale úřady vesele bobtnají, a to o trafiky pro politické náměstky,“ uvedla bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO).

1:30 -  Do rozpravy je přihlášeno ještě 16 poslanců. Očekává se také, že na plénu vystoupí ještě ministři.

1:04 - Slovo si vzal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten mluvil k vyhlášce o povinném očkování proti covidu, kterou schválila předchozí vláda Andreje Babiše (ANO) pro lidi starší 60 let a některé profesní skupiny.

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Domácí

Kabinet premiéra Fialy následně slíbil, že ji upraví. „Slíbil jsem, že vyhlášku novelizuji do konce ledna. Začátkem února ji předložím na vládu,” řekl k tomu ve čtvrtek v dolní komoře Válek.

0:53 -  Po dvou a půl hodinách se ke slovu dostala poslankyně SPD Karla Maříková, která byla přihlášená do rozpravy. Před ní se zástupci vlády a opozice střídali u sněmovního pultíku s faktickými poznámkami a přednostními právy.

0:37 -  Šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na Twitter napsal, že se kabinet neuchází o podporu poslanců z hnutí ANO a SPD.

„Nechceme důvěru od těch, co tady vládli s komunisty, o jejich důvěru se neucházíme. Nemusí na konci každého vystoupení jejich poslanci říkat rozechvělým hlasem, že nám opravdu, ale opravdu nemohou dát důvěru,” napsal na sociální síť.

0:00 -  Jednání se přelilo do dalšího dne. Poslanci debatují již téměř 14 hodin.

23:51 - „Mluvím teď k našim voličům. Babišismus skončil. V programovém prohlášení odpovídáme na potřeby zejména střední třídy,“ řekl ve Sněmovně šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Schůze k vyslovení důvěry je pak podle něj možná v polovině. „Těžko se to odhaduje. Očekával jsem ale dnes debatu, někdy jsem se i dočkal. Většinou to bylo ale čtení napsaných textů,” hodnotil průběh jednání.

Ministerstvo financí pozastavilo vydávání Dluhopisů Republiky

Ekonomika

23:39 – Jednání se protahuje. Do diskuse je přihlášeno stále 18 poslanců. Svoji premiéru měl u řečnického pultíku krátce před půlnocí také nový ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Zmínili jste tady, že jste našli peníze. Peníze se možná najdou někde v lese nebo na zastávce autobusu. Vy jste žádné peníze nenašli, vy jste si je půjčili a zadlužili jste tento stát ještě víc, zadlužili jste naše děti,” řekl směrem k minulé Babišově vládě.

23:10 -  Postupně na plénu vystupují někteří ministři, kteří reagují na projevy zástupců opozice. Vystoupil například šéf resortu vnitra Vít Rakušan (STAN) nebo ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Na věcné a konkrétní otázky reaguji a vysvětluji rád. A děkuji za ně. Proto jsem vystoupil. Politickou PR show tak, jak jí umí jen ANO, jsme sledovali celý den. Kvůli tomu tady nejsme. Představujeme program. Žádáme o důvěru. A co jsme slíbili, budeme plnit,” napsal k tomu na Twitteru Rakušan.

23:08 - „Kdy se začnou vyplácet covidové programy,“ ptala se vlády bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

22:45 – Do diskuse je přihlášeno ještě 18 poslanců.

21:30 - „Jsem z Brna a jsem Moravák. Bylo období, kdy jsem tramvaj nazýval šalinou. Na češtině pracuji. Udělám všechno proto, abych se kvalitou jazyka blížil alespoň kvalitě poslance Babiše, tak jak mě dopoledne kritizoval,“ řekl k vystoupené expremiéra Válek.

21:22 - K poslaneckému pultíku přicházejí první ministři. Vedle ministr vnitra Víta Rakušana (STAN) vystoupil také šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

20:55 - „Předpokládám, že já i moji kolegové budeme reagovat,” zapojil se do debaty také ministr KDU-ČSL Marian Jurečka. Poslechnout si nejprve chtějí všechny výstupy. „Čekám a jsem úplně v pohodě,” doplnil.

20:43 - „Já jsem jenom projevil radost,” pokračoval Žáček.

Rakušan: ANO se probralo, mluvit umí i někdo jiný než Babiš

Domácí

20:40 - „Této reakci nerozumím. Chceme, aby nám odpovídali ministři. Místo toho nás pourážíte vy ve faktické poznámce. Vždy mluví opoziční poslanci více. Toto nemá žádný obsah, žádnou úroveň,” reagoval hbitě poslanec ANO Patrik Nacher.

20:36 -  „Je radost slyšet kolegy z ANO, že jsou schopni mluvit souvisle. Neslyšíme tak jenom ječák (ex)premiéra Babiše,” reagoval na pokračující vystupování poslanec ODS Pavel Žáček.

20:28 -  Nově zvolený poslanec a bývalý generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslav Ryba (ANO) vyjádřil politování nad odchodem policejního prezidenta Jana Švejdara ze své funkce.

„Chápu prezidenta, že rezignoval. Je špatné nemít podporu ministra. Pana policejního prezidenta si ale velice vážím. Je to přímý a apolitický člověk. Navíc má podporu téměř všech policistů a policejních odborů. Je to škoda pro policii, že odchází, protože pro policii žil,“ uvedl.

Švejdar potvrdil, že skončí. Pochopil jsem, že vláda chce změnu, řekl

Domácí

20:07 - Na plénu vystoupil další poslanec ANO Aleš Juchelka. Ten se na úvod vyjádřil ke slovům premiéra Petra Fialy (ODS), který v době jednání zamumlal ke svým koaličním partnerům, že „ho to taky sere.”

„Mrzí mě, že jsme již po pěti hodinách slyšeli z úst pana premiéra, že ho to.... nebudu říkat to vulgární slovo. Možná by se měl zákodárnému sboru omluvit,” řekl Juchelka. Po vládě by pak chtěl slyšet, v jakých oblastech se chystá šetřit.

Fiala ve Sněmovně: Mě už to taky s...

Domácí

19:32 - Poslanec za ANO Jaroslav Bžoch se pustil do šéfa české diplomacie Jana Lipavského (Piráti). Celé straně pak vytkl, že její neúspěšní kandidáti do Sněmovny skončili na ministerstvech jako náměstci.

19:10 - Jednání trvá již přes osm hodin. U sněmovního pultíku vystupují hlavně poslanci hnutí ANO.

„Někteří kolegové z řad opozice si dnes spletli jednání sněmovny! Není to poslední jednání sněmovny před volbami z října 2021, kde by ještě dávalo smysl dávat výčet “úspěchů” vlády Andreje Babiše. Jsme již v lednu 2022,” napsal na Twitter šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

18:39 - Poslanci si odhlasovali, že budou jednat i po 21. hodině. Schůze by se tak mohla protáhnou až do brzkých ranních hodin.

16:50 – Exministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (ANO) vládě vytkl, že neřeší Green Deal a nevěnuje se ani dopadům dražších energiím.

16:17 - „Připravovali jste se na vládnutí čtyři, někteří osm let. Výsledek tomu ale neodpovídá,“ tepal novou vládu Nacher.

15:38 - Řada se po několika hodinách jednání dostala už i na prvního přihlášeného poslance do rozpravy Patrika Nachera (ANO). Přihlášených je ale ještě dalších 37 zákonodárců.

Nacher se na úvod svého vystoupení vyjádřil k délce jednání. „Natahovat by se to dalo tak dlouho, dokud pan (Jan) Farský nepoletí do Ameriky. Pak byste měli o jednoho poslance (který dá kabinetu důvěru) méně,“ prohlásil.

Je to podvod. Slož mandát, vyzval Farského Kalousek

Domácí

15:28 - Následuje proslov předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy.

„Naše země není v dobré kondici. Je nutné posílit vztahy s našimi sousedy, a to hlavně se zeměmi Visegrádské čtyřky. Nepřátelské vystupování vůči Polsku či Maďarsku je něco, s čím se nemůžeme ztotožnit,“ uvedl.

A zopakoval, že poslanci za hnutí SPD vládu v hlasování o důvěře nepodpoří.

14:55 - Okamura ukončil svoje vystoupení. Vystřídala ho místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Ta vyzvala všechny nové ministry, aby před poslance předstoupili a představili alespoň tři priority jejich resortů.

„Důvěru od nás vláda nemůže dostat,“ řekla tak Vildumetzová.

ANO a SPD vyčítají pětikoalici trafiky

Domácí

14:45 - V sále jsou opět přítomni všichni ministři na svých místech. „Tahle vláda není vládou odborníků,” pokračuje po pauze Okamura u řečnického pultíku.

14:37 - Kvůli nepřítomnosti všech ministrů, což zkritizoval Okamura jako porušení pravidel, svolala místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) krátkou poradu šéfů klubů. Společně se radí o dalším postupu.

14:30 - Začalo jednání po obědové pauze.

12:54 - Poslanci mají obědovou pauzu do 14:30. Následně bude v projevu pokračovat Okamura, následovat ho bude šéf klubu SPD Radim Fiala.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

Dále je prozatím přihlášeno do rozpravy bez přednostního práva 36 poslanců.

12:52 – Po uplynutí přestávky ale stále všichni ministři přítomni nebyli. Richterová se proto rozhodla vyřešit situaci tím, že vyhlásila o několik minut dříve obědovou pauzu.

Okamura se od sněmovního pultíku dohadoval s RichterovouVideo: psp.cz

12:51 - Místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) následně Okamuru kvůli nepřítomnosti některých členů vlády přerušila, aby mu obratem slovo vrátila. Někteří z nich však stále v sále nebyli.

„Chci vás prostě požádat, abyste řádně řídila schůzi. Jste za Piráty, já vím... Tak jak to tedy je? Já mám ještě projev a nechci být přerušován,“ pustil se do ní předseda SPD.

Na její chybné oslovení „pane místopředsedo“ poté Okamura podrážděně reagoval: „Čeho jsem místopředseda?“ Richterová se mu omluvila a oslovila jej správně.

Pak řekla, že ministři v sále jsou, jen ne všichni na svých místech. Okamura, který byl v minulém volebním období místopředsedou Sněmovny, si to nenechal líbit a ptal se, proč byl tedy přerušován, když mezitím nikdo další do sálu nevstoupil a počet ministrů se tak nezměnil.

Nakonec Richterová znovu obrátila a vyhlásila pětiminutovou pauzu, aby se nepřítomní ministři stihli vrátit zpět na svá místa.

Farský jede do USA páchat protistátní činnost. Okamura oživil rétoriku politických procesů

Domácí

12:43 - U lidovce Ondřeje Benešíka způsobilo Okamurovo vystoupení zase rozpaky. „Tomio Okamura ve Sněmovně sdělil, že jediným současným poslancem, který podepsal Chartu 77 a byl vězněn komunisty, je Jaroslav Bašta z SPD. Sám Okamura ale považuje komunistický systém za “nejdemokratičtější, který svět poznal”. Bojoval tedy J. B. proti demokratickému systému,“ nadnesl na twitteru.

12:37 – Z vládních lavic nicméně míří ”online” glosy také k Okamurově vystoupení. „Tomio Okamura nám právě ve Sněmovně řekl, že podpora našeho členství v EU a NATO naplňuje podstatu trestného činu vlastizrady. A dodal, že SPD podporuje připlácení za měkčí toaletní papír v nemocnicích,“ napsal na twitteru ministr kultury Martin Baxa (ODS).

12:24 - Ministři ale nechtějí na plénu na výpady ze strany opozičních ANO a SPD prozatím reagovat a prodlužovat tak jednání, jež se podle současných očekávání protáhne do nočních hodin. Netají se však nesouhlasem.

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) v kritice často dochází také k faktickým chybám. „Andrej Babiš třeba říkal, že do sportovních investic šlo z NSA (Národní sportovní agentura) tři miliardy korun a že agentura je úžasná. Když se podívám na relevantní fakta, tak ke 30. listopadu vyčerpala 127 milionů ze 4,7 miliardy korun,“ řekl Novinkám v kuloárech.

Okamura v Poslanecké sněmovně mluvil o Chartě 77Video: psp.cz

12:20 - Již více než hodinu mluví šéf SPD Okamura.

11:31 – Jako další si vzal slovo předseda SPD Tomio Okamura. „Hnutí SPD koalice SPOLU a Pirátů a STAN při hlasování nepodpoří,“ oznámil na plénu.

Podle něj vláda nepředstavila žádné konkrétní řešení pro „drakonické“ zdražování energií, rostoucí ceny potravin nebo bytovou krizi.

11:19 - „To, jakým směrem hodlá vést naši zemi nová vláda, je pro mě důležité nejen jako pro matku a babičku, ale i jako pro političku,“ prohlásila bývalá šéfka státní kasy Schillerová po krátké přestávce.

Ministři nechodí do Sněmovny už ani na pravidelné schůze

Domácí

Ve svém proslovu řekla, že největším zklamáním je pro ni programové prohlášení vlády. „Je to výsměch. Nevím, jak jinak mám nazvat tak obecné a nic neříkající fráze,“ řekla.

11:01 – Expremiér Babiš opustil po více než hodině řečnický pultík. Vystřídala ho šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO). Ta vzápětí zkritizovala, že ministři nové vlády se neúčastní jednání. „Očekávám, že tu nebude jenom pět či šest členů vlády,“ prohlásila.

Následně si vzala pro svůj klub ANO přestávku v čase pěti minut, aby se mohli členové kabinetu do sálu vrátit.

Projev dítěte, jemuž rozkopali hračky. Jenom plivá kolem sebe. Koalice glosuje Babišův projev

Domácí

10:37 – Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka (ODS) se chová Babiš u řečnického pultíku jako „malé děcko, kterému rozkopali hračky“. „Jenom plivá kolem sebe. Ale rozumím tomu, že je složité se vypořádat s koncem své vlády,“ prohlásil.

10:36 - Babiš ve Sněmovně mluví už hodinu. Hájí svoji vládu a kritizuje tu novou. Pustil se i do ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Na jeho adresu uvedl, že výstupy takového „chaota“ nemá potřebu komentovat.

„Víte, jak vysvětluje, že mu lidé nedorozumí? Že je z Brna. Možná by měl vedle tlumočníka do znakové řeči mít i tlumočníka do češtiny,“ prohlásil.

„S panem Fialou soucítím, protože je na něm vidět, jak trpí, když stojí na tiskovce vedle pana Válka. Kdybych měl takového ministra, tak ho vyrazím hned po tiskovce. Pro nás je tento ministr skutečně k nezaplacení,“ tepal Válka dál.

10:06 – Vystoupení Babiše na Twitteru glosoval lidovecký poslanec Tom Philipp. „Sedmilhář a chvástal bývalý premiér Babiš vychvaluje sebe a svou vládu. Je pozoruhodné, jak drze tvrdí, že vedl zemi dobře,“ napsal.

10:01 – Zároveň kritizoval ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) za to, že pozastavil prodej státních dluhopisů občanům. V ruce měl přitom dluhopis důchodce, kterého označil za svého „kámoše“, který měl ještě možnost a koupil dluhopis za sto tisíc, a tak nyní získá šest procent. „Cíl má být takový, aby si lidi koupili státní dluhopis,“ rozčiloval se Babiš.

9:57 - Nového šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti) pak označil za „mladého perspektivního politika“. Doplnil, že by měl vyjednat „tu ropu“. „Říkal, že bude jednat s Lavrovem (Sergej Lavrov je ruský ministr zahraničí – pozn. red.). Nevím, jestli už má telefon,“ kroutil hlavou expremiér.

Lipavský proti Orbánovi: Prezident Kazachstánu si solidaritu nezaslouží

Zahraniční

9:48 - Oproti tomu období své vlády označil za to doposud nejlepší. „Čísla mluví jasně. Jsme šestou nejméně zadluženou zemí Evropské unie. To i navzdory strašlivým rokům s covidem, kdy jsme se kvůli němu zadlužili,“ prohlásil šéf ANO.

„Nemusíte naštěstí vymýšlet nic, stačí, když budete realizovat naše projekty,“ dodal Babiš k vládním plánům.

9:45 - Zároveň se vrátil k Fialově novoročnímu projevu, ve kterém prohlásil, že nás čeká jedno z nejsložitějších období od vzniku samostatné ČR.

„Cítíte, že vám teče do bot. Vytváříte si proto alibi, proč své voliče podrazíte a zapomenete na dlouhodobé sliby. To je důvod, proč pan Fiala tvrdil, že rok 2022 bude nejtěžší v historii České republiky,“ pokračoval Babiš.

9:40 - Naopak Fialův kabinet podle Babiše stále pokračuje ve své předvolební kampani. „Jede si svoji, antiBabiš,“ prohlásil. „Lidé čekají, kdy konečně začnete makat a začnete plnit to, co jste jim naslibovali. Už je tři měsíce po volbách,“ tepal novou vládu.

9:39 - Babiš dále zdůrazňoval, že jeho vláda pracovala do poslední chvíle. „Pro připomenutí, my jsme pandemii řešili ještě čtyři hodiny před tím, než jsem panu Fialovi předal klíče od Strakovy akademie,“ řekl.

Fialova vláda stáhla některé návrhy Babišova kabinetu, například k energiím

Domácí

9:36 - U řečnického pultíku se dále objevil expremiér Andrej Babiš (ANO). „Hnutí ANO nebude hlasovat pro důvěru nové vlády. Nemůžeme podpořit vládu, která slibuje to, co nemůže splnit. Jako konkrétní řešení nabízí otřepané fráze,“ pronesl na plénu.

9:34 – „Budeme chtít za čtyři roky tady skládat účty,“ řekl nakonec Fiala k vládním slibům.

9:33 – Vládní poslanec Michael Kohajda (KDU-ČSL) komentoval na Twitteru projev Fialy s tím, že představované vládní prohlášení považuje za ambiciózní plán, jehož „naplnění nebude jednoduché“.

9:28 – Pokud jde o bytovou politiku, chce vláda usilovat o rozšíření výstavby bytů. „Naším cílem je, aby se začalo stavět o deset tisíc bytů více, než je tomu doposud,“ popsal dále vládní priority Fiala.

9:23 - Podnikatelům zase Fiala slíbil méně byrokracie a také větší podporu malých a středních podniků. „S nástupem naší vlády skončí nechvalně známé účelové zaklekávání,“ uvedl na plénu.

9:19 - Fiala dále prohlásil, že se chce kabinet věnovat i řešení energetické soběstačnosti země. „Budoucnost vidíme v kombinaci jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů,“ upřesnil jeho předseda.

9:16 – Na začátku jednání jsou přítomni všichni ministři, jak dokládá fotka ze sálu, kterou na Twitteru zveřejnil šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný. „Dnes učiníme tečku za volbami,“ napsal lidovec.

9:10 - „Chceme stát, který nežije na dluh,“ řekl dále premiér Fiala s tím, že vedlejším efektem zadlužování je probíhající zdražování cen.

Míl: Babišova vláda mohla růst cen energií zastavit

Domácí

9:03 – Jako první si slovo vzal předseda vlády Petr Fiala (ODS). „Sešli jsme se tu, abychom splnili to, co po nás žádali občané v těchto volbách – změnu vlády ČR,“ prohlásil u řečnického pultíku.

A přiblížil vládní prohlášení vlády. „Už si nemůžeme dovolit odsouvat problémy na další volební období. A je jedno, jestli se to týká důchodové reformy či výstavby jaderných zdrojů,“ doplnil s tím, že považuje za společnou ambici dostat ČR mezi nejvyspělejší země světa.

„Prvním krokem je, že začneme pojmenovávat všechny hlavní problémy,“ podotkl Fiala.

9:00 – Začalo jednání Poslanecké sněmovny.

Poslanec ANO Patrik Nacher již na Twitteru přiblížil, že chce ve svém projevu mluvit mimo jiné o personálních záležitostech. „Personálie bych vynechal. Po tom, co předváděl tvůj šéf Andrej Babiš,“ rýpl si ministr školství Petr Gazdík (STAN).

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.

Před hlasováním se očekává mnohahodinová debata provázená zejména opoziční kritikou.

Vláda schválila programové prohlášení

Domácí

Šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová již v úterý novinářům řekla, že bývalé vládní hnutí bude jako největší opoziční strana před hlasováním vystupovat. Jejím zástupcům vadí například zmrazení platů velké části státních zaměstnanců.

„Slibuji věcnou a konstruktivní debatu zaměřenou na výhrady k programovému prohlášení,“ uvedla Schillerová.

Přepočetli jsme volby. Babiš na novém systému vydělal

Volby

Poslanci podle ní budou mimo jiné porovnávat programové prohlášení s volebními programy vládních koalic. Jak budou poslanci klubu hlasovat, nesdělila. ANO má ve Sněmovně nejvíc poslanců ze všech stran – 72.

Novou vládu naopak nepodpoří opoziční hnutí SPD. Podle předsedy hnutí Tomia Okamury vznikla pětikoalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL a Starostů s Piráty rozvratem tradiční politické soutěže.

Fialova vláda stáhla některé návrhy Babišova kabinetu, například k energiím

Domácí

Výběr článků

Načítám