Hlavní obsah

Fiala ve Sněmovně: Mě už to taky s...

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu ve Sněmovně na schůzi před hlasováním o důvěře vládě prohlásil, že ho to „sere“. Výrok adresovaný vládním kolegům sedícím kolem něj zachytily mikrofony.

Výrok premiéra Fialy ve Sněmovně

 
Článek

„Mě už to taky sere,“ řekl Fiala, když se všichni sešli v sále po polední pauze. V té době nicméně běžel mikrofon u předsednického pultíku, a tudíž jeho slova zachytil a jsou také na kamerovém záznamu.

„Šlo o situaci, kdy všichni ministři vlády nepřišli z obědové přestávky včas na 14:30 do sálu, a Sněmovna proto měla dalších pět minut pauzu,“ vysvětloval Novinkám ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který seděl po Fialově levici.

Mluvčí: Pan premiér je také jen člověk 

„Pan premiér je také jenom člověk a ve vypjaté atmosféře mu občas také nějaké neveřejné vyjádření ujede,“ doplnil pro Novinky mluvčí vlády Václav Smolka.

„On nemá často negativní emoce,“ poznamenal k Fialovi.

Farský jede do USA páchat protistátní činnost. Okamura oživil rétoriku politických procesů

Domácí

Z jednacího řádu vyplývá, že během jednání k žádosti o vyslovení důvěry musí být přítomni všichni ministři. V opačném případě je schůze přerušena, k čemuž ve středu několikrát došlo.

Ve Sněmovně v tu dobu navíc již poslanci jednali více než pět hodin. Debata se přitom příliš nikam neposunula. Plamenný a obsáhlý projev měl za sebou předseda SPD Tomio Okamura a chystal se v něm pokračovat.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Petr Fiala a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Rakušan: Premiér je dobře naladěn

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který v danou chvíli seděl po Fialově pravici, Novinkám řekl, že o výroku neví. „Pokud se podíváte na ten záznam, tak já soustředěně koukám do počítače nebo materiálu. Takže jsem ho skutečně neslyšel,“ komentoval to s tím, že neměl zřejmě směřovat ani jemu.

Podle Rakušana mají nicméně přítomní dobrou náladu. „Naladění pana Fialy je od rána velmi optimistické a dobré,“ doplnil Rakušan.

Vláda premiéra Fialy, která  žádá Sněmovnu o důvěru, přitom mezi své priority řadí i slušnost. V jejich programovém prohlášení například stojí, že prosadí zlepšení „politické kultury“.

A například i krátce poté, co byl znám v říjnu výsledek voleb, Fiala prohlásil, že tyto volby „jsou vítězstvím slušné a hodnotové politiky“.

Pro ostré slovo nešla daleko ani Schillerová či Rusnok

Vulgaritám na adresu svých koaličních partnerů z ČSSD se v minulém volebním období nevyhnula ani někdejší ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Příště se na vás vyserem,“ reagovala v květnu 2020 na návrh zástupce ČSSD týkající se kompenzací daňových příjmů samospráv v souvislosti s kompenzačním bonusem, který měli inkasovat živnostníci a malé společnosti.

Příště se na vás vyse*em. Schillerová ve Sněmovně ilustrovala koaliční pohodu

Domácí

Alena Schillerová ve Sněmovně.Video: Novinky.cz/psp.cz

Legendární faux pas ovšem zachytily ruchové mikrofony ve Sněmovně v roce 2013. Tehdejší premiér Jiří Rusnok řešil s ministrem obrany Vlastimilem Pickem účast na pohřbu Nelsona Mandely v Jihoafrické republice.

Rusnok ve Sněmovně: Zemřel Mandela, ty vole, kdo tam pojede? Třepu se, abych tam nemusel. Miloš je nažhavenej

Domácí

Rusnok lidovým slovníkem vyjadřoval nevoli nad představou, že by musel cestovat do vzdálené Jihoafrické republiky, což se mu nehodilo. Nadhodil, že by mohl jet prezident Miloš Zeman, který se zotavoval z úrazu. Picek ho upozornil, že Zeman má potíže s chůzí do schodů. Do toho se vložil ministr financí Jan Fischer s poznámkou, že by prezident mohl způsobit nepříjemnost. Debatu uzavřel Rusnok s rezignovaným konstatováním, že pokud Zeman nepoletí, je to „v prdeli“.

Anketa

Dokážete politikovi tolerovat jadrnější vyjádření?
Ano
51,7 %
Jen po určitou mez
26,1 %
Ne
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13644 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám