Hlavní obsah

Pekarová vyzvala Maďary k vyhnání Orbána. Klaus žádá její odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exprezident Václav Klaus žádá, aby poslanci odvolali z funkce předsedkyni dolní parlamentní komory Markétu Pekarovou Adamovou. Důvodem jsou její výroky na Facebooku, podle kterých se mají Maďaři ve volbách zbavit současného premiéra Viktora Orbána. Podle Klause jde o „bezprecedentní nepřátelský útok ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová a bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová v příspěvku na Facebooku upozornila na blížící se parlamentní volby v Maďarsku slovy: „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům.“

Poslanecká sněmovna: Jak funguje dolní komora Parlamentu České republiky

Parlamentní volby

Ve svém příspěvku tvrdí, že se „rozložení politických sil v Maďarsku vzdáleně podobá tomu, které bylo dosud i u nás“. Podle jejího názoru tamní opozice spojila síly proti populistické vládě, kterou už mnoho let řídí Viktor Orbán. „Ten neváhá navazovat pochybné svazky se zeměmi, jako je Rusko a Čína, a to na úkor svých spojenců, včetně nás.“

Předsedkyně Sněmovny tvrdí, že pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu. „Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů. Jen taková EU dokáže obstát ve světě, kde nedemokratické režimy čekají na každou příležitost, jak nás rozklížit, oslabit a následně zneužít,“ napsala.

Klaus: Nehorázný výrok nezralé arogantní osoby

Podle Klause jsou to „nehorázné výroky o tom, že Maďaři mají v nadcházejících tamních parlamentních volbách vyhnat svého dlouholetého premiéra Orbána, jsou těžko uvěřitelným, v historii česko-maďarských vztahů naprosto bezprecedentním nepřátelským útokem ze strany jednoho z našich nejvyšších ústavních činitelů“.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Exprezident tvrdí, že Pekarová Adamová „svými slovy poškozujícími vlastní zemi a její zahraniční politiku potvrzuje, že nezralé arogantní osoby do vrcholných státních funkcí nepatří. Něco takového snad mohla říkat jako šéfka okrajové politické strany, ale nemůže to vyslovit jako předsedkyně Poslanecké sněmovny“.

Vyzývá proto vládu, aby se od jejího vystupování oficiálně distancovala a ujistila maďarskou stranu, že to není oficiální postoj České republiky.

Anketa

Vadí vám, že předsedkyně Sněmovny Pekarová kriticky komentuje politickou situaci v Maďarsku?
Ano
77 %
Ne
23 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48730 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám