Hlavní obsah

Je to podvod. Slož mandát, vyzval Farského Kalousek

Bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vzkázal poslanci za STAN Janu Farskému, že by měl složit mandát. Oznámení osmiměsíční stáže na univerzitě v Oregonu, o níž poslanec věděl už loni v květnu – tedy v době, kdy kandidoval ve volbách, je podle něj podvod na voličích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Je mi to moc líto, Honzo, ale tohle je prostě podvod a obelhávání voličů. Pokud jsi myslel vážně všechny hodnoty, které jsme spolu osm let zastávali v jednom poslaneckém klubu, rezignuj na mandát. Jiná čestná cesta není,“ napsal Kalousek na Twitteru.

Kalousek i Farský byli v jednom poslaneckém klubu v letech 2010 až 2013, kdy se poslanci STAN poprvé dostali do Sněmovny na kandidátce TOP 09.

„Osm měsíců nebude vykonávat poslaneckou práci a je úplně jedno, kam bude dávat svůj plat. Ten plat je určen na výkon poslanecké práce, a ta vykonána nebude. To je podvod, pokládám to za nepřijatelné,“ rozvinul svůj výrok Kalousek ve středu pro Právo.

Farský: Podvodem na voličích by bylo, kdybych odstoupil

Domácí

„Získat grant od Fulbrightovy komise je velká pocta a vůbec bych se nedivil, kdyby řekl, že se mu tak změnily priority, že se vzdá mandátu a poletí dělat výzkum do USA,“ řekl Kalousek.

Jak probíhají volby do Poslanecké sněmovny

Parlamentní volby

I Farského náhradnici volili voliči, připomněl Kalousek

„To bych absolutně chápal a zákon na to přece pamatuje. Když se poslanci takhle změní priority, tak ho někdo zastoupí. V jeho případě by to byla kandidátka za STAN, kterou také volili voliči. Stranu by to nepoškodilo,“ uvedl bývalý předseda TOP 09.

Farského by ve Sněmovně v případě složení mandátu nahradila Jarmila Levko. Farský už dříve řekl, že rezignovat na mandát nehodlá. Za podvod by podle svých slov považoval právě složení mandátu, protože mu voliči dali hlasy.

Vlády se to nedotýká, těžko se mi to komentuje, říká Fiala k Farskému

Domácí

Ministr školství za STAN Petr Gazdík Novinkám řekl, že Kalouskovy výroky nebude komentovat.

Anketa

Měl by Jan Farský kvůli půlroční stáži v USA rezignovat na poslanecký mandát úplně?
Ano, práci poslance nemůže zároveň se zahraničním studiem vykonávat plnohodnotně.
93,3 %
Ne, stačí, že bude přilétat na klíčová hlasování.
6,7 %
Celkem hlasovalo 83847 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám