Hlavní obsah

Okamura vyčetl Pekarové, že nepodepsala Chartu 77. Ta se přitom učila psát až v roce 1990

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura ve svém plamenném projevu před středečním hlasováním o důvěře vládě zkritizoval šéfku Sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09), že nepodepsala Chartu 77. Pekarová se přitom narodila až v roce 1984.

Okamura v Poslanecké sněmovně mluvil o Chartě 77Video: psp.cz

 
Článek

Okamura kritizoval stav demokracie v České republice a při té příležitosti vyzdvihl, že jediným členem dolní komory, který je signatářem Charty 77 a za minulého režimu byl vězněn, je poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý sociální demokrat. Ten prý při vstupu do hnutí kroutil hlavou, kam se česká demokracie dostala.

V té souvislosti vyčetl Pekarové, že před časem prohlásila, že SPD si jako populistická a nedemokratická strana nezaslouží mít zastoupení ve vedení Sněmovny.

„Když někdo prosazuje demokracii, tak tady paní Pekarová Adamová, předsedkyně Sněmovny s oblibou říká, že to nejsou demokrati. Urazí tady poslanecký klub SPD, řekne, že prý SPD nemá mít zastoupení ve vedení Sněmovny, přitom Jaroslavu Baštovi nesahá ani po kolena. Vy jste nebyla ani ve vězení, ani jste nepodepsala Chartu,” vyčetl političce.

Pekarová se přitom narodila 2. října 1984. Podpisy pod Chartu 77 se ale připojovaly i později, Pekarová tak měla možnost projevit občanskou statečnost až do ledna 1990, kdy jí bylo něco přes pět let. Je otázkou, jestli se učila psát až v první třídě, nebo o trochu dříve.

Okamura v projevu také vyzdvihl, že za komunismu bylo v pražském metru bezpečněji než dnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám