Hlavní obsah

Fialova vláda stáhla některé návrhy Babišova kabinetu, například k energiím

Praha
Aktualizováno

Sněmovna nebude projednávat návrh bývalé vlády Andreje Babiše (ANO) na zavedení hromadných žalob nebo trojici předloh, kterými chtěl kabinet ANO a ČSSD reagovat na rostoucí ceny energií. Šlo o zavedení nulové sazby daně z přidané hodnoty na dodání elektřiny a plynu a dvě další plošné podpory. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) předlohy ze Sněmovny stáhla, vyplývá ze seznamu sněmovních tisků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala

Článek

„Mrzí mě, že vláda vyřadila tři zákony, které souvisí s energetickou krizí. To není dobrá zpráva,” řekla k tomu v úterý předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Připomněla také, že ještě jako ministryně financí prominula DPH u energií za měsíc leden a prosinec, díky čemuž podle ní za listopad snížila cena energií.

Stejně tak Fialova vláda ale rozhodla například o novele krizového zákona, která měla umožnit ukládání pokut právnickým osobám za nedodržování protiepidemických opatření.

Normu Babišův kabinet neprosadil počátkem loňského roku v Senátu a na přehlasování veta nenašel ve Sněmovně dost hlasů. Po volbách ji do dolní komory poslal znovu.

Síkela zaúkoloval ERÚ. Do dvou týdnů chce návrhy řešení situace na energetickém trhu

Ekonomika

Stejně někdejší vláda postupovala u zavedení hromadných žalob, které umožňují různým lidem uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném řízení. Předpis původně Babišův kabinet schválil předloni v únoru, poslanci však o něm do říjnových voleb nerozhodli.

Zdražení energií chtějí kompenzovat jinak

Fialova vláda takzvaně vzala zpět osm předloh bývalého kabinetu. Jde také o návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků na celní území Evropské unie a o zvýšení příspěvků na bydlení, které nový kabinet předloží v jiné verzi a Sněmovna ji bude schvalovat dnes odpoledne.

Nynější předloha se liší od stažené vyšším normativem pro jednočlenné domácnosti, rozšířením skupiny příjemců o podnájemníky a letošní možností vlády částky pro výpočet dávek případně ještě zvýšit.

Právě v úterý by přitom mohli poslanci ve Sněmovně schvalovat návrhy na zvýšení příspěvků na bydlení kvůli zdražení energií a na snížení platů vrcholných politiků, soudců nebo státních zástupců.

K nejsledovanějším bodům schůze bude patřit nicméně tento týden středeční jednání o vyslovení důvěry novému koaličnímu kabinetu Petra Fialy (ODS).

Energie bez DPH po celý příští rok, navrhuje vláda

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám