Hlavní obsah

Podmínky lyžování v Rakousku: Jaká pravidla platí na sjezdovkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžování patří k obvyklým náplním zimních dovolených a jarních prázdnin. Řada Čechů a Češek míří za touto kratochvílí do sousedního Rakouska. Před cestou se připravte na pravidla a zvyklosti, na něž narazíte v tamních areálech.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Lyžování v rakouských Alpách

Článek

Základní poučky pro pobyt v jakékoliv zemi zmiňují dbát na vlastní opatrnost, bezpečí a nepřeceňovat své schopnosti. Rovněž se doporučuje sjednání vhodného cestovního pojištění, které chrání před drahými důsledky různých nehod.

Rakousko má odlišné barvy pro sjezdovky

Náročnost sjezdovek se v Rakousku vyjadřuje barvami, jak je v Evropě obvyklé. Platí zde ale určité odlišnosti. Místa pro naprosté začátečníky se značí modrou barvou, která se jinde používá u mírné obtížnějších tratí.

Následují již běžně rozšířené významy. Červená trať slouží pokročilým a sebejistým lyžařům a černá je určená expertům. Obtížnost se stanovuje podle nejnáročnější části, svou roli hrají zejména strmost, upravenost a šířka sjezdovky. Berte však v úvahu také momentální podmínky. Namrzlý sníh zvyšuje náročnost tratě, modrá může pocitově působit červeně.

Skvělé sjezdovky, kde o lyžaře nezakopáváte. Grossarl leží ve stínu velikánů

Cestování

Pravidla na sjezdovkách

Na většině území platí povinné nošení helmy pro osoby do 15 let. Ve spolkových zemích Tyrolsko a Vorarlbersko na západě země jde jen o doporučení.

Stejně jako u nás lze i v Rakousku zamířit na sjezdovku pod vlivem alkoholu. I přesto se konzumace výrazně nedoporučuje. Pojišťovny mohou odmítat vyplatit pojistné plnění, pokud jste jej požili.

Ve Schladmingu se lyžuje ve velkém stylu. Nezapomínají tu ani na děti

Cestování

Obecná doporučení

Mezinárodní lyžařská a snowboardová federace (FIS) vydala desetibodová Pravidla chování. Zahrnují například řád předjíždění. Je nutné kolem předjížděného nechat dost místa. Na sjezdovce se nelze zastavovat v úzkých pasážích či místech s omezenou viditelností.

Podle FIS má též každý lyžař povinnost pomáhat ostatním. Při nehodách si také všichni účastníci a svědci mají navzájem sdělit svá jména a adresy. Doporučuje se také nehody fotografovat a nechat zdokumentovat záchranáři a policií.

FIS rovněž vydala doporučení vztažená k ochraně životního prostředí. Upřednostňuje cestování vlakem či autobusem. Když už jedete autem, dbejte na zaplnění všech sedadel a mezi ubytováním a sjezdovkou se dopravujte skibusem.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zájezdy do Rakouska, Sportovní zájezdy do zahraničí

Reklama

Výběr článků

Načítám