Hlavní obsah

Prázdné české silnice: O polovinu méně nehod, ale také prostor k vyšším rychlostem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během minulého týdne, kdy začalo platit vládní omezení volného pohybu kvůli šíření koronavirové infekce, se na českých silnicích stalo 1002 dopravních nehod. To je téměř o polovinu méně než ve stejném týdnu loni. Výrazně se snížil i počet zraněných.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Zásadní snížení počtu dopravních nehod, které bylo na českých silnicích zaznamenáno v týdnu od 16. do 22. března, je přisuzováno snížení hustoty provozu kvůli vládním opatřením pro zamezení šíření koronaviru. Třebaže nehod i zraněných lidí ubylo, počet úmrtí se příliš nesnížil. V minulém týdnu zemřelo při nehodách pět lidí, loni to bylo šest. Vyplývá to z informací Besipu.

„Je patrné, že výrazně oslabený provoz se projevuje v úbytku celkového počtu nehod. Nadějnou kolonkou ve statistice je i nízký počet těžkých zranění. U nejtěžších následků nehod, úmrtí a těžká zranění, je ale ošemetné předpokládat, že nízké intenzity dopravy přinesou automaticky méně tragických nehod,” uvedl ředitel Besipu Tomáš Neřold. Zároveň upozornil, že týden je zatím příliš krátká doba k vyhodnocení všech závěrů dopadů vládních opatření na provoz.

Dopravní policie chce vyšší pokuty a radary na mýtných branách

AutoMoto

Oslabení dopravy však může mít i negativní důsledky. Prázdnější silnice dávají podle Besipu prostor k vyšším rychlostem. Právě nepřiměřená rychlost, nikoli však překročení nejvyšší dovolené rychlosti, je podle policejních statistik dlouhodobě velmi rizikovým faktorem při tragických nehodách. Pozitivně by se podle Neřolda mohl slabší provoz projevit na snížení počtu kolizí aut s cyklisty a chodci, kteří patří k nejzranitelnějším účastníkům dopravy.

Podle Besipu stále platí, že řidiči by se měli vyvarovat agresivní jízdy a nepřiměřené rychlosti a maximálně věnovat pozornost řízení. Nepozornost je podle policejních statistik dalším z nejčastějších příčin nehod. Chodci a cyklisté by také měli věnovat provozu maximální pozornost a za snížené viditelnosti nosit reflexní prvky.

Silnice New Yorku vyklidil koronavirus

Koronavirus

„Vidíme kolem sebe silnou vlnu solidarity, odpovědnost a ochotu chránit druhé dodržováním pravidel. Máme příležitost přenést si takové chování i na silnice. Záchranáře, hasiče i policisty v těchto dnech potřebujeme na úplně jiných místech než u dopravních nehod,” dodal Neřold.

Oslabení provozu zaznamenali i dopravci včetně taxislužeb. Počet zákazníků se u nich v posledních dnech snížil o vysoké desítky procent. Řada řidičů, zejména alternativních přepravních platforem, už na silnice ani nevyjíždí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám