Hlavní obsah

Kolínská automobilka TPCA znovu prodloužila odstávku výroby

Aktualizováno

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) opět prodloužila odstávku výroby kvůli koronaviru. Výrobní linky by se měly spustit v pondělí 25. května ráno.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba aut v kolínské automobilce TPCA

Článek

Náběh doprovodí desítky hygienických opatření, uvedl mluvčí automobilky Tomáš Paroubek. Původně se měla výroba ve firmě spustit už v pondělí 18. května.

Podle Paroubka bude firma od začátku vyrábět na 100 procent, tedy na dvě směny. Výroba se v Kolíně zastavila 18. března večer.

Důvodem prodloužení odstávky jsou podle Paroubka zavřené hranice a zavřená dealerství, auta tak nemá kdo prodávat. Koronavirem jsou zasažené klíčové trhy firmy, například Itálie, Velká Británie nebo Španělsko.

Autonomní vozy pomáhají v koronavirové krizi. V Kalifornii rozvážejí jídlo

AutoMoto

Starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín) ve středu řekl, že odstávka výroby v TPCA se na životě ve městě nepodepisuje. "Ze začátku to bylo znát, ve městě bylo prázdno. Ale postupně se ulice plní, zvlášť teď od pondělí, kdy se to hodně rozvolnilo. Takže město je plné," řekl Kašpar. Podle něj nejsou komplikace ani se zahraničními dělníky, kteří zůstali na ubytovnách. "Za ty dva měsíce jsme nemuseli řešit téměř žádný problém," řekl Kašpar.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň zaměstnavatele na Kolínsku.

Ve Škodovce mají přes 80 protiepidemických opatření

AutoMoto

Český autoprůmysl se mezitím již rozjel. Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku po třítýdenní odstávce obnovila výrobu v úterý 14. dubna jako první velký podnik v Česku. Škoda ve svých závodech v pondělí dokonce přidala třetí směnu, ve dvousměnném provozu obnovila výrobu už 27. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám