Hlavní obsah

Ve Škodovce mají přes 80 protiepidemických opatření

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spouštění výroby v největší české automobilce Škoda Auto po více než měsíční odstávce vynucené koronavirovou pandemií provázejí rozsáhlá opatření. Kromě složitostí v samotném zajištění dílů pro výrobu se budou muset zaměstnanci srovnat s desítkami dalších nestandardních postupů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Výroba Škody Kodiaq v Kvasinách

Článek

Vedení firmy, hygienici a odbory dali dohromady přes osmdesát různých opatření na zvýšení hygieny, která budou platit jak ve výrobních závodech, tak v administrativních prostorách.

Výroba se spustí v pondělí 27. dubna v šest hodin ráno. Ještě dřív, než se zaměstnanci vůbec dostanou do závodu, tak ti, kteří pojedou speciálními svozovými autobusy, už budou za sebou mít jedno měření teploty. Další namátkové měření je čeká hned u vstupních bran do závodu.

Přestávky postupně

Dlouhý seznam zahrnuje povinnost nesundávat roušku, kterou poskytne firma, během celé pracovní doby. „Každé směně bude přidělen čas navíc na čištění nářadí, telefonů, klávesnic, materiálů a povrchů,“ uvedl další bod z katalogu nařízení mluvčí automobilky Tomáš Kotera.

Všechna pracoviště budou podléhat časté celkové dezinfekci. Přeorganizovaná je doprava zaměstnanců, provoz na branách a recepcích, provoz závodních jídelen nebo evidence docházky. Pro zaměstnance ve výrobě se mimo jiné plánuje vytvoření menších týmů, které by měly pracovat ve stálém složení.

S rouškami a v menších skupinách. Výroba škodovek bude od pondělí vypadat jinak

AutoMoto

„Briefingy při střídání směn mají být stručné. Zaměstnanci také nebudou čerpat přestávky současně, nýbrž postupně, aby se minimalizoval přímý kontakt a tím i riziko nákazy,“ upřesnil Kotera.

Na pracovištích, kde je to možné, je stále doporučeno pracovat v rámci mobilní práce z domova, v kancelářích se sníží počet přítomných zaměstnanců, aby se zajistil dostatečný odstup. Upouští se od společenského podávání rukou, samozřejmostí by mělo být mytí či dezinfikování rukou nebo pravidlo nedotýkat se rukama obličeje.

„V zájmu ochrany všech bylo správné tato rozsáhlá omezení zavést. Nyní ale nastal čas pohlédnout s optimismem vpřed. V Evropě postupně otevíráme naše dealerství a s postupným obnovováním výroby činíme další důležitý krok k tomu, abychom mohli naše vozy zase dodávat na mezinárodní trhy,“ uvedl předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.

Vedení automobilky počítá s postupným uvolňováním pravidel. Pak budou zrušena i dočasná omezení vstupu do závodu platná na základě aktuální situace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám