Hlavní obsah

Autonomní vozy pomáhají v koronavirové krizi. V Kalifornii rozvážejí jídlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnosti, které na silnicích americké Kalifornie testují autonomní řízení, pozastavily kvůli koronavirové krizi svou činnost, protože jejich práce není považována za nezbytně nutnou k zajištění chodu země. Později se ale objevil způsob, jak mohou zároveň pokračovat v testování i pomáhat se zvládáním krize - doručují potraviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autonomní vozy v Kalifornii během pandemie rozvážejí jídloVideo: Reuters

 
Článek

Od poloviny března pracují vozy a testovací řidiči firmy Cruise, která je divizí koncernu General Motors pro autonomní jízdu, jako doručovatelé balíčků s potravinami pro potravinovou banku San Francisco-Marin.

Poptávka po jejích službách je nyní mnohonásobně vyšší než v běžných časech - obslouží 55 tisíc lidí týdně ve srovnání s 3200 lidmi před omezením volného pohybu. Řada klientů patří do skupin nejvíce ohrožených nemocí Covid-19.

To samozřejmě znamená zásadně vyšší nároky na doručovací kapacitu. A není to všechno - podle šéfa potravinové banky Michaela Wirkkaly se zastavil provoz zhruba u 30 procent obchodních partnerů. To znamená, že mimo širší flotily doručovatelských vozů potřebují také dobrovolníky, kteří ve skladu jídlo balí.

Brněnská firma vyvíjí autonomní vůz pro dezinfekci prostor

Koronavirus

Podobně na tom je i společnost Pony.ai, za kterou zase stojí automobilka Toyota. Ta vozí jídlo pro platformu Yamibuy ve městě Irvine a ve Fremontu zase doručuje jídlo pro místní program pomoci v nouzi.

Podle ředitele a zakladatele Jamese Penga byla hlavní motivací snaha o pomoc v nouzi. Druhotně to ale firmě poskytne informace o tom, zda by stálo za to rozšířit své pole působnosti z „robotaxíků” na doručovatelský byznys.

Nissan má rekord autonomní jízdy, přinejmenším britský

AutoMoto

S autonomními vozidly, ovšem bez „lidské pojistky” ve formě řidiče-vývojáře za volantem, jezdí po Kalifornii i firma Nuro. Ta vozí lékařské potřeby do nemocnice v Sacramentu, která se specializuje na nemoc Covid-19, a do dočasného zdravotnického zařízení v okrese San Mateo.

Žádná z těchto firem podle vlastních slov nevydělává za doručování žádné peníze. Jejich hlavním ziskem jsou data a zkušenosti pro provoz aut bez řidiče. Podobné služby nabídly svým místním potravinovým bankám i další firmy, např. TuSimple, která provozuje autonomní nákladní vozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám