Hlavní obsah

Státem zabavené respirátory v Lovosicích byly Červeného kříže. Mířily do Itálie

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část zásilky, kterou tento týden policie zabavila v průmyslové zóně v Lovosicích na Litoměřicku, byla součástí daru Červeného kříže v čínském městě Čching Tchien čínským krajanům v Itálii. Uvedl to Deník N.

Foto: Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Při kontrole firemního skladu v průmyslové zóně v Lovosicích objevili v úterý celníci 680 tisíc roušek a 28 tisíc respirátorů. Z toho sto tisíc roušek bylo Červeného kříže. Jedná se asi o pětinu zabavené zásilky.

„Dne 17. března zadrželo Ministerstvo vnitra ČR a Ústecký kraj ze skladu v Ústeckém kraji dovezené roušky a respirátory. Následným šetřením bylo zjištěno, že součástí zabavených věcí byla samostatná zásilka 101 600 roušek a respirátorů, která byla darem Červeného kříže města čínským krajanům v Itálii,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Policisté v Lovosicích zabavili spekulantům tisíce respirátorů a statisíce roušek

Koronavirus

Hamáček vyjádřil nad nedorozuměním lítost s tím, že se s čínskou stranou dohodne na způsobu řešení celé záležitosti.

Hospodářské noviny následně uvedly, že Česko si nakonec roušky a respirátory může nechat a Číňané pošlou do Itálie novou zásilku.

„Firma, která měla dodávku dovézt z Číny do Itálie, sdělila, že z logistických důvodů nechala zabavený materiál k dispozici českým úřadům a do Itálie pošle novou zásilku,” sdělilo italské velvyslanectví Hospodářským novinám. Vyšetřování prý ukázalo, že dodavatelské firmě roušky a respirátory někdo ukradl a umístil je do skladu v Lovosicích.

Na sociálních sítích se zásahem proti překupníkům chlubili Hamáček i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Zjišťujeme, co dělal čínský dar pro Itálii v Lovosicích, nicméně komunikujeme s oběma zeměmi a ujišťuji, že Itálie o nic nepřijde,“ napsal k případu Hamáček na Twitteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám