Hlavní obsah

V Británii chybí ochranné brýle, ministerstvo je nechtělo kvůli ceně skladování

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

V Británii lékařům a sestrám bojujícím s pandemií Covid-19 chybí ochranné pomůcky, kromě respirátorů i ochranné brýle. Ministerstvo zdravotnictví odmítlo v roce 2017 výzvy expertů, aby části zdravotníků poskytlo během případné chřipkové pandemie náležité ochranné pomůcky, neboť by se jejich skladování prodražilo. Úřad ani neaktualizoval potřebný stupeň ochrany. Uvedl to list The Guardian.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Londýnští zdravotníci v ochranných oděvech u sanitky před nemocnicí sv. Tomáše

Článek

V Británii se nedostává ochranných pomůcek pro lékaře a sestry při šíření koronaviru, což podkopává úsilí zdravotníků zvládnout pandemii Covid-19. Britský Národní zdravotní systém se dokonce obrátil na školy, aby mu poskytly brýle a štíty pro vědecké pokusy, aby se odborníci měli jak ochránit. Asociace dodavatelů zdravotnických pomůcek se zase obrátila na hobby markety, aby věnovaly osobní ochranné pomůcky.

Britský premiér Boris Johnson a ministr zdravotnictví se nakazili koronavirem

Koronavirus

Situace však mohla být jiná. Rozhodně v případě brýlí. Ministerstvo zdravotnictví už v roce 2015 pověřilo jeden ze svých nezávislých výboru Nervtag, který měl na starosti možnou hrozbu nového viru napadajícího dýchací cesty, aby zhodnotil britský přístup k zajištění osobních ochranných pomůcek pro případ pandemie chřipky.

V březnu 2016 přišel Nervtag s řadou doporučení. Jedním z nich bylo zajištění ochrany očí kvůli riziku, že se mohla dostávat nákaza do těla přes oči.

Ministerstvo doporučení odmítlo 

V červnu 2017 však ministerstvo, v jehož čele tehdy stál Jeremy Hunt, vyzvalo Nervtag, aby přehodnotil doporučení, protože “ochrana očí by znamenala velký nárůst nákladů“. Náklady na skladování osobních ochranných pomůcek by podle ministerstva stouply čtyřikrát až šestkrát, a to by se nevyplatilo. Nervtag měl rady přehodnotit s přihlédnutím k nákladům navzdory vědeckým důkazům, že přes oči může infekce pronikat do těla.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Nervtag vyhověl a změnil v lednu 2018 doporučení. Prostředky na ochranu očí se měly pořídit jen pro „výjimečné případy“ pro prostředí s vysokým rizikem, kde se jsou aerosoly s viry a kde se musejí používat masky.

Mluvčí Jeremyho Hunta, který nyní vede zdravotnický výbor ve sněmovně, sdělila BBC: „Jeremy se nedomnívá, že by byl osobně zapojen do rozhodování o osobních ochranných pomůckách a je si vědom chybějících zdrojů v rozpočtu Národního zdravotního systému NHS , což je důvod, proč bojoval a zajistil jeho navýšení o 20 miliard liber za dva roky.“

Doporučení se neaktualizovala

Jenomže za Hunta se opominuly i další rady. Nervtag doporučil, aby byly jednotky intenzivní péče brány jako místa, kde jsou nebezpečné aerosoly s viry a vyzval, aby na nich v případě potřeby měli všichni po celou dobu vhodné ochranné pomůcky, jako jsou respirátory třidy FFP3, a reagovalo se při jejich pořizování na aktuální poznatky.

Vyzval, aby se aktualizovala doporučení pro zvládání případné virové pandemie, které byly sedm let staré, a používaly se ochranné pomůcky na základě současných znalostí.

Britský „pacient nula“ se nakazil v baru v Ischglu

Koronavirus

Stávající britská doporučení pro pacienty s Covid-19 neodpovídají ani doporučením Světové zdravotnické organizace, podle níž se mají využívat respirátory a ochranné brýle nebo štíty, zatímco v Británii je to nadále standardní chirurgická rouška.

Rady však vyslyšeny nebyly. Sestra z jednotky intenzivní péče v nemocnici v Yorkshiru listu řekla, že si musela respirátor třídy FFP3 za sto liber pořídit z vlastních peněz, protože na jejím oddělení nebyly ani roušky ani chirurgické rukavice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám