Hlavní obsah

Lidé mají nosit roušky, respirátory jsou nežádoucí

• Aktualizováno

V úterý se znovu sešel Ústřední krizový štáb, v jehož čele stojí epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Odborníci hodnotili dopad doposud přijatých opatření a další očekávaný vývoj v boji proti epidemii koronaviru. Novinky nabízejí živý přenos z tiskové konference.

TK po zasedání Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Je nežádoucí, aby obyvatelstvo používalo respirátory, které mají ventil. Chceme, aby obyvatelstvo nevylučovalo virus do okolí a nevytvářelo aerosol,” uvedl s tím, lidé, kteří nosí respirátor by si přes něj měli dát roušku.

Respirátory s ventilem totiž chrání nositele, ale pokud jej nosí nemocný člověk, jeho okolí chráněno není, neboť výdechový ventil vzduch nefiltruje.

„Doufám, že se tady nebudeme setkávat s tím, že by se mikroorganismy dostávaly do okolí. Proto tady máme roušky. To je limitace, kterou bychom si měli zapamatovat,” dodal Prymula, podle něhož řada lidí respirátory nosí.

Systém inteligentní karantény

„Naším cílem je omezit plošná opatření a přejít na systém Inteligentní karantény,“ uvedl Prymula s tím, že využívána budou elektronická data o pohybu. Následně by mohli být lidé vyslechnuti a zmapováno či otestováno jejich okolí.

Činnost krajských hygienických stanic začne podle Prymuly koordinovat armáda. Bude mimo jiné zajišťovat transporty personálu, který bude odebírat vzorky. Bude podle něj rovněž nutné posílit testovací kapacity. Ochranné pomůcky budou i nadále distribuovat hasiči a armáda.

Nedostatek látek pro laboratorní rozbory chce krizový štáb řešit spoluprací s Akademií věd ČR, abychom nebyli závislí na dovozu ze zahraničí, který by mohl být omezen.

Chytrá karanténa je připravena, technologii mohou využít hygienici

Koronavirus

Prymula kritizoval některé kraje za distribuci ochranných prostředků, neboť ty se nedostaly k těm, jimž byly určeny, ale kraje je rozdělily v rámci své kompetence.

V České republice bylo k úternímu ránu evidováno 1289 potvrzených případů nákazy koronavirem a dvě úmrtí.

Prvním zemřelým byl v neděli 22. března v pražské Nemocnici na Bulovce 95letý pacient, o druhému informoval v úterý ministr zdravotnictví – 45letý onkologický pacient zemřel v havířovské nemocnici.

Zatím nelze říci, zda zvítězíme, uvedli lékaři k pacientovi, který dostal experimentální lék

Koronavirus

V úterý dorazil do Česka experimentální lék Remdesivir, který byl podán pacientovi, který je v kritickém stavu hospitalizován v pražské Všeobecné fakultní nemocnici.

Odborníci a lékaři představili informační systém o vývoji epidemie a naznačili, že podle jejich odhadů by se v Česku mohl do konce března počet nakažených vyšplhat ke třem tisícům.

V Česku se nakazí 15 tisíc lidí, z toho 3 tisíce do konce března, zní odhad ÚZIS

Koronavirus

Vláda v pondělí prodloužila přijatá opatření, mezi něž patří uzavření většiny obchodů, zákaz veškerých kulturních a společenských akcí či omezení pohybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám