Hlavní obsah

Chytrá karanténa je připravena, technologii mohou využít hygienici

Iniciativa českých technologických firem a dobrovolníků sdružená v rámci neformálního projektu COVID19CZ připravila vedle linky 1212 věnované koronaviru i technologické řešení pro Chytrou karanténu, což je soubor opatření, který má chránit a oddělit nemocné a potenciálně nakažené od zdravé populace. Chytrou karanténu by nyní mohli využít hygienici.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Karlův most bez turistů téměř zeje prázdnotou.

Článek

Aktivní informační centrum Covid Active Response Center (Covid ARC) používá moderní technologie a dostupná data k lepšímu trasování nakažených koronavirem a tím i rychlejší a přesnější identifikaci osob, které jsou virem potenciálně ohroženy.

Ke koronaviru bude fungovat nová infolinka 1212

Koronavirus

Covid ARC podle tvůrců zvládne přijmout a zpracovat informace o tisících nakažených denně, kontaktovat je a získat od nich informace o lidech, kteří mohou být virem ohroženi. To bylo doposud doménou hygieniků, kteří však nemohou od jisté chvíle z důvodu omezené kapacity tuto množinu obsáhnout.

K trasování Covid ARC využívá geolokační data od operátorů, a to vždy s výslovným souhlasem uživatele.

„Doposud bylo oddělení zdravých od nakažených a nákazou ohrožených osob otázkou ruční práce. Každému nakaženému musí hygienici zavolat a zjistit, s kým za posledních 14 dní přišel do užšího styku. Tyto lidi je pak třeba podobně obvolat a poslat na testy. Tenhle proces se může dít s papírem a tužkou v ruce, to však není v lidských silách s narůstajícím počtem nakažených dlouhodobě zvládat. Řešením je využití moderní a dostupné technologie,” uvedli za autory Patrick Zandl (Prusa Research) a Petr Bartoš (Cogvio Medical). Data nyní mohou využít hygienici.

Do boje proti koronaviru s mobilem v ruce. Vychytávku na Mapy.cz využívá milion lidí

Software

O šíření koronaviru se mohou dozvědět i uživatelé aplikace Mapy.cz. Lidé mohou sdílet svoji polohu a díky tomu se snadno dozvědí, zda se v jejich okolí neobjevil člověk pozitivně testovaný na COVID-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám