Hlavní obsah

Stýská se mi. Lidé na česko-polské hranici vyvěšují dojemné vzkazy

Právo, Pavel Karban

Dojemné vzkazy vyvěsili na březích hraniční řeky Olše obyvatelé obou Těšínů, jak toho polského, tak Českého Těšína. Kvůli zavřeným hranicím v důsledku nákazy koronaviru se totiž přátelé a známí z obou měst k sobě nyní nedostanou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ani uzavřená hranice neutnula přátelství a vzájemné sympatie obyvatel obou Těšínů.

Článek

Jako první vyvěsili plachtu s nápisem: STÝSKÁ SE MI PO TOBĚ ČECHU, v pátek dopoledne Poláci. Spontánní akcí chtěli upozornit, že rozdělená hranice je obrovským problémem v přátelských, rodinných i obchodních vztazích. Polská plachta je oboustranná, pro Poláky je na ní vzkaz v polštině: TĘSKNIĘ ZA TOBĄ CZECHU!

ON-LINE: 995 nakažených. Ruslan přivezl z Číny 5 milionů roušek a 2 miliony respirátorů

Koronavirus

Na něj se rozhodla zareagovat skupina mladých lidí z Českého Těšína a na protějším břehu z české strany vyvěsila banner s odpovědí: I JA ZA TOBĄ POLAKU. Za českou iniciativou stojí čtyřiadvacetiletá Lucie Lendlová a o rok starší Dominik Folwarczný s Jakubem Kaletou.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ani uzavřená hranice neutnula přátelství a vzájemné sympatie obyvatel obou Těšínů.

„Když se podívá Polák z polského břehu, tak je to odpověď pro něj,“ vysvětlil Folwarczný. Právě jeho napadlo, že by měli něco udělat, když zahlédl fotku s polským nápisem na sociálních sítích. „Když jsem to uviděl, skoro mi ukápla i slzička. Řekl jsem si, že jim musíme odpovědět co nejdřív a dát na vědomí, že nám taky na nich záleží a že se nám taky stýská,“ prozradil.

Důsledná kontrola

Výrobu svého nápisu plánovali na asi půl hodiny. Nakonec jim jeho výroba zabrala hodiny čtyři. „Měla jsem doma nějaké spreje, nejdřív byl plán prostěradlo, to úplně nevyšlo, tak jsme se ozvali Kubovi, který zařídil banner a začal dělat šablony písmen,“ popsala výrobu jejich nápisu Lendlová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Hotovo měli v pátek večer a kolem půl desáté šli banner pověsit k řece. Chtěli, aby si Poláci jejich vzkaz přečetli po probuzení. Po cestě ale pětičlennou skupinu zastavila hlídka složená z policistů a vojáků strážící hranici. „Vypadali jsme trošku jako anarchisti, když jsme šli zamaskovaní a s bannerem. Vylezli všichni chudáci z auta, mysleli si asi, že se s nimi jdeme hádat. Museli jsme jim vysvětlit, že jdeme jenom vyjadřovat lásku protějšímu břehu,“ směje se.

Podle Kalety museli uniformované hlídce vysvětlit, že nejde o žádnou provokaci. „Bylo to docela komplikované. Dusili nás docela dlouho, protože hlídka ani vojáci nejsou odtud, takže nechápou naše česko-polské vztahy,“ nastínil.

Folwarczný doufá, že za současné situace nebude ani jeden z nápisů nikoho pobuřovat či vadit. „Snad někdo i docení, že když není volný průchod, tak je to alespoň pěkné gesto jak od Poláků, tak od nás,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám