Hlavní obsah

Splácení budou moci přerušit i lidé s půjčkou od státu

Právo, svj

Vláda umožní odložení splátek i lidem nebo bytovým družstvům, kteří se kvůli koronaviru dostali do problémů a splácejí půjčku od Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„A to tak, aby i mladí lidé, kteří žádali v rámci programu bydlení pro mladé, bytová družstva a společenství vlastníků jednotek mohli požádat o odložení splácení úvěrů, a to až do 30. listopadu 2020,“ prohlásila tento týden ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Odložena přitom podle ní bude splátka jistiny i příslušenství k úvěru. Parlament má i o tomto návrhu rozhodnout ve stavu legislativní nouze příští týden.

Ministerstvo chce umožnit odložit platbu nájmu v bytech

Koronavirus

„Opatření se týká všech našich programů. Žadatel musí na vyzvání doložit doklady o tom, že se do této tíživé situace dostal vlivem současných opatření. Předpokládáme, že se to bude týkat především fyzických osob, hlavně v programu půjček na bydlení pro mladé lidi,“ řekla Právu mluvčí SFRB Karolína Smetanová.

O státní půjčku až dva miliony korun na rekonstrukci nebo pořízení nového bydlení mohou žádat mladé rodiny do 36 let.

Vláda v pondělí schválila návrh ministerstva pro místní rozvoj na zvýšení výdajů SFRB na letošní rok o 1,1 miliardy na 4,12 miliardy korun. Návrh ale počítá s tím, že dodatečné peníze budou použity na stavbu sociálních bytů v rámci programu Výstavba pro obce.

SVJ se bankovní moratorium netýká

Co se týká společenství vlastníků jednotek (SVJ), bytových družstev a jejich úvěrů v bankách, na ty se úvěrové moratorium splácení schválené vládou podle ministerstva financí (MF) vztahovat nebude.

„Bytových družstev se moratorium bude týkat pouze tehdy, pokud vyvíjejí podnikatelskou činnost, například pokud splácejí úvěr určený k rekonstrukci nebytových prostor, které pronajímají,“ sdělil Právu Jakub Vintrlík z tiskového oddělení MF.

Reklama

Související články

Výhodné půjčky pro mladé frčí dál

Zájem mladých lidí o výhodné státní půjčky, které poskytuje Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), pokračuje i letos. Dlouhé fronty před pobočkami Fondu v Praze...

Drahé byty nutí mladé zůstat u rodičů

Mladé Čechy komfort tzv. mamahotelu neláká. Naprostá většina se chce osamostatnit do 25 let. Současná situace na trhu s bydlením jim však jejich plány hatí. Na...

Výběr článků

Načítám