Hlavní obsah

Školy by měly zůstat zavřené minimálně měsíc, míní Prymula

U omezení, která vláda přijala v souvislosti s šířením koronaviru zatím nebyl stanoven termín jejich platnosti. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by například školy mohly být zavřeny měsíc. Vláda v úterý rozhodla vedle uzavření škol o omezení dalších aktivit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula

Článek

Podle Prymuly je minimální doba, po níž by mimořádná opatření měla platit, jeden měsíc. Jak uvedl ve vysílání DVTV, po této době lze opatření a jejich přínos relevantně vyhodnotit.

„Po měsíci se vyhodnotí, do jaké míry se to daří, či nedaří, a přijmeme další opatření,” uvedl. Již koncem března by se mohlo ukázat, zda byl předpoklad, s nímž byla opatření přijímána, správný.

Proč je dobře, že školy zůstaly zavřené

Žena

Epidemiolog připomněl, že vliv na další šíření nemoci bude mít i to, jaká opatření přijmou okolní státy a jak se bude vyvíjet situace zejména v Itálii, která je v Evropě nejpostiženější zemí, případně v Německu a ve Francii.

K podobnému kroku jako ČR přistoupilo ve středu Polsko, které od pondělí uzavře na dva týdny veškeré školy, přičemž již od čtvrtka bude zastavena výuka. Bavorsko jako první spolková země již dříve zakázalo veškeré akce pro více než 1000 lidí.

Merkelová: Koronavirem se může nakazit 70 procent Němců

Koronavirus

Pokud by se situace dále zhoršovala, mohla by podle Prymuly vláda nařídit používání roušek. „Kdyby byl ten scénář opravdu černý, zásobíme obyvatelstvo rouškami a nařídili bychom používání roušek,” dodal s tím, že stát má nasmlouvánu dodávku více než 10 milionů kusů roušek.

Již v úterý Prymula vysvětloval, že opatření mají rozložit průběh epidemie, která by jinak mohla zahltit zdravotnický systém.

Reklama

Výběr článků

Načítám