Hlavní obsah

Roušky a respirátory budou příští týden, slibuje vláda. Pomůže i PPF

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš v neděli oznámil, že Česko má vyjednaný kontrakt na 10 milionů roušek z Číny v šesti dodávkách, první má dorazit nejpozději v sobotu. Přes milion respirátorů má přijít do středy, uvedl ministr vnitra Jan Hamáček. Pomoc oznámila skupina PPF Petra Kellnera, která přislíbila pomoc až 120 tun zdravotnického materiálu. Na nedostatek ochranných pomůcek si lékaři a zdravotníci z celé země stěžují už několik dnů.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO) s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD)

Článek

Babiš v rozhovoru na TV Prima uvedl, že podle informací od náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly je vyjednaný kontrakt na 10 milionů roušek z Číny v šesti dodávkách, první by měla dorazit nejpozději v sobotu.

Ministerstvo zdravotnictví čísla o nákupech neustále aktualizuje. K nedělnímu odpoledni ale resort hovoří o tom, že 50 tisíc respirátorů během soboty už distribuoval do krajů, dalších 10 tisíc šlo v neděli ze zásob Státních hmotných rezerv a současně v příštím týdnu dorazí až 100 tisíc dalších respirátorů.

82 tisíc roušek pro sociální služby

„Co se týče roušek, tak jsme udělali v ČLR objednávku na 10 milionů kusů, které by měly postupně v příštím týdnu dorazit po 500 tisících kusech,“ potvrdila slova premiéra Novinkám tisková mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová.

Nad rámec zmíněného by zdravotnictví mělo v pondělí rozdistribuovat ještě 82 tisíc roušek pro sociální služby. „V tuto chvíli si myslím, že klíčová pracoviště mají zásoby na následující dny zajištěny,” uvedl ministr zdravotnictví..

Předseda vlády také zopakoval, že stát měl dříve objednávku na 190 tisíc respirátorů, ale mezitím jedna z evropských zemí zakázala vývoz.

Hamáček později na Twitteru uvedl, že jeho resort má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z Číny. Jedná o tom, aby v Česku byly do středy. Závazně má úřad objednán také milion testů na koronavirus, prvních 150 tisíc by jich podle Hamáčka mělo dorazit speciálem v nejbližších dnech.

„Ministerstvo vnitra má potvrzené objednávky na 1,1 milionu respirátorů a pět milionů roušek z ČLR. Jednáme s Travel Service o zajištění dopravy tak, aby náklad do ČR dorazil do středy," napsal Hamáček. Babiš v sobotu řekl, že se s Hamáčkem domluvil, že právě ministr vnitra si vezme nákup a spolupráci na starost vzhledem k jeho dobrým kontaktům do Číny.

Chybí nám milion respirátorů, přiznal Vojtěch

Koronavirus

PPF daruje státu 120 tun materiálu

„Česká republika získává darem 120 tun zdravotnických pomůcek v hodnotě sto milionů korun pro boj s koronavirem. Tyto pomůcky budou od pondělí připraveny k postupnému převozu do České republiky. Dopravu zajistí vláda,” informoval v neděli premiér.

Jde o pomoc od skupiny PPF českého miliardáře Petra Kellnera. „Skupina PPF, prostřednictvím své biotechnologické firmy Sotio nabídla pomoc ministerstvu zdravotnictví již minulý týden a po dohodě s náměstkem Prymulou následně nakoupila a přivezla do ČR z USA 20 tisíc ochranných masek, které nyní dostávají jako dar praktičtí lékaři. Aktuálně skupina PPF předsedovi vlády potvrdila, že v Číně a Španělsku prostřednictvím svojí společnosti Home Credit nakoupila a v pondělí bezplatně, jako dar České republice, předá tyto ochranné pomůcky, v celkové hodnotě sto milionů korun,” píše v prohlášení firma.

Primátor Frýdku-Místku vyzval lidi, aby šili roušky, protože na stát se nedá spolehnout

Koronavirus

Kraje si stěžují

Kraje však vláda zatím neuchlácholila. Naopak se ozývá výrazná kritika o tom, že celou situaci zcela podcenila, a navíc uvádí špatná čísla.

Například Moravskoslezský kraj od státu podle Vondráka obdržel místo domluvených čtyř až pěti tisíc respirátorů jen 1200.

Hejtman Vondrák se zlobí na ministerstvo: Pomůcek dali málo a uvádějí chybný počet nemocných

Koronavirus

„Na základě intervence u ministra Vojtěcha nám bylo přislíbeno dalších dva tisíce respirátorů. Policie vypomůže tisícovkou. Považuji tento způsob zajišťování ochranných pomůcek za nepřijatelný. Očekáváme, že v příštím týdnu se situace radikálně bude měnit k lepšímu. V každém případě budeme dále jednat a informovat,“ zlobí se moravskoslezský hejtman.

Reklama

Výběr článků

Načítám