Hlavní obsah

Rakušané obraceli auta u českých hranic

Právo, Pavel Orholz

Zatímco v pátek před půlnocí byly na hranici s Rakouskem v Dolním Dvořišti až tříhodinové fronty, když se Češi vraceli z lyžařských středisek, v sobotu dopoledne po uzavření některých hraničních přechodů tam byla doprava plynulá. Policisté i hasiči kontrolovali všechna vozidla a kvůli novým zákazům vraceli zpět především rakouské řidiče.

Na hranici s Rakouskem v Dolním Dvořišti kontrolovali v sobotu policisté a hasiči všechny řidičeVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Rakušané nevěděli, že do České republiky nemohou od půlnoci cizinci ze zemí, kde jsou ohniska nákazy. Auto tak obracel například řidič z rakouského Lince.

„Myslel jsem, že zajedu za známými, ale jak vidím, tak to budu muset o hezkých pár dní odložit. Prostě přituhuje, ale nařízení se mi zdají přehnaná,“ zlobil se řidič, který po kontrole udělal na silnici s autem oblouk a odjížděl zpátky do Rakouska.

Hraniční přechody s Německem zatarasili silničáři, hlídkují u nich policisté

Koronavirus

Nebyl zdaleka sám, řada Rakušanů si myslela, že si dají kafe za hranicemi.

Naopak zelenou měli řidiči, kteří pracují u hranic. „Musel jsem si zajet asi třicet kilometrů a jet přes Dolní Dvořiště. Ještě týden budu pracovat v Rakousku, ale pak nám hospodu asi taky zavřou,“ přemítal číšník, který ukazoval policistům potvrzení zaměstnavatele.

Se zlou se potázali také dva Rumuni, kteří mířili přes hranice s Českou republikou do Maďarska. Policisté je však nepustili a zřejmě se podobně neúspěšně pokoušeli projet i přes hranice Rakouska s Maďarskem.

Kontrola dokladů, někdy i měření teploty

Domů se hned tak nepodívá například zdravotní sestra Eliška Fintová, která pracuje v mnichovské nemocnici. „Musela bych do karantény, ale hlavně bych se nemohla vrátit do práce, protože je to dál než sto kilometrů od hranic,“ vyprávěla zdravotní sestra.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Koronavirus vrátil na hranice kontroly

Koronavirus

Policisté, hasiči i celníci kontrolují na vybraných hraničních přechodech všechna vozidla. Většinou chtějí vidět doklady a v některých případech měří teplotu.

„Zatím jsme neměli v souvislosti s kontrolami u hranic žádné incidenty a řidiči se chovají ukázněně. Tedy cizinci, kteří museli své vozy obrátit zpět. Na hraničních přechodech od půlnoci na sobotu přibývají pevné překážky a dopravní značení,“ sdělil Právu mluvčí jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Policisté kontrolovali v sobotu i nové nařízení. „Zaměřujeme se především na uzavřené provozy restaurací a prodejen,“ dodal Matzner.

Reklama

Související články

Bruselu se nelíbí uzavírání hranic

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek zpochybnila efektivitu úplného uzavírání hranic. Odvolala se přitom na názor Světové zdravotnické...

Výběr článků

Načítám