Hlavní obsah

Rakouská ves chce kvůli pandemii změnit jméno svého maskota

Malá obec v Dolních Rakousech kvůli pandemii zřejmě změní jméno svého maskota. Mravenčí královně, která láká na místní naučnou stezku, totiž vesnice St. Corona am Wechsel propůjčila část vlastního jména, informovala agentura AFP. Starosta se nyní obává, že maskot jménem Corona by kvůli asociaci s koronavirem mohl v budoucnu turisty spíše odrazovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle starosty Michaela Grubera se dolnorakouská vesnice s necelými 400 obyvateli zpočátku podobnosti jména obce i místního maskota se šířícím se virem smála. Čím byla ale situace vážnější, tím více vrásek na čele jim tato podobnost přidělávala.

Finsko je už potřetí nejšťastnější zemí světa. Česko je devatenácté

Cestování

„Nejspíš budeme muset maskotovi, který vítá turisty, najít nové jméno,” řekl agentuře AFP Gruber. Návštěvníky do vesničky jižně od Vídně láká mravenčí královna Corona. Její obrázek je na propagačních materiálech i webových stránkách.

Shoda názvů snad obci neuškodí

Kvůli opatřením, které Rakousko v souvislosti s šířením nového koronaviru přijalo, museli v obci St. Corona am Wechsel uzavřít mimo jiné letní bobovou dráhu či trasu pro horská kola. „Jsem ale optimista. Až krize skončí, lidé nepochybně nebudou cestovat tak daleko jako dříve a budou trávit volno blíže k domovu,” myslí si starosta Gruber. Zároveň doufá, že podobnost samotného jména jeho obce s virem, který v Evropě zabil již tisíce lidí, cestovnímu ruchu do budoucna neuškodí. Jméno obce místní měnit nehodlají.

Vesnice St. Corona am Wechsel vznikla kolem kostela svaté Korony, která je raně křesťanskou mučednicí uctívanou především v Rakousku a Bavorsku. Po světici dostala ves své jméno. Latinské slovo corona přitom v češtině znamená koruna. Svatá Korona je považovaná za patronku řezníků či hledačů pokladů. Uctívána byla v minulosti ale i jako ochránkyně před různými nemocemi, především u dobytka.

V Česku testujeme 3000 lidí za den, Rakousko hodlá testovat 15 000 za den

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám