Hlavní obsah

Babiš v projevu: Žádné kolující panáky. Nesmíme přestat, není vyhráno

• Aktualizováno

Epidemii jsme zachytili včas, ale nemáme zdaleka vyhráno, nesmíme polevit, uvedl ve svém čtvrtečním televizním projevu k národu premiér Andrej Babiš (ANO). Apeloval také, aby lidé o Velikonocích nepolevili v dodržování nařízení proti šíření koronaviru.

Projev premiéra Andreje Babiše Video: Česká televize/ TV Prima

 
Článek

Premiér začal projev v České televizi připomínkou Velikonoc, které se konají v době omezení vyhlášených kvůli riziku šíření koronaviru. Letos budou podle premiéra Velikonoce úplně jiné než dřív.

„Máme za sebou pět nejsložitějších týdnů v novodobé historii České republiky. Na začátku nikdo z nás nemohl očekávat, čemu budeme čelit,“ uvedl.

Hezká slova, teď ještě činy, ohodnotila opozice Babišův projev

Domácí

Ocenil zodpovědnost, úsilí a solidaritu lidí, ale varoval také před podceňováním rizik. „Epidemii jsme zachytili včas. Nemáme ale zdaleka vyhráno. Hrozí, že se růst nákazy může obnovit,“ řekl.

Podařilo se nám zpomalit šíření epidemie a zabránit okamžitému přetížení našich nemocnic. Proto nesmíme přestat

„Podařilo se nám zpomalit šíření epidemie a zabránit okamžitému přetížení našich nemocnic. Proto nesmíme přestat. A v žádném případě polevit,“ poznamenal také.

K možnému konci opatření uvedl, že neví, kdy pandemie skončí. „Děláme ale všechno pro to, aby to bylo co nejdřív. Stejně tak jako vy, i já se chci co nejdřív vrátit k normálnímu životu. Chci, abychom uvolnili opatření vlády a zrušili všechny zákazy a nařízení hned, jakmile to bude možné. Ale ne dřív, než budeme schopni ochránit ty nejohroženější z nás. Naše seniory,“ řekl.

Zmínil i pomoc pro podnikatele, firmy a další lidi, kteří kvůli koronaviru přišli o příjem, stejně jako projekt chytré karantény, který se testuje na Moravě a po Velikonocích by se měl rozjet i v dalších krajích.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Základem je rychle identifikovat nakažené lidi a ochránit nás všechny! Izolovat jejich kontakty, a tím radikálně zpomalit šíření infekce,“ řekl premiér. Znamená to podle „testovat, testovat a znovu testovat“. Až 20 tisíc lidí denně.

Vyzval také, aby lidé i o Velikonocích dodržovali pravidla. „Ideální je zůstat doma. Vím, že bude pěkně. Přesto ale prosím. Prosím vás všechny. Buďte doma. Užívejte si jen nejbližší kruh rodiny, dodržujte platná pravidla. Noste roušky a dodržujte rozestupy... ...Nenavštěvujte příbuzné. Nebuďte v uzavřených prostorech s mnoha lidmi. Je to opravdu nebezpečné, protože nemoc covid-19 může být infekční, i když nemáte příznaky. Nechoďte po městě nebo vesnici na koledu Žádné hloučky nikde, u výdejních okének, na návsích nebo na náměstích. Žádné kolující panáky. Vyvarujte se i koledy u babičky. Právě seniory musíme přednostně společně ochránit,“ vyzval.

Apeloval také, aby lidé dál nosili roušky. „Včera a dnes mě mnozí z vás upozorňovali na to, že bohužel někteří lidé dokonce přestali roušky nosit... ...Upozorněte je, ať je nosí. Vyzývám vás k tomu a žádám. Každé jedno porušení nás totiž může vrátit o týdny nazpět a přinést k nám druhou vlnu epidemie,“ doplnil.

Babiš: Česko nikdy neprošlo podobnou zkouškou, odpusťte nám chyby

Koronavirus

Na závěr poděkoval zdravotníkům, hasičům, policistům a vojákům, ale i prodavačům, pečovatelům, restauracím a dobrovolníkům, kteří organizují sbírky.

Pak znovu apeloval, aby lidé o víkendu nepolevili ani v nošení roušek, ani v dodržování omezení pohybu. „Ale v žádném případě ještě nesundávejme roušky. Stále platí povinnost je nosit. Rozhodující budou následující čtyři dny. První poločas boje s epidemií jsme vyhráli 1:0. Ale o celkovém vítězství se bude rozhodovat teď,“ dodal.

Naposledy premiér vystoupil s projevem 23. března v České televizi a na soukromých stanicích Nova a Prima. V něm uvedl, že Česko dosud neprošlo podobnou zkouškou, a požádal o odpuštění chyb, kterých se vláda dopustila.

Proslov tehdy jeho koaliční partner i zástupci opozice ocenili.

S projevem se chystá vystoupit také prezident Miloš Zeman, učiní tak v neděli, rovněž v České televizi. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se bude jednat o velikonoční promluvu.

Podobné veřejné vystoupení měl Zeman naposledy 19. března. „Projev k národu”, jak ho Hrad avizoval, ovšem poskytl jen TV Prima. Vyzval v něm občany k odvaze.

Vyzývám vás k odvaze, prohlásil Zeman. Poděkoval Číně

Koronavirus

Česko má podle posledních informací ministerstva zdravotnictví ke čtvrtečnímu večeru 112 obětí v souvislosti s nemocí covid-19, 301 lidí se vyléčilo. Nakazilo se 5467 osob.

Projev premiéra Andreje Babiše ohledně epidemie nového typu koronaviru.Video: Česká televize/ TV Prima

Projev prezidenta republiky Miloše Zemana.Video: Prima FTV

Reklama

Výběr článků

Načítám