Hlavní obsah

Otestovat se doma ministerstvo zakázalo, i když testy fungují

Novinky, Kristýna Léblová

Domácí rychlotesty na přítomnost koronaviru v těle by jistě mnoho lidí ocenilo. Prodejce Alza.cz už před měsícem avizoval, že testy na samodiagnostiku uvede do prodeje, dodnes ale na pultech nejsou: ministerstvo zdravotnictví dosud neudělilo výjimku k uvedení testů do prodeje pro osobní použití. Přitom distribuční firma tyto rychlotesty prodávat může, ale pouze zdravotníkům. Veřejnost má smůlu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s rouškou

Článek

„Omlouváme se, ale Ministerstvo zdravotnictví České republiky udělení výjimky k uvedení do prodeje pro osobní použití zamítlo,“ stojí na internetových stránkách Alza.cz, kde lze ambulantní rychlotest na koronavirus najít.

Do ČR tyto rychlotesty dováží společnost Lomina AG, která se jinak věnuje obchodu se solárními panely. „Pro možnost prodávat test veřejnosti je nutný atest IVD Selftesting. Jeho vydání je poměrně zdlouhavé a je pouze 23 institucí v celé EU, které mohou potvrzení vydat. Na ministerstvu jsme žádali o výjimku z tohoto pravidla, ale byla zamítnuta,“ uvedl pro Novinky.cz mluvčí společnosti Lomina AG Michal Horáček.

„Jako důvod bylo uvedeno, že není bezpečné, aby byl test volně distribuován, dokud nebude proces validace ukončen. Na to má ministerstvo samozřejmě právo, ale náš názor je, že jde jen o snahu eliminovat volný prodej co nejdéle,“ napsal Novinkám mluvčí. Vláda podle něj navíc nakoupila ty samé rychlotesty z Číny.

Špatná dokumentace

Podle ministerstva lze udělit výjimku pro standardní způsob posouzení shody diagnostického zdravotnického prostředku in vitro (IVD) pouze v případě, kdy je zajištěna účinnost a bezpečnost při používání takového prostředku a je to ve veřejném zájmu na ochraně zdraví.

„V předmětném správním řízení nebylo možné považovat předloženou dokumentaci žadatele za průkaznou. Ani na základě výzvy k předložení úplné technické dokumentace nebyla žadatelem doplněna spisová dokumentace tak, aby mohlo dojít k vydání kladného rozhodnutí,“ napsala Gabriela Štěpanyová z ministerstva zdravotnictví.

Vyrábět v ČR, ale prodávat v cizině

Mluvčí společnosti Lomina AG uvedl, že firma připravuje otevření výroby rychlotestů v Karlových Varech. Veškerá produkce ale zamíří za hranice: cena jednoho testu se bude pohybovat mezi devíti a šestnácti eury (zhruba mezi 250 až 430 korun).

„Záleží na aktuální ceně materiálu, která se neustále liší,“ uvedl Horáček s tím, že se firma bude dál snažit získat povolení pro český trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám