Hlavní obsah

Mládí neznamená imunitu proti koronaviru, upozorňuje americká studie

– Washington

Mladí lidé jsou koronavirem SARS-CoV-2 ohroženější víc, než se často soudí. Plyne to ze studie, kterou zveřejnilo americké Středisko pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Data o nakažených v USA potvrzují, že nejohroženější jsou skutečně starší lidé nad 65 let, kteří trpí dalšími vážnými nemocemi. Současně však uvádějí, že pětina hospitalizovaných je ve věku do 20 do 44 let, přičemž dvě až čtyři procenta z nich skončila na intenzivní péči.

Foto: Jeenah Moon, Reuters

Prázdné centrum New Yorku na Times Square

Článek

Z 4226 potvrzených případů nákazy v USA od 12. února do 16. března bylo 705 lidí ve věku mezi dvaceti až 44 lety, což je 16,7 procenta.

Jednatřicet procent nakažených tvoří lidé ve věku na 65 let. Pětačtyřicet procent hospitalizovaných jsou právě senioři nad 65 let. Z nakažených, kteří skončili na jednotce intenzivní péče, je 53 procent starších 65 let. Mezi obětmi představují dokonce 80 procent.

To však v žádném případě neznamená, že by mladí lidé byli vůči nemoci Covid-19 imunní a nemohli na ni umřít. Mezi oběťmi sice není nikdo mladší 19 let, ale zemřelo na ni devět osob mezi 20 až 64 let.

Děsivá devastace. Lékař ukázal, co dokáže koronavirus udělat s plícemi mladého člověka

Koronavirus

„Kliničtí lékaři, kteří se starají o dospělé, by si měli být vědomi toho, že Covid-19 může vyústit ve vážnou nemoc mezi osobami jakéhokoli věku,“ varovala studie, ve které stojí, že data jsou předběžná a neúplná.

Podobně se vyjádřila i Deborah Birxová, která je tajemnicí ve skupině Bílého domu pro boj s Covid-19. Ve středu na tiskové konferenci uvedla, že data z Francie a Itálie rovněž ukazují, že mladší lidé byli „také vážně nemocní a velmi vážně nemocni na JIP”. Naznačila, že se tato skupina mohla přehlížet kvůli datům z Číny a Jižní Koreje o starších lidech s vážnými nemocemi.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Marie Van Kerkhovová ze Světové zdravotnické organizace dokonce uvedla, že neplatí obecně, že nákaza se u dětí projevuje jen lehce.

Nedisciplinovaní mladí Američané

CDC na to upozorňují v době, kdy se ukazuje, že mladí Američané na univerzitních kolejích i jinde nedodržují doporučení, že se nemají seskupovat a dodržovat odstup, aby se snížil přenos nemoci mezi lidmi. Místy přitom už platí nařízení, že se nesměji konat akce pro více než deset lidí.

Brixová si stěžovala, že se doporučení nedodržuje. „Viděla jsem mladé lidi, jak se shromažďují a to i na plážích a v restauracích. Nechceme, aby se scházeli. Cítí se nepřemožitelní, ale neuvědomují si, že by mohli přinést mnoho špatných věcí domů k ke svým prarodičům i rodičům.”

Nákaza v zemi je už ve všech padesáti státech unie . USA bylo ve čtvrtek ráno potvrzeno 8833 případů nákazy Covid-19, které podlehlo 139 lidí. Zotavilo se osm osob. Nejvíce nakažených je ve státě New Yorky) 2914), následuje stát Washington s 1187 případy.

Reklama

Výběr článků

Načítám