Hlavní obsah

Lékaři: Zákaz otců u porodu nenaruší vztah s dítětem

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsem se narodil, byla moje maminka sedm dní v porodnici, aniž mě otec viděl. I přesto jsme spolu měli celý život překrásný vztah, svěřil se Právu jeden z lékařů gynekologů, když se zamýšlel nad současným zákazem přítomnosti otců u porodu. Přesto se mnozí otcové proti nařízení vlády bouří.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ilustrační foto

Článek

A snaží se toto rozhodnutí nějakým způsobem obejít. Argumentují například právem kontaktu s nezletilou osobou z pozice jejího zákonného zástupce.

„Ovšem nezletilá osoba zde svého zákonného zástupce má, a to svou matku,“ upozornil Ivo Kalousek, primář gynekologicko-porodnické kliniky královéhradecké fakultní nemocnice, a dodal, že rozumí tatínkům, ale v tuto chvíli je nemocnice velmi striktní.

Žena porodila mezi regály s toaletními papíry

Koktejl

Nedovoluje jejich přítomnost u vlastního porodu ani následnou návštěvu, aby si miminko mohli například pochovat.

Rizikový faktor

„Jejich přítomnost je velmi rizikový faktor. Nemusí říct pravdu o své anamnéze, ale mohou být mezi nimi i takzvaní bezpříznakoví přenašeči,“ vysvětlil lékař.

Přestože královéhradecká fakultní nemocnice nemá v tuto chvíli na gynekologicko-porodnické klinice žádnou prokázanou ani podezřelou infekční pacientku, na tuto variantu se připravuje. Lékaře zajímá i možný přenos infekce z matky na dítě.

„Studujeme všemožné vědecké prameny a snažíme se získat co největší množství informací, nějakým způsobem to dávat do provozního režimu. Ale zrovna toto je spíš otázka na odborníky epidemiology, specialisty na infekce. My jsme porodníci,“ dodal primář Ivo Kalousek.

Otcové nově nesmí být u porodu, vláda změnila nařízení

Koronavirus

Připomenul také, že přestřižením pupeční šňůry nad dítětem přebírají rozhodovací pravomoc dětští lékaři. A v jejich kompetenci by tak mělo být řešení, zda poté návštěvu otců povolit, či nikoliv.

Reklama

Výběr článků

Načítám