Hlavní obsah

Lékař natočil instruktážní video pro lidi mající potíže s dechem při nákaze koronavirem

Novinky, jem
Londýn

Lékař jedné z londýnských nemocnic natočil instruktážní video, které má nakaženým koronavirem pomoci při potížích s dýcháním. Ty patří k častým komplikacím nemoci covid-19 a mohou pacienty ohrozit i na životě. Lékař Sarafaz Munshi na záběrech, které ve středu zveřejnila agentura AP, ukazuje, jak si mohou nemocní pomoci sami.

Britský lékař popisuje techniku dýchání zmírňující symptomy koronaviruVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Ta technika spočívá v tom, že se pětkrát hluboce nadechnete, pokaždé zadržíte dech na pět vteřin a po šestém nádechu silně zakašlete. To opakujte dvakrát, pak si lehněte na břicho na postel a dalších deset minut na ní pomalu, ale zhluboka dýchejte,“ vysvětluje na videu lékař Sarafaz Munshi z královské nemocnice v londýnském Romfordu.

Vojtěch: Nekontrolovatelné šíření nemoci jsme zastavili

Koronavirus

Cílem popisované techniky je plíce zasažené infekcí co nejvíce provzdušnit a následným zakašláním pročistit dýchací cesty. Podle Munsiho tento jednoduchý postup při potížích s dechem způsobených koronavirem skutečně pomáhá.

Důležité je podle něj také myslet na to, že ležení na zádech uzavírá dýchací cesty a v případě nákazy nemocí covid-19 může způsobit druhotnou infekci. Na zádech by proto pacienti neměli ležet ideálně vůbec, případně jen na krátkou chvíli během dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám