Hlavní obsah

Koronavirus se v Lombardii šířil už od začátku ledna, aniž to kdokoli tušil

Právo, znk

Nový typ koronaviru se v regionu Lombardie začal šířit už od prvního ledna, tedy více než měsíc a půl předtím, než byl úředně diagnostikován první pacient.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Smuteční oznámení v místních novinách v Bergamu

Článek

První oficiální případ byl odhalen 20. února, „epidemie se ale v Itálii začala šířit mnohem dříve,“ napsali vědci ze 14 italských institutů ve studii provedené pod záštitou lombardských zdravotnických úřadů a zveřejněné v časopise Nature.

Ve chvíli, kdy „byl diagnostikován první pacient, se nemoc už rozšířila v řadě obcí jižní Lombardie,“ upřesnili podle agentury ANSA. Z analýzy také vyplývá, že na začátku bylo na 80 procent případů s příznaky, pět procent bez příznaků a 15 procent mělo příznaky tak mírné, že se u nich infekce dá jen předpokládat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Dvojnásobek každé tři dny

Autoři výzkumu prostudovali 5 830 potvrzených případů v Lombardii a podařilo se jim zrekonstruovat kontakty nakažených v čase. Odhalili tak ojedinělé případy 29. ledna a poté další, častější, které začaly přibývat od 30. ledna do 19 února. Den na to byl virus oficiálně zjištěn u prvního pacienta v obci Codogno.

Británie hlásí 115 mrtvých za den, Francie 365

Koronavirus

Odborníci také odhadli, že ze začátku se virus šířil rychlostí 3,1 (každý infikovaný nakazil 3,1 dalších lidí), po 20. únoru ale rychlost šíření klesla. V první fázi se onemocnění nejvíce rozšířilo ve městech Bergamo, Codogno a Cremona, a to tak, že počet případů se zhruba každé tři dny dvojnásobil.

Fakt, že virus se šířil celé týdny, aniž by to kdokoliv tušil, by vysvětloval, proč se Apeninský poloostrov stal nejvíce postiženou zemí v Evropě a Lombardie nejhůře zasaženou oblastí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám